IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Paradise Lost u Beogradu – U potrazi za izgubljenim rajem

paradise-lost-belgrade-2017-featured
Written by Jadranka Balaš

Kako su koncerti benda PARADISE LOST za mene lično vrlo emotivno iskustvo, ne mogu da krenem sa jednim od onih čuvenih komentara „opet ovi, dokle će da dovode iste bendove“, iako sam često u tom iskušenju kada su u pitanju bendovi koje ne pratim toliko. Verujem da će se sa mnom složiti i gotovo puna sala fanova u Domu omladine koja je sinoć došla da još jednom peva glasno uz svoj omiljeni bend koji je postao redovan gost u našoj državi. Iako je prošlo tek nešto više od godinu dana od poslednjeg susreta, Paradise Lost nisu došli bez razloga i povoda već sa paketom novih pesama predstavljenih na još jednom remek-delu zvanom „Medusa“.

sinistro-live-belgrade-2017-photo-mirjana-mitrovic

Sinistro u Domu omladine Beograda 2017. godine, fotograf Mirjana Mitrović

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA SINISTRO ***

Nisu došli ni bez adekvatne podrške. Kao prva predgrupa nastupio je portugalski SINISTRO. Iako su pod ovim imenom aktivni tek od 2011. godine članovi benda su poznati u umetničkim krugovima mnogo duže od toga. Kada u redovimaimate glumicu, producenta i multiinstrumentalistu znate da ste na pola puta da muzičkom svetu ponudite nešto novo i zanimljivo.

Akcenat na njihovom sinoćnom nastupu bačen je na poslednji album „Semente“ koji je izašao prošle godine preko kuće Season of Mist, spiritualno putovanje kojim su uspeli da oslikaju ne samo pejzaže Portugala nego i unutrašnje potrage koje se odigravaju u svima nama. Iako pevaju na maternjem jeziku nemoguće je da niste osetili bar deo toga. Ceo nastup je bio u znaku neverovatno ekspresivne Patricia-e Andrade koja je u velikoj meri doprinela da ovaj bend postane simbol novog talasa doom zvuka.

pallbearer-live-belgrade-2017-photo-mirjana-mitrovic

Pallbearer u Domu omladine Beograda 2017. godine, fotograf Mirjana Mitrović

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA PALLBEARER ***

Još jedno relativno mlado ime doom metal scene dobilo je priliku da se predstavi domaćoj publici i to na vrlo impresivan način. Ako do sada niste čuli za PALLBEARER onda ste prethodnih nekoliko meseci proveli živeći u pećini. Bend je za jako kratko vreme eksplodirao na sceni delom zahvaljujući fantastičnoj promociji izdavača ali ipak većim zahvaljujući muzici i ubedljivom živom nastupu.

Njihov aktuelni album „Heartless“ vrlo brzo se našao na svim relevantnim top listama širom sveta i zasluženo je jedan od kandidata u za titulu albuma 2017. godine. Sa njega smo čuli „Dancing In Madness“ i „Thorns“ uz dodatak nekoliko pesama sa ranijih izdanja uključujući i impresivan debi „Sorrow and Extinction“ o kome se takođe dugo pričalo.

paradise-lost-live-belgrade-2017-photo-mirjana-mitrovic

Paradise Lost u Domu omladine Beograda 2017. godine, fotograf Mirjana Mitrović

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA PARADISE LOST ***

Za bend koji je veći deo svoje karijere posvetio praveći tešku, sporu muziku neverovatno je koliko su zapravo Paradise Lost hitova uspeli da iznedre. Slušali ih ili ne, nemoguće je da se niste susreli sa bar nekoliko pesama ovog benda koji vlada u doom okvirima već skoro tri deceniji. „Medusa“ je još samo jedan u nizu albuma koji će doneti iste, ali s obzirom na to da je izašao tek pre mesec dana fanovi izgleda još nisu stigli da ih nauče. Uprkos tome, sa prvim tonovima „Gods of Ancient“, izlaz velikana na binu pozdravljen je onako kako dolikuje.

Numere sa novog albuma „From the Gallows“, „Medusa“, „Blood & Chaos“ mudro su ispresecane baš tim večitim hitovima poput „One Second“ i „Tragic Idol“, u glas otpevanim „Faith Divides Us – Death Unites Us“ i „As I Die“. Ono što se prvo moglo primetiti kada se uporedi sa nastupom na prošlogodišnjem Exit festivalu jeste bar za klasu bolji i čistiji zvuk nego što smo na Explosive bini mogli da ga čujemo.

paradise-lost-live-belgrade-2017-photo-mirjana-mitrovic

Paradise Lost u Domu omladine Beograda 2017. godine, fotograf Mirjana Mitrović

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA PARADISE LOST ***

Druga velika razlika koja je obeležila drugi deo sinoćnjeg nastupa jeste to što smo čuli onu težu stranu benda i pesme koje često izistanu na festivalskim nastupima. Posebno sam se oduševila fenomenalnoj „Beneath the Broken Earth“ koja je biser prethodnog izdanja „The Plague Within“. Pratila ju je legendarna „Embers Fire“ a zatim najnovije doom remek-delo „The Longest Winter“. Gotovo savršena set lista, predgrupe koje su se fantastično uklopile i savršeno raspoloženje učinili su da ovaj petak 13. bude sve samo ne baksuzan.

Kada vam dan počne u 5 ujutru, pola istog provedete na poslu koji vam donosi sve samo ne zadovoljstvo, uhvatite jedva dva, tri sata sna, iscimate se do maksimuma da stignete na koncert a zatim trčite da stignete na poslednji voz kako bi u pristojno vreme stigli kući i ponovili ovu rutinu sutadan, ne možete a da se ne zapitate da li je vredno toga. U vozu sretnete sugrađana, zadihanog i okupanog u znoju koji vam govori: „Ni zbog čega ne trčim ovoliko. Osim zbog metala“. Dobila sam odgovor na pitanje. Koliko god dan bio naporan, kada uđete u salu prepunu umornih ali nasmejanih lica, čiji dan verovatno nije bio mnogo bolji od vašeg, kada vam svaki nerv igra u ritmu muzike koja dopire sa bine, znate da je vredno toga. Kući ste. Pronašli ste raj.

Piše Jadranka Balaš

paradise-lost-live-belgrade-2017-photo-mirjana-mitrovic

Paradise Lost u Domu omladine Beograda 2017. godine, fotograf Mirjana Mitrović

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA PARADISE LOST ***

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.