IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Peter And The Test Tube Babies u SKCNS Fabrici – Zabranjeni u pabovima, ne i u Novom Sadu

peter-and-test-tube-babies-live-novi-sad-2013-featured-2
Written by Hardwired Crew

Svojim četvrtim nastupom u Novom Sadu, britanski punk veterani PETER AND THE TEST TUBE BABIES obradovali su novosadsku publiku u Fabrici, u petak, 13. decembra. Dugo očekivani koncert, u organizaciji SKC-a, upotpunili su svojim nastupima novosadski bendovi  THE BAYONETS PROLEĆE. Novi Sad je još jednom potvrdio svoj epitet pank grada, s obzirom da je ovaj poveći koncertni prostor bio skroz ispunjen, bez raznoraznih prekrajanja istog, što je praksa kada organizatori procene da određeni događaj neće privući dovoljan broj publike.

Već oko 21:30 na binu se penju raspoloženi  Bajoneti. Pored svirke sa Piterima, ovaj bend je imao još jedan razlog za slavlje, a to je izlazak njihovog 7“ splita sa nemačkim bendom Arrested Denial. S obzirom da već  zaista dugo pratim rad ovog benda, i da nikad nisam otišao razočaran sa njihove svirke, mogu reći da su Bajoneti postali više nego dostojan reprezent novosadskog street punk zvuka. Uvek raspoloženi i harizmatični, energičnim nastupom zagrejali su masu koja je nadolazila u talasima i polako popunjavala koncertni prostor. Rafalno su se smenjivale pesme poput “So Many Times“, “Jeftina Nostalgija“, i “Stay Young“, koja je sad već svojevrsna himna benda. Uz rečenicu “Mi smo antifašistički bend’‘ i horsko pevanje mase iz prvog reda usledila je “Never Forget“, kojom su zaokružili svoj polučasovni nastup.

the-bayonets-live-novi-sad-2013-photo-gabrijel-radatovic

Petnaestak minuta pauze za šank i wc, i na binu se penje novosadski hardcore punk bend Proleće. Kao muzičari koji iza sebe imaju više od dvadeset godina iskustva, tri studijska albuma po ponovnom okupljanju i kultni status na novosadskoj hardkor i pank sceni, definitivno su zaslužili više pažnje od strane ljudi zaduženih za tehničku podršku. Činjenica da je mikrofonija bila sastavni deo svakog Nebojšinog obraćanja publici između pesama dovoljno govori o sada već hroničnom problemu ovog koncertnog prostora. Suvišno je govoriti o neprijatnosti koja u datom trenutku kvari raspoloženje kako bendu na bini tako i samoj publici. Ipak, to nije sprečilo bend da obraduje fanove sjajnim nastupom pred sada već punom Fabrikom. Svoj nastup otvorili su pesmom “Nežni Cvet“,  sa poslednjeg albuma “Žene Odlaze u Svemir“, koji je izašao prošle godine. Usledile su nešto starije pesme kao što su “Snegovi“, “Strahovi“,  “Kiše“, koje polako počinju da podižu pomalo uspavanu masu na noge. Slede “Ne Plači Deda“ i pesma koja nosi ime poslednjeg albuma “Žene Odlaze u Svemir“. Iako već vidno iznervirani tehničkim problemima, bend i dalje rešeta po starim hitovima, usledile su pesme “Uspomene“  i “Leptirić“, a odličan nastup završili su pesmama “Od Čega Sit Od Toga i Debeo““Čovek“ “U Daljini“. Ovim nastupom bend je pokazao svoju veličinu, u situaciji u kojoj bi se i neki manji bendovi jednostavno pokupili sa bine, Proleće je zaslužilo naklon do poda i moje neizmerno poštovanje.

prolece-live-novi-sad-2013-photo-gabrijel-radatovic

Proleće uživo u Novom Sadu 2013. godine, photo Gabrijel Radatović

Strasti su se malo slegle i na bini, i ispred nje. U Fabrici više igla nije mogla da padne, a šankeri su imali pune ruke posla. Kako su minuti prolazili, moglo se osetiti uzbuđenje u iščekivanju da se Peter And The Test Tube Babies po četvrti put popnu pred novosadsku publiku, jer ih zaista nije dugo bilo. Posle Ritma Evrope  Exita 2007. godine, kao i prvog To Be Punk festivala  godinu dana kasnije, usledila je pauza od pet godina, što je posle ovih koncerata definitivno bilo neočekivano za popularne Pitere.

