IZVEŠTAJI SA KONCERATA

OHRENFEINDT u Beogradu – Jezik kojim svi govore

Ohrenfeindt-beograd-thumb
Written by Jovan Ristić

Sprechen Sie Deutsch? Ja tek toliko da postavim ovo pitanje.. Nemačka je bila instrumentalna u razvoju rock i metal zvuka u Evropi i iznedrila neke od svetski najpopularnijih bendova (neko rekao Rammstein), od kojih mnogi pevaju na svom maternjem jeziku. Iako se često postavlja pitanje da li je jezik instrumentalan u muzici, bendovi kao OHRENFEINDT dokazuju suprotno. Ovaj nemački bend nastupio je u Beogradu, u Ustanovi kulture “Vuk Stefanović Karadžić” u sklopu manifestacije Evropski dan jezika, besplatno no ipak ne pred prevelikim auditorijumom uprkos toj činjenici.

Ohrenfeindt-beograd-1-6

Ohrenfeindt u Beogradu | Foto: Jovan Ristić

Kako bih opisao njihov nastup? Da li ste gledali AC/DC, makar samo i na videu?Australijanci imaju očigledan uticaj na rad ovih Nemaca. Ipak, hamburški bend vrlo vešto izbegava da bude samo kopija ili tribute bend velikanima, uključujući usnu harmoniku i primese drugih kultnih bendova kao što je Motörhead u svoju zvučnu tapiseriju.

Ohrenfeindt-beograd-1-4

Ohrenfeindt u Beogradu | Foto: Jovan Ristić

Frontmen benda se obratio publici u pauzi između pesama, nadajući se da će imati prilike da se obrati publici na nemačkom. Međutim, kako se većina publike izjasnila da govori engleski komunikacija sa publikom se izvodila na tom jeziku. Uprkos nastojanjima da prisutne trgne i napravi neku atmosferu, raštrkana publika često je samo nemo pozdravljala bend u pauzi između pesama. Bend je to shvatio kao poziv da manje govori a više svira, što je na kraju odgovaralo svima. Uprkos tome što su nesumnjivo nepoznati domaćoj publici, Ohrenfeindt postoje više od dvadeset godina i iza sebe imaju devet albuma, od kojih je aktuelni “Tanz nackt” objavljen prošle godine.

Ohrenfeindt-beograd-2019

Ohrenfeindt u Beogradu | Foto: Jovan Ristić

Iako pevaju isključivo na nemačkom publika je osetila suštinu njihovog nastupa kroz taj univerzalni jezik – muziku. Klasični rokenrol teško da ijednog poklonika tvrdjeg zvuka može ostaviti ravnodušnim. Tekstovi karakteristični za radničku klasu i energija i bes koji proilazilaze iz nezadovoljstva društvom i okruženjem temelj su mnogih sličnih sastava, pa i samog benda Ohrenfeindt. S obzirom da je bend prisutnima priredio izuzetno energičan koncert, nadamo se da će se za njih tek čuti, te da će sledeći koncert biti posećeniji.

Ohrenfeindt-beograd-1-2019

Ohrenfeindt u Beogradu | Foto: Jovan Ristić