KONCERTI VESTI

PARAF imaju novi singl, uskoro koncerti u Novom Sadu i Beogradu

Written by Hardwired Crew

Posle 33 i po godine grupa PARAF nastupa u Srbiji i to 13. decembra u Novom Sadu u Firchie Think Tank studiju gde će svirati sa bendom DREDDUP a 14. u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Uz to grupa ima i novi singl!

Pesmu Bez lica“ snimila je obnovljena postava. Nastavili su tamo gde su stali kad su poslednji put bili u studiju realizujući temu Metalci namenjenu istoimenom dokumentarnom filmu.

Koncerti u Novom Sadu i Beogradu biće prilika za sve ljubitelje panka, post-panka i novog talasa da uživaju u energičnom, pravom rokerskom izvođenju legendarnih pesama, uključujući „Narodnu pjesmu“, „Moj život je novi val“, „Živjela Jugoslavija“, „Javna kupatila“, „Zastave“ i druge. Paraf nastupa u sastavu: Vim Cola (vokal), Valter Kocijančić (vokal, gitara), Zdravko Čabrijan (bas, vokal), Raoul Varlen (sinth), Iva Močibob (vokal), Vlado Simcich Vava (gitara), Alen Tibljaš (bubanj) i Deni Šesnić (gitara).

Paraf je prestao sa delovanjem 1987. ali se nikada nije raspao. Originalna postava se devedesetih okupila na festivalima Ri Rock u Rijeci i Fiju briju u Zagrebu. Kombinovana postava sa Vim Colom i Valterom Kocijančićem je nastupila 2008. godine u oba grada na promociji box-seta neobjavljenih snimaka riječkih bandova Riječki novi val. Nastupili su još nekoliko puta u neformalnim prilikama, održavajući vatru legende da tinja.

Velika tribina Proljeće s Parafima održana je 22. marta 2018. i to na dan kad je pre 40 godina band održao prvi nastup na istom mestu – u prostorijama zajednice Talijana u Rijeci – Circolo. Pritom je ad-hoc oformljeni band Perspektiva s Valterom Kocijančićem izveo set pesama iz inicijalnog razdoblja Parafa. Perspektiva je nastupila još nekoliko puta, a objavila je i singl Goli otok, prvu studijsku verziju kultne pesme Parafa koja je u narodu zaživela uglavnom usmenim predanjima.  

Krajem prošle godine Dallas Records je objavio bogati CD box-set Sabrana djela 1976.-1987. koji uključuje sva tri studijska albuma, dva singla, ali i neobjavljeni live album te mnogobrojne neobjavljene, demo i alternativne snimke, kao i zapise uživo. Na promociji box-seta 7. marta ove godine u Rijeci nastupila je Perspektiva, ali i Paraf s Vim Colom za mikrofonom. Na kraju je i Valter Kocijančić zasvirao sa tom postavom.

Upravo takva, kombinovana postava Parafa kreće na turneju pa će nastupiti u Novom Sadu 13. decembra, a u Beogradu 14. decembra. Istovremeno je reizdat vinil „Zastave“ sa originalnim mixom i dodatom pesmom „Metalci“. I tu je mesto gde su pre 33 i po godine stali, ali u autorskom smislu danas idu dalje.

Novu pesma Bez lica“ su snimili Vim ColaZdravko ČabrijanRaoul VarlenIva MočibobVlado Simcich Vava i Alen Tibljaš, a u stvaranju pesme je učestvovao još jedan originalni član Parafa – Dušan Ladavac Pjer. Singl je snimljen u G.I.S. studiju u Kastvu, a producent je Matej Zec. Pesma ima prepoznatljiv sound druge postave Parafa, ali je produkcijski prilagođena današnjim standardima. Govori o ljudima koji su odlučili da govore istinu, ali ih društvo odbacuje i izoluje.