IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

OK Fest na Tjentištu – Muzička ofanziva u Dolini heroja

laibach-ok-fest-tjentiste-photo-davorin-sekulic
Written by Hardwired Crew

Treći OK Fest je kao i svake godine smješten na Tjentištu, u Dolini heroja. Posjetioci su imali priliku pored izvrsne muzike da uživaju u prirodi Nacionalnog parka Sutjeska, te da se pridruže Adrenalin i Agora zoni. One uključuju rafting Tarom, planinarenje do podnožja Maglića i razne panel diskusije gdje su mladi imali priliku da se upoznaju i razmijene iskustva. Tu je i Cinema zona koja je sva tri dana festivala prikazivala vrlo dobra filmska ostvarenja.

publika-ok-fest-tjentiste-photo-davorin-sekulic

Publika, photo Davorin Sekulić

Prvo veče na Main Stage-u posjetioci su mogli da uživaju u sjajnim koncertima grupe BABE, poznatog gitarskog virtuoza Vlatka Stefanovskog i slovenačkog benda LAIBACH koji je svojim fenomenalnim scenskim nastupom i muzikom izazvao jezu i divljenje kod posjetilaca. Na OK stage-u koji je bio smješten u kampu je nastupila reggae grupa ZAA a do ranih jutarnjih časova kampere je zabavljao DJ Mika iz Sopota. U saradnji sa Operacijom kino i Sarajevo film festivalom u Cinema zoni se prikazivao film „Druga majka“. Prvo veče je tek bilo zagrijavanje za avanturu koja nas je čekala ostatak festivala a odmah na početku se dalo primjetiti da je na festivalu bilo dosta posjetilaca i iz gradova van BIH. Taj dan je svima više koristio da se smjeste, snađu na festivalu i odmore od putovanja tako da na bazenu a i na koncertima nije bilo posjetilaca onoliko koliko je bilo sljedeća dva dana. No, program koji je slijedio je obećavao odličan provod i mnoštvo fenomenalnih utisaka.

kolja-i-grobovlasnici-ok-fest-tjentiste-photo-davorin-sekulic

Kolja i Grobovlasnici, photo Davorin Sekulić

Drugi dan se nastavlja u dobrom raspoloženju kao i prethodni. Prije početka muzičkog programa jedna grupa posjetilaca je otišla na rafting i planinarenje dok su ostali odmarali od uzbudljive večeri u svojim šatorima u kampu ili pored rijeke uz roštilj i pivo. Ispred prodavnice i u kampu se po cijeli dan čula graja i pjesma što je dodatno upotpunjavalo festivalsku atmosferu. Kako je dan odmicao sve više ljudi se okupljalo oko bina da bi slušali vrhunske bendove koji su nastupali te večeri. Na OK stage-u su nastupili sarajevski FUTAVCI i DJEČACIiz Hrvatske. Cinema stage je u 21:00h za sve ljubitelje kinematografije predstavio film „Tragovi sandalovine“ a na Main Stage-u su nastupili ORGANIZAMWHOO SEEKOLJA I GROBOVLASNICI Bajaga.

bajaga-ok-fest-tjentiste-photo-davorin-sekulic

Bajaga, photo Davorin Sekulić

Bend Organizam je poprilično zagrijao publiku za crnogorske repere Who See koji su bili veliko oduševljenje svim obožavaocima rep zvuka. Nakon njih na binu izlazi Kolja i Grobovlasnici te oduševljavaju poznatim numerama „Udade se ti za konja“, „Rajko“, „Užički heroin“ i „Mr. Jones“Kolja se kao i na svim svojim svirkama između pjesama dotakao mnogih aktuelnih tema na njemu prepoznatljiv i šaljiv način. Posljednji na binu to veče izlaze Bajaga i Instruktori na oduševljenje sve mainstream publike. Svojim velikim hitovima su napravili pravi vatromet u publici koji je malo splasnuo kada se Bajaga spotakao i pao na bini te su se posjetioci uplašili no koncert je ubrzo nastavljen. Nakon završetka koncerta pozitivne vibracije prelaze na OK stage u kampu gdje je muziku puštao DJ Bdat Dzutim.

