IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

Pannonian Challenge XV (četvrti dan) – Velika završnica

pannonian-challenge-xv-dan3-zoran-osijek
Written by Hardwired Crew

Centralni događaj festivala i ove godine bilo je BMX takmičenje. Broj svetskih zvezda ovog sporta konstantno se povaćava, pa je lista vozača ove godine bila zastrašujuća. Kategorija amatera uspešno je završena uz čak 38 učesnika, a najbolji su bili Jakov Pertinec iz Osijeka, kome je ovo napredak u odnosu na prošlu godinu kada je bio drugi, te Luka Bošnjak i Domagoj Antolić koji su zauzeli preostala dva mesta na podijumu.

Profesionalna kategorija donela je žestoke borbe u kvalifikacijama, da bi se u finale plasiralo deset vozača. Iskreno, falio mi je i momenat uključivanja trojice najboljih amatera jer mislim da im je to odlična promocija, ali dobro. Pre samog finala videli smo i nastup devojaka iz plesnog studija Shine.

pannonian-challenge-xv-dan3-zoran-osijek

photo Zoran Osijek

Samo finale je donelo potpunu ludnicu u parku. Neke od ovih vozača smo videlo prvi put, neki se vraćaju posle duže pauze, a neki su već redovni gosti ovde, i pokazali su nam svoj napredak u osnosu na prošlu godinu. Prvo iznenađenje predstavljao je Daniel Juhatz iz Nemačke, koji iako nije uspeo da se domogne podijuma, ima sjajnu budućnost pred sobom, i zaista je ostvario fantastičan napredak. Podijum je izmakao i Senadu Grošiću koji je ponovo imao dva odlična rana, ali mu to nije bilo dovoljno. Prvi koji je u toj nameri uspeo, bio je sjajni Australijanac Jack Fahey.

Poznanik osječke publike od pre dve godine, kada je prilikom gadnog pada slomio oba stopala, ove godine se vratio jači nego ikad. Sa nekoliko fenomenalnih trikova, pre svega dva fantastična frontflipa gotovo na ravnom uspeo je da oduševi publiku, ali nije uspeo da održi konstantan kvalitet vožnje, te je tako zauzeo peto mesto i pokupio nagradu od 300e. Na četvrtom mestu i za 500e bogatiji našao se “leteći Holanđanin” Daniel Wedemeijer, koji je uprkos nezgodnom padu u prvoj vožnji u drugoj uspeo to da nadoknadi.

pannonian-challenge-xv-dan3-zoran-osijek-3

photo Zoran Osijek

Treće mesto, vredno 700e, zauzeo je supertalnetovani devetnaestogodišnji Varaždinac Marin Ranteš, novo ime Red Bull tima, a koji je prikazao zastrašujuć napredak u odnosu na prošlu godinu, i jedva čekam da vidim za šta je sve sposoban u budućnosti. Na drugom mestu, sa dodatnih 100e u džepu, našao se češki vozač Michael Beran sa svojim potpuno ludim stilom vožnje. Meni lično ovo je bio takmičar koji je pokazao najviše, a nije u oba rana imao po jedan par što ga je verovatno i koštalo pobede. Za sam kraj ostaje pobednik, a to je legenda ovog sporta i jedan od najvećih ikad – Daniel Dhers. Dve hirurški precizne i čiste vožnje, uz gomilu odličnih trikova izbacile su ga na prvo mesto i donele mu 2000e. Iako je Beran na momente bio atraktivniji od njega, Dhers je bio taj koji je uspeo da izvede sve što je zamislio.

Kraća pauza donela je Flatland BMX tačku hrvatskih vozača koje je predvodio talentovani Leon Vignjević, da bi nakon toga usledilo Best Trick takmičenje u kategoriji Big Air. Naravno ko bi drugi bio najbolji u ovome ako ne Daniel Wedemeijer koji je opravdao svoje geografsko poreklo i pokupio nagradu od 500e sa nešto više od 3.60 m koje je uspeo da dostigne. Dodela nagrada koja je usledila ispraćena je konfetama i velikim vatrometom, te je sve bilo spremno za žurku koja je usledila.

big-mama-session-pannonian-challenge-xv-dan3-zoran-osijek

photo Zoran Osijek

Prvi na binu izlaze domaćini večeri, osječki Big Mama Session koji su svojim hitovima lagano zagrevali publiku za zvezde večeri. Nakon ponoći, dekove je preuzeo britanski UKG, breaks i bass producent Deekline koji je u naredna dva sata pokušavao da raspleše okupljene kojih je ove večeri bilo možda i najviše poredeći sa ostalim večerima. Gotovo dva sata bila su mi potrebna da konačno pokrene publiku, a onda mu je zagrebačka ekipa iz Chew the Fat! Croatia kolektiva u samo nekoliko minuta pokazala kako se to radi. DJ Yesh i DJ DMT MC Tone Tuoro svojim masnin dnb i dubstep zvukom zapalili su okupljene ispred bine i lagano im cedili poslednje atome snage do ranih jutarnjih časova.

Pannonian Challenge je još jednom pokazao da je ogroman događaj koji ima tendenciju daljeg rasta. Ove godine sam možda očekivao malo više od dobijenog, i pre svega nešto veći pomak u odnosu na prošlu godinu, ali to dobrim delom nije bilo moguće zbog faktora koji su izvan kontrole organizatora. Ono što je evidentno jeste da festival lagano prerasta status lokanog festivala i da će uskoro biti suočeni sa pitanjem kako dalje. Da li ostati na sadašnjem nivou ili zagristi još jače i pokušati sa pozicioniranjem festivala na ozbiljnije mesto u evrpskim okvirima i ozbiljnije napasti strana tržišta. Mi ćemo svakako biti u Osijeku i sledeće godine da vidimo na šta su se odlučili.

Piše Miljan Milekić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.