IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Orthodox Celts u Novom Sadu – Zeleno, volim te zeleno

orthodox-celts-live-novi-sad-2015-photo-tamara-samardzic
Written by Hardwired Crew

Najpoznatiji irski bend u Srba, ORTHODOX CELTS, večeras je nastupio u Novom Sadu. Ali, to ste već znali, zato ste i otvorili ovaj članak. Ako niste, sad eto znate. A to znači da onda niste ni bili na koncertu. E, to je već loša vest, naravno ako volite bend. U narednom redovima trebalo bi da usledi izveštaj sa ovog koncerta, trebalo bi da vas obavestim o pesmama koje su svirali, broju posetilaca, količini popijenog piva, kao i da se osvnem na „Живот и прикљученија“ Svetog Patrika, čiji dan je ovaj koncert obeležavao. Ali ništa od toga.

Zašto? Zato što nemam nameru da se ponavljam, niti za time ima neke velike potrebe. Svako ko je kliknuo na ovaj lik, kao i svako ko je prisustvovao koncertu znao je tačno šta da očekuje, i tačno to je i dobio. Bend je svoj poslednji album izdao pre gotovo osam godina, i od tada se malo toga promenlo u njihovim nastupima. Dodali su nekoliko novih pesma, i ponekog novog člana, ali esencija benda, i njihove muzike je i dalje tu. Zašto ih onda gledamo? Zato što vredi. Svakog. Jebenog. Sekunda.

orthodox-celts-live-novi-sad-2015-photo-tamara-samardzic

Orthodox Celts uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Premalo je bendova koji toliko lako mogu da usijaju atmosferu na koncertima, premalo onih koji tako lagano, mogu da bace osmehe na lice svih okupljenih i prošire pozitivne vibracije. Bilo da je reč o njihovim pesmama, obradama ili irskim tradicionalnim pesmama, o srećnim ili tužnim temama, Orthodox Celts na fenomenalan način prenose energiju i emociju pesama na publiku isped sebe. Pritom zvuče bolje nego ikad. Aca nikada nije bio vrhunski pevač, ali jeste vrhunski frontmen, i njegova kontrola publike je neverovatna. Da stvar bude još bolja, on kao da toga i nije svestan, niti odaje utisak da to radi namerno. On je na toj bini zbog sebe, zbog muzike koju voli, i upravo to se oseti u svakoj reči koju otpeva.

orthodox-celts-live-novi-sad-2015-photo-tamara-samardzic

Orthodox Celts uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Bend bez problema uspeva da povede publiku na put kojim oni žele da idu, i neverovatno sa kakvom lakoćom su u stanju da atmosferu prenesu od najžešćih šutki, preko laganog plesa, do horskog pevanja svakog stiha. Sposobni su da nateraju publiku da oseća ono što oni osećaju, i to ih čini toliko dobrim, i to je ono što vraća ljude da ih gledaju iznova i iznova. Ako je to „The Celts Strike Again“ nateraće vas da urlate kao da sutra ne postoji. Ako je „Far Away“ ili „Drinking Song“, to urlanje će biti praćeno šutkama. Ako su „Rocky Road to Dublin“„Green Roses“, „Fields of Athenry“ ili „Stand Up to Your Devil“, pevaćete iz sveg glasa, dok će vas „Irish Rover“ ili  „Whiskey in the Jar“ naterati na ples. Da, „Bog Down in the Valley“ je tu, čisto kao alkotest, na osnovu toga koliko zaplićete jezikom.

Što se tiče samog koncerta, možda najveće iznenađenje bilo je otvaranje sa „Irish Rover“, umesto očekivanih „St. Patrick Was a Gentleman“, ili „The Wearing of the Green“, ali to nikome nije smetalo. Klub je bio prilično dobro popunjen, doduše ne do poslednjeg mesta, ali verujem da je bilo više od 500 ljudi. Takve procene mi nikad nisu išle od ruke. Ono što me je posebno radovalo jesu rasveta i zvuk koji su bili daleko bolji od onoga na šta sam navikao u ovom prostoru, a to je svakako doprinelo kvalitetu samog koncerta. Da, bend je svoj posao uradio onako kako jedino zna, energično, emotivno. Nakon toliko godina postali su mašinerija, i to je jasno svakom ko ih je skoro gledao.

orthodox-celts-live-novi-sad-2015-photo-tamara-samardzic

Orthodox Celts uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Možda i najbolji komentar nastupa bila bi poruka koju sam dobio od kolege koji ih je fotografisao u Beogradu, a koja stane u tri reči – Jebote kakav koncert! Uostalom, i sam sam ih gledao dvocifren broj puta, od klubova preko festivala, i svaki put kada mi se ukaže prilika da to ponovim, biću tamo.

piše Miljan Milekić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.