kultur-shock-ok-fest-tjentiste-photo-davorin-sekulic

Kultur Shock, photo Davorin Sekulić

Treći dan smo svi bili poprilično iscrpljeni od dobre muzike, kupanja i mnogo piva no našlo se energije za još jedan dan fantastične muzike i čari koje nam priroda u NP Sutjeska pruža. Pored raftinga i planinarenja koje je bilo organizovano i treći dan posjetioci su našli vremena i da prošetaju do spomenika na Sutjesci, provozaju na svojim biciklima kroz prirodu te da se druže uz pjesmu i gitaru na parkingu dok ne počnu planirani koncerti za treće veče. U sklopu dnevnog programa je održana i panel diskusija na temu: Omladinski turizam – primarni turistički proizvod regiona gdje su učesnici imali priliku da pričaju te da razmijene iskustva na tu temu. Na Cinema stage-u su se prikazivali filmovi „Brooklyn“ i dokumentarni film „Rocknwar“ a na DJ stage-u je muziku puštao DJ Coyot. Kampere su na OK stage-u do početka koncerata na glavnoj bini zabavljali Tattoo, novosađani STEREO BANANA te ARTAN LILI iz Beograda. Legendarni bosanski reper Edo Majka je prvi nastupio na glavnoj bini te u potpunosti opravdao godine rada i slave, čovjek koji najbolje zna podignuti publiku na noge i podstaknuti da svaku pjesmu isprate uglas zajedno sa njim. Poslije njega na binu dolaze svjetski poznati KULTUR SHOCK majstori spajanja metal, punk i rok zvuka sa tradicionalnom balkanskom muzikom. Pored poznatih pjesama kao što su „Zumbul“, „Hašiši“ i „Sarajevo“ izveli su i novu stvar „Sloboda“ snimljenu sa Edom te pružili publici priliku da čuju vrhunsku izvedbu pjesme. Kultur Shock je bend koji je definitivno privukao pažnju mnoge publike da dođu na OK fest a oni koji su ih prvi put tada čuli vjerujem da će početi pomno da prate njihovo genijalno stvaralaštvo.

viva-vox-ok-fest-tjentiste-photo-davorin-sekulic

Viva Vox, photo Davorin Sekulić

Festival zatvara popularni hor Viva Vox koji svojim glasovima zamjenjuju instrumente te ostavljaju publiku u čudu slušajući već poznate melodije na potpuno nov i nepoznat način. Viva Vox je muzičkom programu dao višu dimenziju i zaokružio je kompletni doživljaj festivala. Organizatori su se potrudili da na interesantan način približe prirodu koju nam Tjentište pruža te da nam ukažu na značaj kulture, umjetnosti i turizma u BiH. Nadam se da su posjetioci izvukli bar nešto dobrih vibracija koje su organizatori pokušali da im prenesu te da im se festival nije sveo samo na opijanje kako to obično biva. Ono što me posebno obradovalo su kontejneri u kampu za pravilno odlaganje konzervi i podizanje svjesti naroda o reciklaži ali na drugu stranu me jako razočaralo nepridržavanje tog pravilnog odlaganja smeća što samo pokazuje nizak stepen svjesti kod našeg naroda, u svakom slučaju dobar pokušaj, nadam se da će nekada i uroditi plodom.

laibach-ok-fest-tjentiste-photo-davorin-sekulic

Laibach, photo Davorin Sekulić

Kamp je smješten na zaista lijepom mjestu sa dosta tuševa, štandova za piće i hranu no možda bi se mogla zamjeriti visoka cijena pića i hrane s obzirom na to da se kamp mjesto plaća. Takođe, u kampu nisam srela redare koji bi koliko toliko uticali na mir i bezbjednost kampera te su mnogi puštali vrlo glasnu muziku 24h zbog čega nije bilo moguće spavati. Nelogično je da na ulazu ne dozvoljavaju ni prazne plastične flaše da se unesu ili lijekove koje su nekima zaista potrebne a da su ti momci mogli da unesu ogromne zvučnike kojim su narušavali mir kampera. Na štandu za hranu nisam vidjela nikakvu ponudu veganske ishrane što je u svakom slučaju neka vrsta diskriminacije, bila slučajna ili ne. Propusti koje sam nabrojala su zanemarljivi, ništa što bolja organizacija kampa ne može popraviti. Sum sumarum, festival je odlično organizovan i odlično je prošao, OK fest je zasluženo postao najbolji BiH festival i ukoliko nastavi ovim stopama vrlo brzo će postati jedan od boljih regionalnih festivala.

Piše Nataša Vasić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.