INTERVJUI

Peđa, SAMOSTALNI REFERENTI: „Ska će uvek biti na margini muzičke scene“

pedja-samostalni-referenti-photo-marko-ristic
Written by Hardwired Crew

Ska. Muzički pravac koji je najaktuelniji bio ’70-ih i ’80-ih, a koji se kod nas još uvek održava, pre svega, zahvaljujući bendu SAMOSTALNI REFERENTI. Sa Peđom Bojovićem, pevačem benda, pričali smo o planovima za novi album, stanju na sceni, ali i njihovoj predstojećoj svici u Božidarcu, u okviru festivala Vračar Rocks.

pedja-samostalni-referenti-photo-marko-ristic

Postojite dvadeset i kusur godina, generacije rastu uz vas i vaše pesme. Ostavili ste trag. Utabavate staze čak i za neke nove ljude. Nije previše čest slučaj da fanovi i bend imaju takvu povezanost i obostranu otvorenu ljubav kao vi i vaši fanovi. Kako vi gledate na sve to i postoje li neki trenuci koji su obeležili dosadašnji deo vaše karijere?
Peđa: Za nas je ta povezanost sa publikom sasvim normalna. Najbolji su ti odnosi koji su dvosmerni. Takođe, mi nikada nismo na sebe gledali kao na neke zvezde ili kako god da to nazivamo. Mi volimo da popijemo pivo sa publikom, da razmenimo priču i da se družimo sa tim ljudima jer su očigledno slični nama. Mi na bend gledamo kao na zadovoljstvo, uživamo da smo na bini, ali volimo i sve ono što nose odlasci na koncert, nova prijateljstva… Recimo, najsvežija priča je sa Lake festa, gde je ekipa došla iz Podgorice samo zbog nas – produžili nastup zbog njih za nekih pola sata i posle toga njihovo horsko pevanje još pola sata… To su neke stvari koje zauvek ostaju u sećanju i koje, u stvari, teraju bend da radi i dalje.

Konačno imamo prilike da vas vidimo u studiju. Kako napreduje snimanje? I možete li nam reći nešto više o samom albumu? Da li da očekujemo stari dobri zvuk, ili i ponešto novo?
Peđa: Realno, nemate priliku da nas vidite u studiju. I snimatelj nas retko viđa tamo. Šalu na stranu, ušli smo u studio da snimimo nekoliko pesama, neke su već završene, neke već objavljene kao singlovi („Za neke nove ljude“, „Moje pesme moji snovi“). Biće nekoliko pesama u našem fazonu, neke su malo čvršće i malo drugačije, biće nekih živih snimaka… U svakom slučaju – referentska papazjanija.

Navikli ste nas na poneki anti-politički tekst. Pošto živimo u zemlji gde je politika nepresušan izvor ideja, zanima nas da li će takvih pesama biti i na novom albumu?
Peđa: Nažalost, politika ovde je nepresušna inspiracija i sasvim je logično da će biti nekoliko pesama sa tom tematikom.

Manje-više svi već znaju priču zašto se toliko čekalo na izlazak vašeg prvog albuma. Dok željno iščekujemo drugi, da li postoji neka priča i iza ovih šest dugih godina od albuma „The GreaTestis Hits“?
Peđa: Nema nekog specijalnog razloga. U stvari, kod nas se ništa ne radi planski. Recimo, kada je izašao „The GreaTestis hits“, mislili smo da će biti to prvi i jedini album. Sada sve ide ka tome da će biti snimljen još jedan. Za sada sve ide kako treba, nadamo se da hard disk neće riknuti dok sve ne bude snimljeno. Nešto što sada deluje realno je 2018. godina kao godina izlaska tog novog albuma.

Ska scena kod nas nikad nije bila preterano jaka, ali povremeno iskoči poneki novi bend, poneki novi album. Ima li nade da će ska muzika u budućnosti napraviti veliki povratak i zauzeti neko značajnije mesto pod ovim sivim nebom koje se nadvilo nad alternativnom scenom u Srbiji, ili generalno na Balkanu? 
Peđa: Ako pričamo o pravim ska bendovima, tu nema šanse da se bilo šta promeni. Mi ćemo uvek biti na margini muzičke scene, jer ovima koji slušaju tvrđi zvuk nismo dovoljno alternativni, a ovima koji vole nešto mekše nismo dovoljno fensi. Uvek smo bili negde između, a tako će i ostati. Naravno, postoji i nekoliko bendova koji sviraju ovaj ska sa primesama narodnjaka i oni super prolaze kod širokih narodnih masa… Naravno, oni za sebe kažu da su world music.

samostalni-referenti-live-beograd-2014-photo-marko-ristic

Samostalni Referenti uživo u Beogradu 2013. godine, photo Marko Ristić

Nastupali ste svuda, od malih klubova, do velikih festivala na otvorenom, ali kako ste više puta pomenuli, najdraže su vam klupske svirke. U subotu 11. novembra nastupate u Božidarcu, u okviru festivala Vračar rocks. Kakva su vaša predviđanja za ovu svirku? Može li publika da očekuje neke nove pesme, spremate li neko iznenađenje?
Peđa: Božidarac je mesto na koje se uvek rado vraćamo. Verujem da će iznenađenje biti ako Platnerica obuče neku drugu majicu za nastup od one Jazz, ako se neko ne napije i ako sve bude bilo na vreme. Iznenađenja uvek čuvamo za rođendanski koncert u januaru, a ovo je dobra prilika da odsviramo nekoliko novih pesama, da osetimo reakcije publike i vidimo koja od tih novih može da se izdvoji kao potencijalni „hit“.

Kakvi su vam planovi u narednom periodu? Možda neki novi singl? 
Peđa: Planovi su nam da obilazimo slave i dobro jedemo i pijemo u naredn​a​ dva meseca. Da završimo te pesme koje snimamo i da snimimo jedan visokobudžetni spot od 200 evra i zauzmemo prva mesta na svim listama. Da nas vrte u „Dodatnom ubrzanju“, „VJ satu“, „Gruvanju“ i sličnim emisijama posvećenim domaćoj rock muzici…

Za kraj, neki savet fanovima?
Peđa: Da ne sede na ‘ladnom betonu. Žene da nose hulahopke sad kad je zimoća i da ne sede na ‘ladnom betonu. Chelsea-Manchester United: X-2.

Intervju pripremio Uroš Matović

Ukoliko nam pošaljte odgovor na pitanje KAKO SE ZOVE POSLEDNJI SINGL BENDA SAMOSTALNI REFERENTI na mail office@hardwiredmagazine.com
obradovaćemo vas ulaznicama za koncert. Prvih troje sa tačnim odgovorom dobiće po dve ulaznice 😉

Share via