INTERVJUI

PENTAGRAM – „Živimo ludim životom“

Written by Hardwired Crew

Američki heavy metal veterani PENTAGRAM osnovani su davne 1971. i iza sebe imaju impresivnu listu dostignuća, uključujući osam studijskih albuma. U okviru turneje kojom promovišu svoju aktuelnu ploču „Curious Volume“, Pentagram će posetiti Hrvatsku, gde će nastupiti 6. oktobra u klubu Vintage Industrial Bar. Tim povodom frontmen Bobby Liebling i basista Greg Turley su sa nama proćaskali o novom albumu, kontroverziji koja ih je okruživala i predstojećem nastupu.

Bend Pentagram važi za pionire heavy metal žanra. Da li ste ikada osećali pritisak zbog toga? Da li mislite da je vaš rad u žiži i da su zbog toga očekivanja uvek velika?
Bobby Liebling:
 Očekivanja su uvek velika zato što se trudite da održite standard visokim. Morate da dostignete ciljeve koje sami sebi postavite i nastavite da pomerate granice.

Koliko je teško preći preko odlaska i smrti članova benda i fokusirati se na muziku?
Bobby:
 Nikada nisam razmišljao i ne volim da razmišljam o smrti članova benda. Kada nas ljudi koje volimo napuste je teško kao i kada nas bilo ko blizak napusti. Kada nas oni koje volimo napuste, to boli. Ali ne treba stalno razmišljati o tome.

Da li mislite da su promene u postavi odgovorne za evoluciju benda, ili bi se ona desila bez obzira na to ko je u bendu?
Bobby:
 … (smeh)

Vaš logo je jedan od najprepoznatljivijih na rock ‘n’ roll sceni, ali pretpostavljam da je bio dosta kontroverzan u prošlosti. Da li ste ikada imali problema zbog svog imena ili vizualizacije?
Bobby:
 Jesmo, ali to nas trenutno ne dotiče. Sve je to deo rock ‘n’ roll scene. Ceo ovaj sport u koji smo se upleli je prilično lud. Živimo ludim životom.

Koliko je teško biti kontroverzan ovih dana? Da li mislite da se svet toliko promenio da više ništa nije tabu tema?
Bobby:
 Trudimo se da održimo to u životu. Iako ima tu i poruke, to je samo rock ‘n’ roll.

Kada smo na temi vizualizacije, oduševljen sam omotom za album „Curious Volume“. Možete li mi reći nešto više o njemu, šta predstavlja?
Greg Turley: 
To je subjektivno, zavisi kako na to gledate. „Volume“ može označavati glasnoću, ali i sledeći album. Zanimljivo je u oba slučaja.
Bobby: 
Ali ne smete biti previše radoznali. Radoznalost je ubila mačku (smeh).
Greg:
 Za mene je zabavan, zato što ima dosta toga da se vidi. Ako pogledate omot videćete reči pesama, datume na turneji, određene stvari u pozadini. A tu su i elektronika, gavran i ono što on predstavlja. Omot je izuzetno zabavan za analiziranje.
Bobby:
 Takođe, ploča nam je dosta pomogla, ploče su se vratile. A kada držite taj omot u ruci, i kada ga pogledate u velikom formatu možete bolje videti šta se tu krije. Pa ga možete analizirati duže.

Prošla je godina od izdavanja albuma „Curious Volume“. Da li ste zadovoljni albumom sa ove tačke gledišta? Da li ste zadovoljni reakcijama fanova i medija?
Greg: 
Veoma smo zadovoljni. Baš sam ga nedavno slušao u kolima, pomalo sam bio uplašen kada sam ga pustio. Ali preslušao sam ceo album, od početka do kraja, i sviđa mi se.
Bobby: 
Uradili smo sjajan posao, veoma smo ponosni na sebe.
Greg: 
Veoma je direktan, pravi teški rock. Nismo se trudili da budemo ovo ili ono.
Bobby: 
Nema dubokih tajni sakrivenih na ploči ili nešto slično. Izneli smo sve što smo imali na ovoj ploči. A kada stavite nešto na ploču, ne možete to povući tako da bolje da uživate u njoj.
Greg:
 Trenutno imamo pet ili šest pesama sa novog albuma u listi, i svirali smo neke druge kao što su „Earth Flight“ ili „Lay Down and Die“, i one su bile u listi ranije. Tako da smo u suštini svirali sve pesme sa albuma uživo u nekom trenutku, osim „Because I Made It“. Samo ta činjenica govori o tome koliko vere imamo u album.
Bobby:
 Namerno smo snimili ogoljeniji album od ranijih izdanja da bismo mogli što vernije izvesti te pesme uživo.

U okviru ove turneje ćete posetiti Zagreb i Hrvatsku. Šta očekujete od nastupa u klubu Vintage Industrial Bar, i šta publika može da očekuje od vas?
Greg:
 Ne znamo šta da očekujemo, zato što nikada nismo bili tamo.
Bobby:
 Očekujemo Hrvate (smeh)…
Greg:
 Nadamo se da će dosta hrvatskih fanova doći što ranije, i ostati posle nastupa da proćaskamo.
Bobby:
 …i da gledamo sve te lepe devojke.

Da li imate poruku za fanove koji će doći na nastup?
Greg:
 Radujemo se našem druženju u Hrvatskoj!
Bobby:
 I nadamo se da ćemo posetiti što više novih mesta.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.