IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

Pannonian Challenge XVII – Korak od savršenosti na korak do punoletstva

pannonian-challenge-xvii-2016-photo-marin-loncar-2
Written by Hardwired Crew

Neke tradicije ne treba menjati, a jedna od njih je svakako naš odlazak na najveći osječki festival. Pannonian Challenge po sedamnaesti put najavljen je kao najveća smotra esktremnih sportova u Jugoistočnoj Evropi, i malo je falilo da se to desi. Ipak, spletom okolnosti daleko izvan moći organizacije, do sada najveće najavljeno izdanje festivala ostalo je bez nekoliko važnih događaja, ali i dobilo status jednog od najvećih BMX takmičenja na svetu.

Prvobitno najavljen za dva vikenda 16. i 17. jula i 22. i 23. jula, uz propratne programe između, festival je zbog najavljenog nevremena ostao bez prva dva dana, a gledaoci su ostali uskraćeni za takmičenja u skateboard i inline kategorijama, kao i nastupe bendova Jonathan i Justin’s Johnsons. Iako vest nije bila ni malo lepa, bezbednost takmičara, volontera i posetilaca svakako mora da bude prioritet. Sa druge strane, sve oči su uprte u BMX deo takmičenja koji je postao deo FISE Svetske serije i UCI Svetskog kupa.

streetart-pannonian-xvii-2016-photo-jovana-vucetic

photo Jovana Vučetić

Festival je počeo u ponedeljak, i do četvrtka posetioci su mogli da prisustvuju raznim kulturnim programima, kao i da učestvuju u radionicama breakdancinga ili crtanja grafita, dok je u sredu u Kazamatu predstavljena grafitti i streat art izložba. Ipak ono pravo, usledilo je krajem sedmice. Četvrtak je označio početak nadmetanja u parku, i prve kvalifikacione vožnje. U nekoliko kategorija parkom je prodefilovalo mnoštvo vozača, od amatera do onih najboljih na svetu, pa i u istoriji ovog sporta, a o konkuranciji dovoljno govori da su bez plasmana u narednu rundu ostala imena kao što su prošlogodišnji vicešampion Michael BeranDanny JosaLeon BinckenbanckVictor Salazar, ili najbolji hrvatski vozač, dvostruki osvajač bronze na ovom takmičenju, i finalista iz Monpeljea Marin Ranteš.

Muzički deo “pozajmljen” je sa punk dana koji je trebalo da bude na programu prvog vikenda, pa su tako nastupili ranije najavljeni zagrebački pankeri Mašinko, a umesto dva pomenuta benda koji su otkazali nastupe, na festival su stigli francuski ska sastav Joke i beogradski punk rock bend Tea Break, sa, takođe zbog kiše otkazanog Backyard Art Festivala u obližnjem Donjem Miholjcu. Uz njih nastupio je i beogradski drum and bass DJ Rahmanee.

pannonian-challenge-xvii-2016-photo-marin-loncar-2

Photo Marin Lončar

Petak je doneo polufinalne vožnje u kategorijama amatera, devojaka i juniora, kao i u konkurenciji profesionalaca u kojoj su se dogodili žestoki okršaji. Samo dvanaest mesta bilo je na raspolaganju za finale, te su viđene neke sjajne vožnje, a ulog je bio veći nego inače. Kako je Osijek od ove godine, uz francuski Monpelje, američki Denver, kanadski Edmonton i kineski Čengdu domaćin prestižne FISE World Series, odosno UCI BMX Freestyle World Cup-a, mesto u finalu pored novčanih nagrada donosi i bodve za generalni plasman ova dva takmičenja. Upravo to bio je razlog neverovatne konkurencije, a “ispod crte” za finale ostali su prošlogodišnji pobednik Kostya AndreevDaniel WedemeijerPaul Thoelen i legendarni austrijski veteran Senad Grošić.

