IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

Pannonian Challenge XVI (treći dan) – Danilo Pisanjuk pokorio Osijek

pannonian-chalenge-XVI-2015-photo-tamara-samardzic
Written by Hardwired Crew

Da mi je samo nekoliko sati pre početak skate dana neko ponudio ozbiljnu ponudu za opkladu na pobedu Danila Pisanjuka, lagano bih je odbio. Iako je prošle godine bio jedan od osvajača Winner of Belgrade takmičenja, nisam ostao previše impresioniran njegovom vožnjom, a pogotovo mu nisam pridavao šanse u konkurenciji vozača kakvi su Boaz Arrow Aquino, zdrav i potpuno spreman Timotej Lampe Ignjić, ili najbolji skejter Evrope za 2014. godinu, Letonac Madars Apse. Ipak, dečko me je u potpunosti demantovao, odvozivši dva fenomenalna rana u finalu.

pannonian-chalenge-XVI-2015-photo-tamara-samardzic

Pred samo takmičenje očekivao sam laganu pobedu Letonca, budući da su sa takmičenja izostali vozači koje sam jedine video kao potencijalnu konkurenciju – prošlogodišnji pobednici Antonio Peković i Maxim Habanec, kao i najavljeni Nemac Mack McKelton. Već kvalifikacione runde pokazale su da će konkurencija biti mnogo veća, te da predstoji ozbiljna borba. Ali, sve oči i dalje su bile uprte u prvog favorita takmičenja. Sa druge strane Apse je vozio sigurno i stekao sam utisak da je mnogo kalkulisao tokom vožnje, što mu se kasnije obilo o glavu.  A onda je na scenu stupio sjajni Subotičanin.

pannonian-chalenge-XVI-2015-photo-tamara-samardzic

Iako je prvi ran u finalu bio dobar, u drugom je prosto razneo park. Nekoliko izuzetno zahtevnih i atraktivnih trikova u kombinaciji sa korišćenjem velikog broja elemenata, uspelo je da podigne publiku na noge, ali i da zada ozbiljan, pokazalo se i nedostižan zadatak ostalim vozačima. Apse, sa druge strane pali lampice za uzbunu, pokazuje nekoliko spektakularnih trikova, ali i nekoliko padova, te ne uspeva da poveže run onako kako može. U tom momentu moglo je da se nasluti šta će se dogoditi na kraju, ali je ostalo da vidimo još nekoliko vozača.

Na kraju, pobedu i nagradu od 1000e odnosi fenomenalni Pisanjuk, na drugom mestu, bogatiji za 700e, našao se Madars Apse, dok je na najniže postolje, vredno 300e, stao je slovački vozač Riso Tury. U konkuranciji amatera prvo mesto zauzeo je Marino Mazarekić iz Slavonskog Broda, na drugom se našao češki vozač Kryštof Mizur, dok je treće pripalo momku iz Rijeke, Marinu Srzentiću.

pannonian-chalenge-XVI-2015-photo-tamara-samardzic

Što se tiče pratećih programa, ponuda je i drugog sportskog, a trećeg festivalskog dana bila više nego dobra, a pored raznih zanimljivosti na sponzorskim štandovima, a imali smo prilike da vidimo i mladence, fanove festivala, koji su izrazili želju da svoje prve svadbene fotografije naprave baš dola ne korsu. Vredi pomenuti i Original Skillz Jam 2015 koji je u šatoru organizovala Udruga Hip-hop Osijek. U sklopu ovog programa održana je break dance radionica, kao i ocrtvanje grafita dva najpoznatija osječka umetnika, Rebusa i Maria 234. Pobednik kompletne radionice je Antonio Jakić kome su takođe pripale vredne nagrade.

pannonian-chalenge-XVI-2015-photo-tamara-samardzic

Nakon bogatog dana, program se preselio u drugi deo festivalskog prostora gde je publiku očekivala žurka do ranih jutarnjih časova. Za njeno otvaranje zadužen je bio DJ Ascaloon, dok je mesto zvezde večeri pripalo makedonskom muzičaru Kirilu Djajkovskom. Svojom kombinacijom elektronike i tradicionalne balkanske muzike sa lakoćom je rasplesao okupljene, koji su se slivali sa svih strana. Za sam kraj zadužen je bio Eddy Ramich, čiji nastup nismo dočekali. Skate dan u potpunosti je opravdao velika očekivanja i samo dodatno podgrejao atmosferu za, ipak vrhunac festivala. Sa četiri prelazimo na dva točka, i čekamo BMX ludilo.

Pripremio Miljan Milekić

pannonian-chalenge-XVI-2015-photo-tamara-samardzic

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.