IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Oai Star u Novom Sadu – Bunt na francuski način

oai-star-live-novi-sad-2013-photo-natasa-salai
Written by Hardwired Crew

Da budem iskren, jedini razlog zbog kog ste u mogićnosti da čitate ovaj izveštaj jeste dobra volja momaka iz SKCNS-a, koji su mi pomogli da se dokopam setliste nakon završenog koncerta. Naime, ne govorim, niti razumem francuski, a bend mi je bio potpuna nepoznanica, ali ipak dovoljno zanimljiv da me ubedi da pogledam njihov nastup. Sam nastup, sa druge strane, bio je više nego dovoljan da me ubedi da utiske podelim sa vama.

oai-star-live-novi-sad-2013-photo-natasa-salai

Olai Star uživo u Novom Sadu 2013. godine, photo Nataša Salai

Da bih vam malo približio zvuk benda, igraćemo jednu malu igru. Zamislite binu, na kojoj stoje Manu Chao sa svojim bendom, Beastie Boys Rage Against the Machine. OK, to nije bilo teško. A zamislite sada da su svi onu jedan bend. Tu već nastaje problem? Ako ste uspeli i u tome, onda prelazimo na poslenji izazov. Dakle, zamislite muziku tog imaginarnog benda, i dodajte još jedan detalj – da peva na francuskom. Otprilike tako zvuče OAI STAR.

Nešto iza 22.30. bend izlazi na binu i počinje svoj šou. Sirene za uzbunu, sinterički bas sa matrice i četvorka u sastavu bubanjevi – dve gitare i vokal keće sa „Baleti Atomico“ na koju se momentalno nastavlja „MTLF“. Bend od starta pokušava da animira pedesetak okupljenih, mahom studentkinja francuskoj jezika, na kombinaciji francuskog i engleskog koji neodoljivo vuče na „francuski“ iz kultne serije „‘Alo, ‘alo!“ Što je najbolje od svega, publika je imala odgovor na to, pa se tako prostor, koji je dan ranije na koncertu PTTB ličio na front, vrlo brzo pretvorio u plesni podijum.

oai-star-live-novi-sad-2013-photo-natasa-salai

Olai Star uživo u Novom Sadu 2013. godine, photo Nataša Salai

Kombinacija funky i trvđih gitara, disco ritmova, blues i rock’n’roll rifova, praćena vokalom na granici izneđu pevanja i repovanja nikom nije dozvolila da stoji u mestu, dok je bend lagano nizao pesmu za pesmom. „Poetes du Tirioir“„La Gala De L’Union“„Tete Brulee“„Quand J’Etais Minot“ i druge smenjivale su se kao na traci dok je bend,  i pogotovo frontmen Gari Greu konstantno zasmejavao publiku i terao ih na interakciju. Očigleno je da harizmu ima, pošto je ženski deo publike vrlo lepo prihvatao njegove instrukcije, a kako su devojke bile u većini, mušli deo teško da se nešto pitao. Za sam kraj regularnog dela ostavljena je „Oai & I“, da bi se bend, praćen semplovima, povukao sa bine.

Nakon kratke pauze, bend se vraća na binu i svira nešto što bi svako trebao bar jednom u životu da čuje – „Oai Star Radio“. Naime reč je o obradi čuvenog hita „Guerilla Radio“ benda Rage Against the Machine – na francuskom. Bend je odvirap gotovo furiozno, dok je Gari Greu konstantno skakao po bini, udarao činele mikrofonom i naterao sve okupljene da skaču sa njim. Za sam kraj stižu još „Fumigene“„Voyager“ i „Beat, Guit, Vox“ prilikom koje nam je predstavio ostatak benda, nakon čega se svi definitivno povlače sa bine.

oai-star-live-novi-sad-2013-photo-natasa-salai

Olai Star uživo u Novom Sadu 2013. godine, photo Nataša Salai

Jedna od stvari koje moram da pomenem jeste zvuk koji je bio odličan. Za razliku od noći pre, kada se graničio sa katastrofom, sada je bio postavljen tako da se sve jasno čulo, gitare, bubanj, semplovi – sve. Vokal je bio potpuno razgovetan, a od mikrofonije nije bilo ni traga.  Svakako ohrabrujuće saznanje da i u Fabrici sa dobrim toncem možemo imati zvuk na visokom nivou.

Za kraj ostaje konstatacija da smo videli odličan nastup zanimljivog benda, koji uprkos tome što je imao mnogo manju publiku od one na koju je navikao u svojoj zemlji, nije dopustio da se to oseti. Četvorka je zaista ostavila srce na bini, a nama ostaje da se nadamo da će nas posetiti još koji put.

Piše Miljan Milekić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.