Muzički program bio je u znaku elektronskog zvuka. Priliku da otvore i zatvore žurku u Vegi imali su sjajno drum and bass džokeji Faxcool iz Kruševca i vukovarski DJ Kula. Ipak, centralni događaj večeri bio je nastup Britanaca ModestepTony i Josh sjajno su iskoristili priliku da predstave svoju kombinaciju dubstep i rock zvuka, a pored svog materijala “protrčali” su i kroz najveće hitove drum and bass i dubstep muzike. Ipak, očekivano, centralni deo nastupa činili su njihovi hitovi poput “Sunlight”“Another Day”“Feel Good”“Show Me a Sign”, ali i pesme sa drugog, još uvek svežeg albuma poput “Damien”“Make You Mine”“Rainbow” ili “Machines”. Energija koju su emitovali lagano se prenosila na publiku, a zanimljivo je bilo videti da su se u prvim redovima našli mahom vozači, kao i grupa iz Novog Sada sa obeležjima serijala žurki “Šurenje”.

modestep-pannonian-challenge-xvii-2016-photo-zoran-osijek

Modestep | photo Zoran Osjek

Subota je donela finalne vožnje, a sve je počelo nastupima juniora, momaka mlađih od 16 godina. Na podimu ove godine našli su se Jelle Bonde (15, Nemačka) na trećem, Jaka Remec (11, Slovenija) na drugom i Jan Lemke (13, Nemačka) na najvišem stepeniku. U konkurenciji devojaka najbolje od odvezla Lara Lessman (16, Nemačka), dok se na drugom mestu našla veteranka Coffey Cory (34, S.A.D.). Treće mesto zauzela je Valeri Steffe (18, Holandija). Amatersku konkurenciju i ove godine obeležili su Letonci, a najbolji među njima bio je Zebolt Ernests (16) na drugom mestu, dok je jedan stepenik niže zauzeo Pavel Viksna (15). Ipak, na najvišem postolju našao se Čeh Jakub Nemec (16). Sudeći po vožnjama koje su prikazali, sva trojica će uskoro moći da pređu u najjaču konkurenciju, a ima još nekoliko momaka koji bi mogli da pođu putem prifesionalaca u narednom periodu.

Profesionalna konkurencija donela je zastrašujuća imena, kao i vožnje koje u potpunosti opravdavaju reputaciju ovog takmičenja. Svaki od vozača prikazao je neverovatan talenat i umeće, ali na kraju je samo njih pet moglo da se nađe na postolju. To su bili Mike Varga (19, Kanada), Jack Clark (21, Velika Britanija), Joshua Perry (27, S.A.D.), legendarni Daniel Dhers (31, Venecuela) i na prvom mestu Logan Martin (22, Australija). Nagradu za najbolji trik odneo je Mike Varga, i to za fantastični 900 barspin.

pannonian-challenge-xvii-2016-photo-marin-loncar-1

Photo Marin Lončar

Takođe, nikako ne treba potceniti vožnje koje su pružili Keneth Tenncio (22, Kostarika), Daniel Sandoval (21, S.A.D.), Jake Leiva (21 S.A.D.), Declan Brooks (20, Velika Britanija), Nick Bruce (24, S.A.D.), Cam Peake (19, Velika Britanija) ili Alex Coleburn (23, Velika Britanija). Za muzički program poslednjeg dana, u saradnji sa Fresh Island festivalom zaduženi su bili osiječki DJ Oliver, kao i DJ Bizzo Bodega & DJ Phat Phillie sa najboljom selekcijom hiphop zvuka.

Iako Pannonian Challenge ove godine nije održan u celosti, BMX deo takmičenja pokazao se kao pun pogodak, kako sadržajno, tako i po posećenosti. Ostaje da se nadamo da će sada, kao deo prestižni serija ovo takmičenje dalje rasti, kao i da će se skate i inline vrlo brzo vratiti u program. Kao jedino mesto gde regionalna publika može da vidi kvalitetne vozače u ovim disciplinama, Pannonian Challenge nam je itekako potreban. Sa druge strane, muzički program je konačno doneo jedno repektabilno svetsko ime, za šta se nadamo da je pokazatelj pravca u kom će se festival dalje razvijati.

Pripremio Miljan Milekić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.