RECENZIJE ALBUMA

OBSCURA – „Akróasis“ (2016)

obscura-akroasis-2016
Written by Jadranka Balaš

OBSCURA
„Akróasis“
Progressive Death Metal
(Relapse Records, 2016)

Kako mu ime kaže, ovaj album ne treba samo da čujete već pažljivo da slušate, bićete više nego impresionirani.

Nakon teške i burne dve godine, OBSCURA su uradili nešto što mnogi od nas često zaboravljaju. Kada je teško i kada padnete, ne treba odustajati. Podignete se, očistite prašinu sa vaše odeće i vratite se uzdignute glave, jači nego ikad. Nakon 5 godina i nakon što su u samo godinu dana ostali bez čak tri člana, mađioničari modernog death metala vraćaju se sa albumom „Akróasis“ da vam pomute pamet. Kako mu ime kaže, ovaj album ne treba samo da čujete već pažljivo da slušate, bićete više nego impresionirani.

Ne odustajući od filozofskih tekstova koji ih prate od samog početaka, poetika na novom albumu je izražena više nego ikada. Čudni rifovi, još čudnije signature, savršene bas linije, moćni vokali, sve je tu, ali u još boljem i interesantnijem pakovanju. Kompleksne melodije, uzbudljivi muzički obrti i zanimljive promene tempa prikazuju bend Obscura u sasvim drugačijem svetlu. Promene su im svakako prijale. Progresivniji nego ikada, priredili su i neka iznenađnja. Sveprisutni jazz elementi podižu ovaj album na viši nivo.

Nakon prilično jezivog i neobičnog uvoda „Sermon Of The Seven Suns“ odiše intenzitetom koji očekujete od jedne death metal trake i naravno, ovog benda. Ne izostaju ni ludi gitarski soloi po kojima je Obscura takođe poznata. Naslovna „Akróasis“ je sva u basu i vokalima koji gutaju gitare i bubnjave, da li je prosto produkcija takva ili je to i bila namera, manje je bitno kad je nešto ovako sveže i zanimljivo u pitanju. „Ode To The Sun“ je totalno drugačija od svega na albumu sa sjajnim pratećim horskim vokalima, definitivno je jedan od mojih favorita. Koliko su napredovali u svakom smislu pokazuju na pesmi „Perpetual Infinity“. Nova, moćna Obscura u punoj snazi. Album zatvara „Weltseele“ prelepa, čudna, nežna i brutalna, traje epskih 15 minuta i drži pažnju od prve do poslednje sekunde.

„Akróasis“ je sve ono što očekujete od ovog žanra i više. Obscura su hrabro zakoračili napred van prepoznatljivih okvira ali zadržavajući sve ono što ih čini prepoznatljivim. Uprkos svim problemima uspeli su da prevaziđu sve prepreke, čak i sami sebe i predstavili nam jedno od, ako ne i najbolje svoje izdanje do sada.

Piše Jadranka Balaš

Lista pesama:
01. Sermon Of The Seven Suns 
02. The Monist 
03. Akróasis 
04. Ten Sepiroth 
05. Ode To The Sun 
06. Fractal Dimension 
07. Perpetual Infinity 
08. Weltseele 

4

Kako mu ime kaže, ovaj album ne treba samo da čujete već pažljivo da slušate, bićete više nego impresionirani.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.