SPECIJAL

PEARL JAM – Izgubljeno akustično blago

Written by Jadranka Balaš

Jedan od najatraktivnijih novih bendova u to vreme, pet momaka iz Sijetla krijući se iza imena Pearl Jam na krilima uspeha debi albuma „Ten“ skupilo se u Kaufman Astoria Studios 16. marta 1992. godine da snime „MTV Unplugged“ specijal. Eddie Vedder, Mike McCready, Stone Gossard, Jeff Ament i Dave Abbruzzese odražali su nezaboravan nastup koji je prikazao sirovu i poetsku stranu benda koju svet do tada još nije imao prilike da vidi. Strast, ljubav prema onome što rade i vera u ono što rade, otvorili su im širom vrata uspeha, a ovo je priča o večeri kada su ušli u istoriju.

 

Grunge eksploziji koju su krajem 80-ih pokrenuli bendovi SoundgardenAlice In Chains Nirvana ubrzo se pridružio još jedan sastav. PEARL JAM je nakon uspeha koji im je doneo debi album „Ten“ postao ključni član ovog pokreta. U martu 1991. godine u postavi Eddie Vedder (vokali), Mike McCready (gitara), Stone Gossard (gitara), Jeff Ament (bas) i Dave Krusen (bubnjevi), Pearl Jam ulaze u London Bridge Studios u Sijetlu da počnu sa snimanjem prvog albuma. Krusen ih već u maju napušta a na njegovo mesto dolazi Matt Chamberlain. Nakon nekoliko nastupa među kojima je bio i onaj na kome je nastao i live video za pesmu „Alive“ i on ubrzo napušta bend a kao zamena pridružio im se Dave Abbruzzese„Ten“ je ugledao svetlost dana 27. avgusta 1991. godine. sporo se prodavao ali do polovine naredne godine bendu je doneo apsolutni uspeh. Mnogi veruju da je jedan od faktora zaslužnih za ovaj strmoglavi uspeh upravo „MTV Unplugged“ specijal.

Debi album izašao je u avgustu i u Americi je predstavljen sam jednim singlom „Alive“, koji se dosta vrteo na radiju, a već u decembru su krenuli na legendarnu turneju sa bendovima Red Hot Chili Peppers Nirvana. Taman kada je publika počela da ih primećuje u svojoj zemlji nakon povraka sa turneje, pozvani su da učestvuju u četvrtoj epizodi treće sezone „MTV Unplugged“ specijala. Već tada je bilo je jasno da će Pearl Jam napraviti eksploziju. Specijal je snimljen u martu 1992. godine u Kaufman Astoria Studios u Kvinsu, Njujork, tri dana pred evropsku turneju benda, a emitovan je 16. marta. Kako nisu imali dovoljno vremena da se pripreme bili su primorani da iznajme opremu. „Pojavili smo se i umesto Gibson Chet Atkins gitare sa čeličnim žicama koju sam naručio, tamo je stajala klasična. Bilo je 11 sati uveče, gde možeš da iznajmiš opremu u to doba?! Na sreću znali smo neke ljude koji su mogli da nam nabave još nekoliko gitara, i ispalo je dobro. Dobio sam Chet Atkins sa čeličnim žicama koja je bila sjajna i Takamine koja je bila prilično dobra. U takvim situacijama moraš da igraš sa onim kartama koje su ti podeljene“, izjavio je gitarista Stone Gossard.

Do ovog momenta svirali su nekoliko veoma kratkih akustičnih setova, ali ništa od ovolike važnosti. Skoro sve pesme sa albuma „Ten“ su dospele na set listu, uz obradu pesme „Rockin’ In The Free World“ koju u originalu izvodi Neil Young„Primoran si da sviraš drugačije. Ne možeš da se puno osloniš na odgovor publike. Moraš da koristiš dinamiku i da na svaku pesmu gledaš na drugačiji način. Neke pesme su akustično ispale super, ali neke nisu. Mislim da je „Evenflow“ dobra, ali „Black“ je fantastična“, rekao je Mike McCready„Black“ je u narednim godinama postala njihova najpoznatija pesma i zauzima centralno mesto albuma „Ten“, a ova unplugged verzija je definitivno postala omiljena među fanovima. Izdavačka kuća Epic Records pritiskala je bend da je predstavi kao singl, ali su odlučno odbili smatrajući je suviše ličnom i da bi taj osećaj nestao ako bi je izdali kao singl ili snimili video za nju. „Krhke pesme bivaju smrvljene biznisom. Ne želim da budem deo toga. Bend ne želi da bude deo toga“, objasnio je frontmen Eddie Vedder. Šta je ovim mislio biće vam jasno ako pogledate snimak izvođenja ove pesme. Najveća moć muzičara je u uticaju koji imaju na emocije publike, Pearl Jam koriste tu moć veoma dobro.

Ono što iskače u prvi plan kada je ovaj šou u trajanju od 35 minuta u pitanju je energija i posvećenost benda muzici koju sviraju, i naravno koliko uživaju u svom nastupu. Kamera hvata Dave-a kako se smeška, McCready-ja i Stone-a kako se kreću u ritmu muzike. Ali Eddie Vedder je ukrao ovaj šou. Intenzivan, jedinstveni vokal kojim demonstrira moć, čistotu i strpljenje uz dodatak facijalne ekspresije koja hipnotiše. Potpuno gubljenje u muzici. Strast struji njegovim venama i to je više nego očigledno.

Dok je MTV snimio preko 100 unplugged nastupa, manje od 30 ih je izdato na albumima. Set benda Pearl Jam izdat je tek 2009. godine na DVD-u u okviru reizdanja debi albuma. DVD uključuje i izvođenje pesme „Oceans“ koje nikada nije emitovano.

Nešto više od nedelju dana nakon emitovanja „MTV Unplugged“ bend se vratio na put, nastupajući sa bendovima Soundgarden, The Smashing Pumpkins Rage Against The Machine, što ih je tog leta dovelo direktno do nastupa na festivalu Lollapalooza. Bilo je to loše vreme da budete hair metal bend, ali veoma, veoma dobro da budete Pearl Jam.