SPECIJAL

Noć veštica – 13 pesama idealnih za najjeziviji praznik

hardwired-halloween-carved-pumpkin-hd
Written by Hardwired Crew

Praznik koji svoje postojanje duguje Keltskoj tradiciji i prazniku Samhain, Noć veštica je sve popularniji događaj širom planete nevezano za religijsku pripadnost. Ovaj praznik posebno je blizak ljubiteljima rock i metal zvuka, kako oba žanra obrađuju teme za koje mnogi smatraju da su prikladne isključivo 31. oktobra, što se može reći i za dres kod koji je postao norma kod fanova i muzičara. Bilo koja žurka za Noć veštica nije potpuna bez prikladne muzike, te vam stoga donosimo 13 pesama idealnih za najjeziviji praznik.

KING DIAMOND – „THE FAMILY GHOST“

Počećemo listu pesmom „The Family Ghost“ koju je snimio najpoznatiji horor pripovedač među heavy metal muzičarima, King Diamond. Iako se pesma „Halloween“ prva nameće zbog direktne povezanosti sa praznikom, nije greška staviti bilo koju drugu pesmu iz veličanstvenog opusa danskog muzičara, bilo one snimljene tokom solo karijere ili sa jednako mističnim sastavom Mercyful Fate. Kao što mnogi verovatno znaju, King Diamond je poznat po konceptualnim horor albumima koje krase jezive priče prožete okultnim motivima. Ova pesma našla se na njegovom slavnom albumu „Abigail“ objavljenom 1985. godine koji priča priču o duhu mrtvorođene devojčice tog imena koja proganja porodicu La’Fey.

 

AVENGED SEVENFOLD – „A LITTLE PIECE OF HEAVEN“

„Mrtva nevesta“ (engl. „Corpse Bride“) je mnogima omiljeni film uz koji isprate ovaj praznik usvojen u mnogim kulturama, a američki sastav Avenged Sevenfold snimio je svoj audio-vizuelni omaž ovom klasiku za koji je zadužen Tim Burton, koristeći premisu ovog filma ali je vodeći korak dalje ka bizarnosti. Priča o raskidu, ubistvu, nekrofiliji, vaskrsnuću i ponovo pronađenoj ljubavi sa „one strane“ krunisanoj venčanjem i masakrom koja se našla na eponimnom „belom“ albumu iz 2007. godine deluje kao fantastična podloga za praznik koji ljubitelji horor žanra i kostimiranja željno iščekuju tokom cele godine.

 

GHOST – „SQUARE HAMMER“

Ovim momcima je svaki dan Noć veštica, to stoji, ali to nas ne sprečava da obeležimo ovaj praznik uz muziku jednog od najmisterioznijih sastava ovog veka, Šveđane koji se kriju iza imena Ghost. Iako bi se svaka njihova pesma jednako dobro uklopila na ovoj listi, njihova stvar „Square Hammer“ sa EP izdanja „Popestar“ večeras deluje kao najbolji izbor za nesveti sving koji mnoge očekuje.

 

GOATMARE & THE HELLSPADES – „SVE JE MRTVO“

Bila bi ogromna greška u ovu listu ne uvrstiti bend koji predstavlja definiciju horor rock zvuka kod nas, sastav Goatmare & The Hellspades. Za ovu listu odabrali smo kratku pesmu „Sve je mrtvo“ koja se našla na albumu „13 Ways to Die“ objavljenom za Nocturne Media, a razlog zašto se baš ova pesma našla na listi je veoma očigledan ako ste čuli pesmu i pogledali izuzetno neobičan spot koji je prati.

 

HELLOWEEN – „HALLOWEEN“

Još jedan prilično očigledan izbor, nemački power metal sastav Helloween snimio je 13-minutnu odu prazniku kome duguje svoje ime, koja se našla na prvom delu njihovog legendarnog albuma „Keeper of the Seven Keys“ koji je nedavno proslavio 30. rođendan. Najpoznatiji sastav koji svoj vizuelni identitet duguje ovom prazniku, Helloween su svojevrsni izaslanici ovog praznika koji svoju muziku shvataju veoma ozbiljno, dok same sebe često i ne previše.

