RECENZIJE ALBUMA

PENNYWISE – „Never Gonna Die“ (2018)

pennywise-never-gonna-die-2018-recenzija
Written by Hardwired Crew

PENNYWISE
„Never Gonna Die“
Punk, Melodic Punk
Epitaph Records(2018)

Kada se na kraju sve sabere, treba biti zadovoljan. Bend se još jednom izvukao iz nešto težeg perioda, uhvatili su opet dobar pravac i pokazali da mogu. Samo se nadam da nije previše kasno i da ih publika već nije otpisala.

Čim se pojavio, bend PENNYWISE je pokazao kakav potencijal ima. Sve je teklo dobro po njih do te tragedije koja ih je zadesila (basista Jason Thirsk je izvršio samoubistvo 1996.). Uspeli su nekako i to da preguraju, ali novi vek im nije baš najbolje legao. Činilo se da bend počinje da gubi snagu nakon albuma „Straight Ahead“, a poslednji album pod nazivom „Yesterdays“ je ubedljivo najbleđe izdanje ovog kalifornijskog pank sastava.

Nakon 4 godine pred nama je novo izdanje pod nazivom „Never Gonna Die“. Oko albuma se nije podigla neka prašina. Čini se da su ga mnogi otpisali i pre nego što su ga poslušali. Bend je isticao da je jako zadovoljan ovim izdanjem, da su pokušali da ožive zvuk i energiju sa početka karijere, ali kao da nije bilo puno onih koje je ovo zanimalo. I velika je šteta što je tako, jer ovo zaista jeste album koji neke stvari vraća na svoje mesto i bend ponovo postavlja na pravi put.

Kao što su obećali, album je brz, što je sasvim normalno za jedan pank album. Naravno, i melodičan. Pričamo o bendu koji dolazi iz Kalifornije, to je normalno. Nije teško zaključiti da se radi o iskusnom bendu, muzika je zaista na mestu i odlično prati tematiku svake pesme. I vokali su na zadovoljavajućem nivou. Opšti utisak je da je uglavnom sve to lepo upakovano. Kažem uglavnom jer, moram priznati, postoje neka čudna mesta na ovom albumu. Uzeću za primer pesmu „Live While You Can“. Kada se pojavila kao singl, na prvo slušanje, nije mi se svidela. Smatrao sam da je to najslabiji singl. Jednostavno taj refren mi nije zvučao prirodno, nešto je tu bilo jako odbojno. A onda je izašao album, čuo sam pesmu drugi put u životu, pomislio: „Ah, to je ona pesma“, i onda uhvatio sebe da pevušim refren.

A evo zašto smatram da je došlo do toga, iako i dalje stojim iza toga da tu nešto ne štima i da je pesma slabija u odnosu na ostale. Energija na albumu je prosto odlična. Koliko god neka pesma bila slabija ili jača, sve imaju tu neku zajedničku energiju i duh. Pogledajte samo neke od naslova, „Never Gonna Die“, „Live While You Can“, „Goodbye Bad Times“, „A Little Hope“, „Won’t Give Up The Fight“,… Mislim da nije teško shvatiti poentu. A dobroj energiji doprineli su i dobri tekstovi. Na kraju, nije izostalo ni emocija na ovom izdanju. Pesma „She Said“ je moj favorit sa fenomenalnim tekstom i izvođenjem. Jednako je žestoka kao i ostale pesme na albumu, iako je tematika recimo nešto emotivnija.

Kada se na kraju sve sabere, treba biti zadovoljan. Bend se još jednom izvukao iz nešto težeg perioda, uhvatili su opet dobar pravac i pokazali da mogu. Samo se nadam da nije previše kasno i da ih publika već nije otpisala. Stari albumi su vrhunski, tu nema priče, i ovo na žalost još uvek nije album koji može da se stavi u isti koš sa njima, ali je blizu i treba biti zadovoljan sa tim blizu za sada. I nadati se da će bend sakupiti još koji atom snage i kreativnosti i ponovo dostići maksimum svog potencijala. Ovaj album pokazuje da u njima i dalje postoji ono nešto. I to je dovoljno za neki, novi početak.

Piše Dušan Dudarin

Lista pesama:
1. Never Gonna Die
2. American Lies
3. Keep Moving On
4. Live While You Can
5. We Set Fire
6. She Said
7. Can’t Be Ignored
8. Goodbye Bad Times
9. A Little Hope
10. Won’t Give Up The Fight
11. Can’t Save You Now
12. All The Ways U Can Die
13. Listen
14. Something New

3.5

Sažetak

Kada se na kraju sve sabere, treba biti zadovoljan. Bend se još jednom izvukao iz nešto težeg perioda, uhvatili su opet dobar pravac i pokazali da mogu. Samo se nadam da nije previše kasno i da ih publika već nije otpisala.