VESTI

Pogledajte film grupe DUBIOZA KOLEKTIV -„Film za djecu i odrasle“

Written by Marko Ristić

Jednom davno, u dalekoj zemlji zvanoj Bosna i Hercegovina, skupina prijatelja odlučila je da formira bend. Ali to nije bio običan bend i on se nije stvarao u običnim okolnostima. Istina, uz lokalne balkanske ukuse, muzički uticaji dolazili su iz celog sveta (ska, punk, reggae, elektronski, hip-hop), ali tada i tamo muzika još nije postojala kao industrija, događalo se svega nekoliko koncerata godišnje i nije bilo prostora za kulturni ili politički izraz među mladima. U stvari, čitav region zahvaćen je dubokom moralnom i ekonomskom stagnacijom. Iz ovog okruženja rođena je Dubioza Kolektiv.

15 godina kasnije, Dubioza Kolektiv predstavlja svoj prvi dokumentarni film nazvan „Film za djecu i odrasle“.

„Film je jednim delom direktno vezan za nastajanje i snimanje novog albuma koji se zove „Pjesmice za djecu i odrasle“, pa je nekako bilo logično da se film zove „Film za djecu i odrasle“. Za sve one koji su mlađi od 12 godina, želimo reći da film ne spada pod ‘starije od 12 godina’, tako da mogu slobodno da ga gledaju. I po dva, tri puta ako hoće“, izjavili su u svom stilu članovi Dubioze„Svi misle da je snimanje albuma romantični poduhvat u kojem nam muze tiho na uvo šapuću slatku inspiraciju od koje se rađaju nova dela, ali je istina malkice drugačija…“ rečenica je kojom Brano Jakubović uvodi gledaoce u prvu dokumentarnu priču Dubioza Kolektiva.

Ovo nije film koji se bavi samim nastankom benda, već pre svega priča priču o stvaranju poslednjeg albuma, kako je došlo do saradnje s gostima na albumu, kako je došlo do podrške SKSK-u iz Slovenije i još puno zanimljivih situacija. Film pored dokumentarnih snimaka rada u studiju donosi i biografske arhivske snimke članova Dubioze, iz kojih se saznaje i kako je sama Dubioza nastala, kako su se članovi sadašnje postave benda spojili, odnosno kako su im se putevi isprepletali i pre službenog nastanka.

Ideja za film je nastala slučajno, Dubioza je htela da uradi video o Deaf bendu Dlan iz Zagreba i Jovi Jerkoviću iz Gradiške, koji su im delom bili inspiracija za album „Pjesmice za djecu i odrasle“. Kada je snimljeni materijal video njihov prijatelj i režiser Midhat Mujkić, zaključio je da u stvari od toga treba napraviti dokumentarni film, i tako je nastao „Film za djecu i odrasle“. Pored prikazivanja nastanka benda i faze stvaranja posljednjeg albuma, postojala je želja da se pokaže kako Dubioza Kolektiv u stvari funkcioniše, kako izgleda kompletan sistem njihovog rada koji je baziran na principu uradi sam.

„Film za djecu i odrasle“ započinje rečenicom o muzama pa u tom stilu ga Dubioza i zatvara, „Završilo se još jedno muzičko poglavlje, okrećemo novu stranicu i danas počinjemo skroz iznova. Sada čekamo da nas muze opet napadnu, a do tada, cirkus je natovaren u kamione i stiže pod šatore u vaš grad.“

Režiju filma potpisuje Midhat Mujkić, montažer, fotograf i reditelj koji je radio na filmovima „10 minuta“ i „Belvedere“ Ahmeda Imamovića, „Sevdah za Karima“ Jasmina Durakovića, kao i na filmovima Pjera Žalice i Srđana Vuletića.