VESTI

PIXIES stižu u Beograd 2020. godine!

Written by Marko Ristić

Svetski čuveni američki bend PIXIES, koji je nedavno objavio hvaljeni novi album „Beneath The Eyrie“, održaće koncert 1. septembra (20:30) 2020. godine na stadionu „Tašmajdan“ u Beogradu!

Ulaznice za koncert Pixies na Tašu biće u pretprodaji od 6. decembra u 10:00 preko prodajnih mesta i mreže www.tickets.rs. Parter i tribine koštaju 2.500 dinara, dok je fan pit 3.000. VAŽNO! Od 1. marta parter i tribine koštaće 3.000 dinara, a fan pit 3.800 dinara.

Prošlo je trideset godina od prvog i jedinog, danas kultnog koncerta Pixies u Beogradu. U Studentskom kulturnom centru 1989. godine nastupio je tada malo poznati alternativni bend iz Bostona, koji je već počinjao da intrigira i privlači svetsku pažnju strukturno i dinamički neuobičajenim, ali izuzetno uzbudljivim pesmama poput „Caribou“, „Gigantic“, „Where Is My Mind“, „Debaser“, „Here Comes Your Man“, „Monkey Gone To Heaven“

Pixies danas u svetu uživaju ugled izuzetno uticajnog i poštovanog benda. Curt Cobain je priznavao uticaj Pixies pri stvaranju generacijske himne Nirvane „Smells Like Teen Spirit“, Thom Yorke iz Radiohead-a je isticao da su Pixies izmenili njegov život, Bono iz U2 ih je prozvao „jednim od najvećih američkih bendova ikad“, dok ih je hvalio i veliki David Bowie, koji je čak kasnije obradio pesmu „Cactus“.

Predvođeni gitaristom Black Frances-om, prepoznatljivom po nadrealnim stihovima o NLO, seksu, biblijskim i drugim neočekivanim temama, kao i pevanju između prijatne smirenosti i iznenadnog izluđujućeg gnevnog vriska, Pixis su se pročuli nizom danas kultnih, bučnih gitarskih albuma – (mini) „Come On Pilgrim“ (1987), „Surfer Rosa“ (1988), „Doolittle“ (1989), „Bossanova“ (1990) i „Trompe le Monde“ (1991).

Nakon raspada benda 1993. godine, usled zamora i međusobnih nesuglasica, Frensis, gitarista Joey Santiago, basistkinja Kim Deal i bubnjar David Lovering ponovo se okupljaju 2004. godine, a diskografski rad obnavljaju, doduše sada bez Kim Deal, albumom „Indy Cindy“ (2014). Sa novom basistkinjom Laz Penchantin stiže „Head Carrier“ (2016) i konačno „Beneath The Eyrie“ (2019), koji poseduje gnevnu ubrzanost, beskrajnu maštovitost i živopisnu estetiku ranih Pixies albuma, ali ih ne kopira.