 

TYPE O NEGATIVE – „BLACK NO. 1(LITTLE MISS SCARE-ALL)“

Naša lista ne bi bila potpuna bez nezvanične himne svih gotičarki, pesme „Black No. 1“ američkog sastava Type O Negative. Pesma koja se našla na kultnom albumu „Bloody Kisses“ svakako nije jedina pesma ovog sastava koja se uklapa na ovoj listi, ali je bez sumnje miljenik mnogih fanova benda ne samo danas, već i bilo kog drugog dana u godini.

 

ALICE COOPER – „FEED MY FRANKENSTEIN“

Tvorac shock rock scene, Alice Cooper i nakon skoro pet decenija nastavlja da šokira svojom pojavom, muzikom i izuzetno teatralnim nastupima. Većina izvođača na ovoj listi u poređenju sa njim su mala deca koja Cooper-u kucaju na vrata u gluvo doba noći, moleći za slatkiše. Iako je i njegov opus bogat favoritima idealnim za vašu listu večeras, „Feed My Frankenstein“ se logično nameće ne samo zbog tematike i spota, već i impresivne liste gostiju na kojoj su Joe SatrianiSteve VaiNikki Sixx i legendarna horor ikona Elvira.

 

DEAD KENNEDYS – „HALLOWEEN“

Ono što je mnogima posebno privlačno u vezi ovog praznika je činjenica da bez predrasuda mogu da ispolje svoje najdublje fetiše i fantazije bez straha od bilo čije osude. Upravo o tome peva pesma kultnog punk rock sastava Dead Kennedys očiglednog naziva „Halloween“, koja se našla na njihovom drugom albumu „Plastic Surgery Disasters“.

 

SAUČEŠĆE – „KRV“

Pesma koja je najavila „Počivali umiru“, dugoočekivani prvenac zagrebačkog melodičnog horor punk trija Saučešće vrlo brzo je postala hit na regionalnoj sceni. A i kako ne bi uz stihove poput „Ovako sad nemaš obraza, ni ruke ni noge tvoje truplo jedu crvi jedina“. Spot koji prati numeru je po mnogima nezvanični spot godine, a neki ljudi su izjavili da nakon što su ga pogledali više ne mogu biti potpuno spokojni u društvu određenih članova benda.

 

MISFITS – „DIG UP HER BONES“

Jedna žurka povodom Noći veštica bi mogla proći u apsolutno prikladnoj atmosferi i ako bi se celo veće puštali hitove benda Misfits. Mi smo se ipak odlučili za samo jedan od njihovih hitova, koji prati i prvi zvanični spot benda. Pesma „Dig Up Her Bones“ se nalazi na povratničkom albumu benda „American Psycho“ iz 1997. godine, nakon više od decenije, a po nekim fanovima postava sa pevačem Michale Graves-om, koja je i snimila ovu numeru, je najbolja postava benda.

 

 MASTODON – „HALLOWEEN“

Ovo je poslednja pesma sa ovako očiglednim imenom – obećavamo! Ipak, ime nije jedini razlog zašto se ova izuzetno neobična pesma našla na listi. Sa očiglednim asocijacijama na omiljeni praznik prožetim kroz tekst, ova pesma možda govori o kostimiranju za noć veštica a  možda i o serijskom ubici, a jedini način da budete sigurni je da pitate same članove benda Mastodon. Ako se usuđujete! Pesmu koja se našla na albumu „Once More Round the Sun“ peva Brent Hinds koji ovoj pesmi daje posebno jezivu notu.

 

THE CURE – „LULLABY“

Verovatno najjeziviji singl sa albuma „Disintegration“, pesma „Lullaby“ benda The Cure plete figurativnu mrežu oko slušaoca, dok ga tihi šapat kojim frontmen Robert Smith priča priču omamljuje i vodi u sigurnu propast. Jedna od njihovih najmračnijih pesama, „Lullaby“ je možda napisana kao metafora za depresiju ili zavisnost, možda inspirisana jezivim pesmama koje je Smith-u pevao otac, ali će večeras poslužiti kao fantastična, jeziva horor priča.

 

THE RAMONES – „PET SEMATARY“

Inspirisana romanom Stephen-a King-a pod istim imenom, „Pet Semetary“ benda Ramones je oličenje svega što horor predstavlja na više nivoa. Pored prilično direktne poruke, pesma nosi i dublje značenje i tera nas na razmišljanje o temi koja muči čovečanstvo od svog začeća – pitanje života, smrti i života posle nje. Ova pesma se našla na albumu „Brain Drain“ iz 1989. godine. 

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.