VESTI

Pogledajte dokumentarac „Kontakt“ o novosadskoj alternativnoj sceni

Written by Hardwired Crew

Novi muzički dokumentarac „Kontakt“ reditelja Mihajla Obrenova, koji govori o alternativnoj i underground sceni Novog Sada od 1989. do 2017. godine, možete u celosti pogledati na YouTube kanalu ExYuDarkScene.

Ovaj dugometražni dokumentarni film kroz priču o underground rock sceni Novog Sada govori o sudbini rock ‘n’ roll-a u Srbiji uz pomoć više od 140 sagovornika. Gledaoci imaju priliku da se na duhovit i dinamičan način upoznaju sa istorijom i geografijom alternativnog muzičkog Novog Sada – njegovim ključnim ličnostima, bendovima, supkulturnim grupama, bivšim i sadašnjim klubovima, radio i TV emisijama, bitnim koncertima, festivalima, fanzinima…

Kako je opisano u zvaničnom saopštenju, u pozadini filma se provlače motivi iz političke, ekonomske i kulturne istorije Srbije s kraja 20. i početka 21. veka koji su se neminovno odrazili na rock scenu Novog Sada: krvavi raspad Jugoslavije, sankcije i nestašice, emigriranje rock ‘n’ roll publike, promena kulturnog identiteta gradova, socijalno raslojavanje, pojava droge na ulicama, bombardovanje, gašenje medija, emisija i klubova, atomizacija i pasivizacija javne sfere, selidba socijalne interakcije na internet i zamiranje uticaja rock ‘n’ roll-a.

Rad na ovom projektu trajao je tri godine, a posle godinu dana od premijere filma i njegovog festivalskog života, autor je odlučio da ga postavi na YouTube kako bi ga svi zainteresovani za ovu tematiku mogli pogledati.