Što se se izdanja tiče, nismo mnogo propustili u ovoj pauzi. Jedino šta je bend izdao od poslednjeg albuma“A Foot Full Of Bullets“ iz 2005, jeste album obrada pod nazivom “Piss Ups“, koji  je izašao prošle godine.

peter-and-test-tube-babies-live-novi-sad-2013-photo-gabrijel-radatovic

Peter And The Test Tube Babies uživo u Novom Sadu 2013. godine, photo Gabrijel Radatović

*** POGLEDAJTE GALERIJU SA NASTUPA BENDA PETER AND THE TEST TUBE BABIES ***

Malo posle 23h, na binu se penju basista Paul i bubnjar Dave i započinju “tuču“, na oduševljenje publike. Sa minutom zakašnjenja penju se Peter i Del i kreće spektakl. Bend ispaljuje “Moped Lads““Run Like Hell“ “Jinx“, za haos u prvim redovima. Već posle uvodnih pesama, bend je bio potpuno ispolivan pivom. Za razliku od gomile bendova koji su prošli kroz naš grad, za Pitere se može reći da se ovde zaista osećaju kao kod kuće, o čemu svedoči i sjajna komunikacija s publikom.

Slede potom “Never Made It“, “Unlucky Day“ “Up Your Bum“, koju su duhovito “posvetili“ Beogradu i Hrvatima. Nakon toga, Dave baca slomljene palice u publiku, koja mu iste vraća nazad, što se pretvorilo u takmičenje, u kojem je nekima i pošlo za rukom da ga pogode, na opšte oduševljenje. Bend nastavlja u istom ritmu, sa “Spirit Of Keith Moon“, pesmom sa nešto mračnijim rifovima i, po atmosferi sličnoj,“When Girlfriends Attack“. Upravo je po ovakvim pesmama jasno zašto ovaj bend toliko leži Novom Sadu i ovoj sceni. Usledili su hitovi “Keep Britain Untidy“ “Shitstirrer“, sa albuma “Pissed And Proud“, kao i većina pesama koje su odsvirali.

Nažalost, manji tehnički problemi nisu zaobišli ni Pitere, kada je posle “Shake My World“ iznenada zakazalo bas pojačalo. Pesmu “Transvestite“ praktično su odsvirali bez bas gitare, dok je zatečeni Paul pokušavao da reši problem. Do kraja pesme promenjena je glava pojačala, i bend je nastavio da ređa svoje najveće hitove u punom sastavu. Došao je konačno red i na pesme “Maniac““Banned From The Pubs“ “Blown Out Again“ za kraj. Peter je sišao sa bine, Dave je zapeo za stalak, pao i srušio bubnjeve, dok se Paul klatio sa blagim osmehom na licu. Bilo je sasvim jasno da bend uživa u Novom Sadu. Nakon pozivanja publike, bend je izasao na bis sa duhovitom “Elvis Is Dead“, propraćena horskim pevanjem cele Fabrike. Usledile su obrade “Hocus Pocus“ benda Focus, kao i hit ABBA-e “Mama Mia“ kojom se bend povukao sa bine, propraćem aplauzima.

peter-and-test-tube-babies-live-novi-sad-2013-photo-gabrijel-radatovic

Peter And The Test Tube Babies uživo u Novom Sadu 2013. godine, photo Gabrijel Radatović

*** POGLEDAJTE GALERIJU SA NASTUPA BENDA PETER AND THE TEST TUBE BABIES ***

Peter And The Test Tube Babies su ovim nastupom definitivno zacementirali svoj kultni status među novosadskom publikom. Činjenica je da sviranje u Novom Sadu nije strano velikim punk bendovima, ali su retki bendovi poput Pitera, koji su srce i dušu ostavili na bini i kojima ovaj punk grad nije bio samo usputna stanica na turneji, već redovna. Ukratko, Novi Sad zaslužuje Pitere, i Piteri zaslužuju Novi Sad.

Pripremio Marko Ranisavljev

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.