IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

Pannonian Challenge XVI (prvi i drugi dan) – Pannonian – kiša 1:1

pannonian-chalenge-XVI-2015-day-1-photo-tamara-samardzic
Written by Hardwired Crew

Po starom dobrom običaju spajam izveštaje sa prva dva dana Pannonian Challenge festivala. Razlog i ovog puta ostaje isti, iako ima mnogo toga za pogledati, nema mnogo toga što je moguće napisati u ovakvom pregledu festivala. Dakle, ukratko, Pannonian Challenge je festival muzike i ekstremnih sportova koji se već šesnaesti put održava u Osijeku, a treći put u skate parku na levoj obali Drave. Pored tri takmičarska dana, gde se nadmeću vozači u inline, skateboard i BMX disciplinama, kao i koncerata koji se dešavaju tokom noći, Pannonian nudi pregršt proratnih sadržaja koji omogućavaju svakom posetiocu da kvalitetno ispuni svoj dan.

pannonian-chalenge-XVI-2015-day-1-photo-tamara-samardzic

Tradicionalno, otvaranje festivala pada u sredu. Tokom dana u skate parku su se dovršavali radovi, dok su vozači svih kategorija mogli slobodno da vežbaju na spravama koje ih očekuju narednih dana. Primetno je bilo da je park doživeo neke kozmetičke tretmane, kao i da je dobio nekoliko novih montažnih sprava. Takođe, podignuta je još jedna velika tribina, što se još prošle godine pokazalo kao potrebnim.

Svečano otvaranje zakazano je za veče, kada je u galeriji Kazamat u popularnoj Tvrđi otvorena iložba extreme fotografije. Ove godine svoje radove predstavili su Tomaž Šahtl i Peter Fettich iz Slovenije. Pored vizuelnog dela programa, na istoj lokaciji održana je i žurka na kojoj je okupljene svojim muzičkim izborom zabavljao osječki DJ Omer. Na žalost,, zbog kiše koja je neumorno padala celu noć, umesto u dvorištu, žurka se održala u prostorijama galerije, a bio je primetan i osetno manji broj posetilaca u odnosu na prethodne dve godine. Ipak, veče se moglo proglasiti uspešnim, i još jedno izdanje festivala je otvoreno.

pannonian-chalenge-XVI-2015-day-1-photo-tamara-samardzic

Bogovi kiše bili su malo naklonjeniji organizatorima tokom dana u četvrtak. Za razliku od prošle godine, kada je kiša gotovo uništila dan, i kada je takmičenje u profesionalnoj konkurenciji otkazano, ove godine su inline vozači ipak uspeli da pokažu šta znaju. U konkurenciji amatera prvo mesto osvojio je vozač iz Austrije Moaci Lopes dos Santos, dok su preostale dve pozicije na podijumu pripale mađarskom tandemu András Harcsa – Barta Peter.

pannonian-chalenge-XVI-2015-day-1-photo-tamara-samardzic

Pro konkurencija, po mom skromnom mišljenju, ove godine bila je za nijansu slabija nego protekle dve, a možda i najviše falili su švajcarski vozači Stephane Torres i Diego Guilloud, kao i Tin Hadžiomerspahić koji se ove godine umesto na korsu našao na komentatorskoj poziciji. Ipak, da publika ne ostane uskraćena za šou pobrinuli su se, najviše Joe Atkinson iz Velike Britanije, i legendarni Francuz Stephane Alfano. Njih dvojica su ujedno i zauzela prva dva mesta, dok se na trećem našao još jedan vozač iz Mađarske – Krisztián Szilágyi.

Napomenući i da su u finalnim vožnjama svoje predstavnike imale i Hrvatska koju je sjajno prezentovao Sven Buršić, kao i Srbija čije je boje dostojno branio Subotičanin Renato Miškolci. Odličan utisak ostavio je i mladi Švajcarac Jan Fehlmann, pobednik amaterske kategorije iz 2013. godine, i momak koji je ostvario veliki napredak. Sa druge strane, onaj čiji dolazak je pompezno najavljivan, nije uspeo da opravda velika očekivanja. Iako važi za jednog od najboljih vozača na planeti, Amerikanac Korey Waikiki ipak nije imao svoj dan.

pannonian-chalenge-XVI-2015-day-1-photo-tamara-samardzic

Dok su se na korsu odvijale vratolomije, na prostoru koji okružuje sam skate park publika je mogla da pronađe još vidova zabave. Tako su na nekim od mnogobrojih sponzorskih štandova mogli da isprobaju skakanje sa platforme na veliki vazdušni jastuk, da se oprobaju u video igrama, da učestvuju u kvizovima, okreću na rotirajućoj stolici, ili da se okušaju u raznim drugim izazovima. Doduše, izostao je Art Jam, za koji se iskreno nadam da će biti vraćen u program. Što se same posete tiče, subjektivan osećaj mi kaže da je sportski program bio za nijansu slabije ispraćen i da je tome kumovalo oblačno i hladno vreme, ali sa druge strane, kako zbog nove velike tribine publika nije bila koncentrisana nego raspoređena, ostaviću mogućnost da nisam u pravu.

pannonian-chalenge-XVI-2015-day-1-photo-tamara-samardzic

Odmah nakon dodela nagrada u parku, publika se preselila u prostor pored, predviđen za koncertna dešavanja. Kako je iz našeg ugla, a i ugla magazina ovovečernji program bio nešto manje zanimljiv, ostavili smo slovenačko-hrvatski duo Vanillaz za neku drugu priliku, dok smo manjim delom ispratili zagrevanje za koje je bio zadužen lokalni DJ Umbo. Nakon kraćeg boravka u prostoru festivala, shvatili smo da je njegov izbor bio savršen soundtrack za sedenje uz Dravu, odakle smo se kasnije uputili do smeštaja.  Prvi sportski dan je uspešno okončan, a mi gledamo u nebo i očekujemo nastavak najvećeg regionalnog takmičenja ekstremnih sportova.

Pripremio Miljan Milekić

pannonian-chalenge-XVI-2015-day-1-photo-tamara-samardzic

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.