INTERVJUI

Piotrek Zin, DOPELORD – „Novi album se uvek nazire na horizontu“

Written by Hardwired Crew

Poljski doom sastav DOPELORD je trenutno na „When All Goes South“ turneji, u okviru koje će 26. februara posetiti i Beograd po prvi put. O njihovom aktuelnom albumu „Children of the Haze“, stoner/doom sceni, ali i o albumima koje je slušao prethodne godine popričali smo sa Piotrek Zin-om, basistom i vokalom benda.

Po mom mišljenju, evropska stoner/doom scena je na vrhuncu poslednjih par godina. Ovde u Srbiji, broj fanova raste iz dana u dan i prosto smo željni koncerata poput vašeg. Kako scena izgleda iz vaše perspektive?
Piotrek: Da, izgleda da je tako. Kada smo počinjali, skoro da nije bilo zainteresovanih za ovu vrstu muzike u našoj zemlji. Po 20 ljudi u publici. Definitivno se nešto promenilo tokom poslednjih par godina. Meni se čini da je Poljska uvek 3-4 godine iza zapada. U pogledu na sve, bilo da je to muzika, moda, bilo šta. Možda je slična situacija i u Srbiji, ne znam.

Možeš li nam reći nešto o prvim godinama benda Dopelord? Kako ste se skupili? Kako je izgledalo na početku?
Piotrek: Bili smo u različitim bendovma, koji su imali neke zajedničke članove. Dopelord je nastao, a ostali bendovi su se ugasili. Bili smo veoma uzbuđeni u početku. Takav je svaki početak, valjda. Bili smo oduševljeni samim zvukom, low-end-om, fuzz-om. Mislili smo da od svega može da nastane pesma. Okidaš prazne žice deset minuta – to su počeci.

Koji bendovi su najviše uticali na vašu privrženost ovoj vrsti muzike?
Piotrek: Mnogo različitih bendova. Uvek moramo da odgovaramo na ovo pitanje. U skorije vreme, svi smo se navukli na jedan sjajni proto-doom bend Sir Snake. Poslušajte ih, bili su neverovatni.

Ima li nekih bendova čije vreme tek dolazi, koje bi ste nam preporučili da poslušamo?
Piotrek: Nisam baš u koraku sa svim novim bendovima, ali uvek volim da preporučim naše prijatelje koji sviraju strašnu muziku: Major Kong, Weedpecker, Belzebong, Spaceslug. Nema šanse da će vas razočarati.

Prosto ne mogu da prestanem da slušam vaš album „Children of the Haze“. Izašao je pre više od godinu dana, ali me podjednako oduševi svaki put kad ga slušam. Kakvo je vaše mišljenje o njemu sada, godinu dana kasnije?
Piotrek: Još uvek mi je OK, nimalo mi ne smeta. I više sam nego zadovoljan sa njegovim prijemom kod publike.

U isto vreme me i zanima, da li postoji neki novi materijal na kome radite? Nazire li se novi album na horizontu?
Piotrek: Da, novi album je uvek negde na horizontu. Imamo neke nove pesme, novi materijal i puno ideja. Sada nam samo treba dovoljno vremena da sve to sklopimo. Očekujem da se to dogodi do kraja ove godine.

Zaljubio sam se u stoner/doom u prethodnih godinu dana, ili malo jače i „Reptile Sun“ je definitivno jedna od mojih omiljenih pesama ovog žanra! Veoma je zarazna, malo brža i dinamičnija od ostatka albuma. Hoće li u budućnosti biti više takvih pesama, ili planirate da se držite „low and slow“ pesama?
Piotrek: Teško je reći. Mi ne radimo po principu: „Ok, imamo tri spore pesme, sad nam treba jedna brža“. Ako je pesma dovoljno dobra, ide na album. Nije bitno da li je brža ili sporija. Ja lično volim raznolike albume, tako da se nadam tome, ali iako ne bude tako, nije bitno.

Nedavno smo pravili godišnje liste za naš sajt koje su obuhvatale najbolje albume iz 2017. godine i „Children of the Haze“ je zauzeo peto mesto na mojoj. Pošto sam još uvek pod utiskom tih lista, moram da te pitam koji su najbolji albumi koje si ti slušao prethodne godine?
Piotrek: To bi bili novi albumi bendova: Major Kong, THAW, The Stubs, All Them Witches, Elder, Kadavar, Electric Wizard, King Gizzard & The Lizard Wizard („Flying Microtonal Banana“ FTW), Kairon: IRSE!, Mastodon (EP „Cold Dark Place“).

Sa „When All Goes South“ turnejom uglavnom obilazite Balkan. Da li ste ranije imali neke nastupe u okruženju, ili je ovo vaše prvo putovanje na jug?
Piotrek: Nismo nikad svirali u blizini. Najbliži je bio nastup u Atini u Grčkoj.

Šta dolazi nakon ove turneje za Dopelord?
Piotrek: Još jedna turneja. Neki datumi su već potvrđeni. Ove godine ćemo svirati na par većih festivala, uključujući Desertfest u Londonu i Berlinu. Ove godine ćemo biti veoma zauzeti i to je dobro.