IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

Pannonian Challenge XV (treći dan) – Ona bolja Kiša

pannonian-challenge-xv-dan2-zoran-osijek-1
Written by Hardwired Crew

Treći dan festivala donosi drugi takmičarski dan, i smanjenje broja točkova sa osam na četiri. Takmičnenja u skejtbordingu praćena su hip hop muzikom tokom večeri, što mi je moram da priznam bilo krajnje nelogično, ako je već raspored menjan kako bi se elektronika prebacila na subotu kao udarni dan, punk je prosto morao da bude vezan za skejt dan. Mislim da zaista nije potrebno objašnjavati zašto.

Kao i uvek, takmičenje je počelo sa amaterima – po jedan ran od 45 sekundi + dodatnih 15 za poslednji trik. Deset najbolji prolazi u finale, gde ih čekaju nova dva rana, nakon čeka trojica stižu do podijuma. Ono što je prošle godine bio slučaj, a ove nije, jeste da su tri najboljeplasirana amatera dobijala priliku da nastupe u pro finalima, i nadam se da će se ta praksa što pre vratiti.

pannonian-challenge-xv-dan2-zoran-osijek

photo Zoran Osijek

Amaterska kategorija donela je nekoliko desetina vozača, mahom iz regiona, a prva tri mesta su zauzeli hrvatski vozači Mario MazarekićDominik Canjuga i Bruno Vranić. Nedugo za njima na kors su izašli profesionalci, a zbog velikog broja prijavljenih, kvalifikacije su nudile samo po jedan ran. Upravo to je donelo prvo iznenađenje dana – zbog nekoliko grešaka i slabije vožnje Krunoslav Dundović, prošlogodišnji vicešampion ovog puta nije uspeo da se plasira u finale, te je mogao samo sa tribina da gleda šta spremaju Dino ŠertovićBoaz Arrow Aquino i ekipa. Pauza koja je usledila donela je i break dance takmičenje, koje je lagano zagrejalo okupljene za finale.

Nakon dva rana poznati su bili i pobednici – Christopher Kahn iz Slovenije zauzeo je treće mesto i pokupio nagradu od 300e, drugo mesto i 700e pripali su prošlogodišnjem šampionu Karkossiák Zsolt-u iz Mađarske, dok je pobedu i 1000e odneo talentovani Zagrebčanin Antonio Peković. Podsećamo, pre samo godinu dana ovaj devetnaestogodišnjak je zauzeo prvo mesto u konkurenciji amatera, te će biti zanimljivo pratiti njegov napredak i dalje. Slovenac Timotej Lampe Ignjić, nosilac bronze od prošle godine, i momak koji je imao neke zapažene rezultate po Evropi ove godine, stao je u finalu, a u verujem da je tome u mnogome pomogla i povreda koji je zadobio ranije tokom dana. U Best Trick takmičenju odabrana je handrail, a pobedu i nagradu od 500e zaradio je čeki vozač Maxim Habanec koji je uspešno sleteo bigspin to bs boardslide.

pannonian-challenge-xv-dan2-zoran-osijek-1

photo Zoran Osijek

Muzički program doneo je mahom hip hop zvuk, a nezahvalan zadatak da otvori veče imao je zagrebački reper Fil Tilen. Već neko vreme sam želeo da “ukačim” negde njegov nastup, pa mi je ovo bila sjajna prilika za to. Pred malobrojnom publikom, ovaj momak u pratnji DJ-a uspeo je da pruži energičnih 45 minuta prožetih hitovima poput “Outsider” ili “Žigolo”, što je zvučalo više nego odlično. Sa druge strane, njegovi pokušaji komunikacije sa publikom su išli od sjajnih do očajnih. Kao kralj sarkazma, što ej dokazao i u svojim tekstovima, imao je sjajne replike vezano za scenu ili situaciju u Hrvatskoj, dok sam tokom nekih “hey-ho-ruke-gore” momenata imao blaže transfere blama, i pitao se da li je rasistički ako sam previše beo za ovo. Fil Tilen je svakako neko na koga treba obratiti pažnju, a nadam se da ćemo uskoro imati priliku da ga vidimo i u Srbiji.

fil-tilen-pannonian-challenge-xv-dan2-zoran-osijek

Fil Tilen, photo Zoran Osijek

Jedina kiša ove noći bila je KIŠA METAKA, i moram da primetim da je bila mnogo poželjnija i bolje dočekana od one dan ranije. Splićani prevdođeni Vojkom Vrućinom i svojim humorističkim tekstovim imaju svoju fanbazu u Osijeku, te su imali mnogo veću posećenost nego Tilen pre njih. Ruke u vazduhu, pevanje većine pesma zajedno sa bendom, i sjajna uvertira za zvezde večeri.

Kandžija je jedan od domaćina ovog festivala, i kao jedna od tri konstante, te kao takav svake godine ima isti zadatak – prevazići prošlogodišnji nastup i zagrejati publiku za hedlajnere. Praćem Golim ženama koje nisu gole, a još manje su žene, doneo je organski hip hop praćen basom i gitarom koje dodaju drugačiju dimenziju zvuku. Odlični, uvežbani prošli su kroz svoje najveće hitove, a ovog puta najboji prijem imala je “Donji Miholjac”, ironično poigravanje sa “Empire State of Mind” velikog Jay Z-ja.

kisa-metaka-pannonian-challenge-xv-dan2-zoran-osijek

Kiša Metala, photo Zoran Osijek

Nakon domaćih snaga na binu stižu PRTI BEE GEE i Bvana. Kako zaista nisam fan džanki repa i ne vidim previše poente u njemu, ovaj bend sam do sada uspešno eskivirao, te mi je njihov opus totalna nepoznanica. Ono što mogu da primetim jeste da imaju svoje fanove u Osijeku, te da su uspeli da naprave odličnu atmosferu u publici.

Na samom kraju red je bio na još jednu turu gostiju iz Beograda – All That Bass. Odluka organizatora da svako veče završi DJ nastupima pokazala se kao odlična, te smo i ovog jutra imali prilike da vidimo publiku na pred binom do ranih jutarnjih sati. Kombinacija dnb, dubstep i trap zvuka držala je posetioce raspoloženim i rasplesanom do samog kraja, i mnogo me podsetila na X-Bass program glavne bine Exit festivala. Ako dodam i to da je u publici bilo i dosta gostiju iz Novog Sada i ostatka Srbije, te da je bilo lako čuti poznat akcenat, sličnost je postajala još veća. U svakom slučaju odlično veče i sjajna uvertira za poslednjih dan festivala.

Pripremio Miljan Milekić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.