SPECIJAL

NIRVANA – 15 činjenica o albumu „Nevermind“

Written by Jadranka Balaš

24. septembra 1991. godine trio iz Sijetla izdao je album nazvan „Nevermind“ i gotovo preko noći postao jedan od najvećih bendova na svetu. 26 godina nakon izdavanja „Nevermind“ je ostao jedan od najznačajnijih albuma svih vremena a u čast ove godišnjice donosimo vam 15 stvari koje možda niste znali o ovom albumu i njegovom nastanku.

nirvana-nevermind-band-lineup

Postava benda Nirvana | Foto: ©Kirk Weddle

Fotograf Kirk Weddle koji je napravio čuvenu fotografiju koja se našla na omotu albuma prvobitno je napravio dve fotografije. Svoj glas dao je fotografiji bebe devojčice ali je izdavačka kuća insistirala na tome da na fotografiji bude dečak. Golišava beba koja se našla na omotu je Spencer Elden a fotografija je snimljena kada je imao četiri meseca, za koju su njegovi roditelji plaćeni 200 dolara. 25 godina kasnije Elden je napravio fotografiju u čast godišnjice, ovoga puta nosio je kupaće gaće.

Ideju za omot albuma Kurt Cobain dobio je gledajući na televiziji emisiju o rađanju dece pod vodom. Izdavači su se bojali da fotografija sa omota ne uvredi ljude pa su pripremili alternativnu verziju sa nalepnicom preko bebinog penisa. Cobain-u se ova ideja nije svidela pa je rekao da će pristati samo ako na nalepnici bude pisalo „ako vas ovo vređa onda ste prikriveni pedofil“.

Druga strana omota, odmah pored liste pesama, sadrži kolaž koji je Cobain napravio od slika iz Dante-ovog „pakla“ i majmuna Chim Chim. Kurt je tvrdio da ako se zagleda vrlo pažljivo mogu se uočiti figure članova benda Kiss, njegovog omiljenog benda tokom odrastanja.

Bend je prvobitno hteo album da nazove „Sheep“ kao referencu na sve ljude koji su album kupili. Bend je tokom snimanja albuma bio veoma svestan svog potencijala i mogućnosti da postane jedno od najvećih imena svetske rock scene i prašine koja će se podići oko novog albuma. Cobain je čak i smislio slogan koji bi pratio novo izdanje da se zvalo „Sheep“, „Because you want to not; because everyone else is“. Budući da je album prodat u preko 30 miliona primeraka do sada, ima mnogo „ovaca“ na svetu.

Bend je počeo da radi na albumu „Nevermind“ skoro godinu dana pre nego što je zvanično izdat. Nakon što ih je jedan od osnivača Sub Pop kuće Bruce Pavitt upoznao sa producentom Butch-om Vig-om, bend je sa njim snimio šest pesama koje su trebale da se nađu na drugom albumu izdatom preko ove nezavisne izdavačke kuće. Nakon turneje sa Sonic Youth popularnost benda Nirvana naglo je porasla, i Sub Pop su došli na ideju da dogovore distribuciju sa velikom izdavačkom kućom. Usled međusobnog poštovanja i divljenja, iz Sonic Youth su im pomoglida naprave dogovor sa njihovom izdavačkom kućom DGC. U Viskonsinu sa Vig-om bend je snimio rane verzije pesama kao što su „Lithium“ „Polly“ koje su završene u Los Anđelesu u Sound City studiju nakon potpisivanja ugovora za DGC.

nirvana-band-lineup-suits

Postava benda Nirvana

„Nevermind“ je snimljen za budžet od svega 65.000 dolara. Veliki budžet ne garantuje uspeh albuma, Nirvana su uspeli da snime vanvremenski klasik za relativno male pare.

Butch Vig nije bio jedini izbor za producenta albuma. David Briggs (Neil Young) i  producenti benda R.E.M., Don Dixon i Scott Litt su ušli u uži izbor, ali je Vig na kraju bio najbolji izbor. Scott Litt je međutim sa bendom sarađivao na narednom albumu „In Utero“.

Kurt Cobain nije voleo da snima jednu pesmu po nekoliko puta. U većini slučajeva bend bi svirao i snimao pesmu, i ako ne uspeju iz trećeg puta odustali bi od nje i prešli na drugu pesmu. Vig je međutim, imao osećaj da su neke pesme suviše dobre da bi ih odbacili tako lako, kao na primer „In Bloom“ . Ubedio je Kurt-a da je „double tracking“ vokala dobra ideja i da treba to da uradi sa jednom jednostavnom, magičnom rečenicom John Lennon je to radio„.

Tokom snimanja prvih demoa stvari u bendu su bile zategnute, pogotovo tokom snimanja pesme „Lithium“ kada je Cobain skoro ostao bez glasa od naprezanja glasnih žica a rasprave oko stila sviranja bubnjara Chad-a Channing-a nisu prestajale. Snimanje albuma je prekinuto na neko vreme. Channing koji je bio za bubnjevima na debi albumu „Bleach“ ubrzo je napustio bend ali njegov doprinos na pesmi „Polly“ zadržan je na originalnoj verziji.

Kada se bend konačno vratio u studio imao je i novog bubnjara. Nakon što se njegov bivši bend Scream raspao, Dave Grohl je kontaktirao Krist-a Novoselic-a i postao peti i konačni bubnjar benda.

„Endless, Nameless“, skrivena traka, nastala je tokom snimanja pesme „Lithium“ kada se Cobain mučio da odsvira svoje gitarske delove kako treba. Na kraju, producent je odlučio da zadrži slučajno snimljene bučne i agresivne snimke koji su sa našli nakon balade „Something In The Way“ koja zatvara album. Usled nesporazuma tokom rađenja mastera albuma, pesma se nije našla na prvim izdanjima albuma i dodata je nešto kasnije.

Iako je „Smells Like Teen Spirit“ postao apsolutni hit koji je bendu doneo nezapamćen uspeh, izdavači su očekivali da će drugi singl „Come As You Are“ biti taj koji će bend predstaviti publici van njihove postojeće baze fanova.

Najveći hit benda „Smells Like Teen Spirit“ rađen je po uzoru na stil benda Pixies, izjavio je frontmen, rekavši da je gotovo hteo da ih pokrade i napiše pop pesmu. Kada je pesmu predstavio bendu sastojala se samo od glavnog rifa i vokalne melodije refrena. Novoselic ju je prvobitno nazvao „presmešnom“ ali su na insistiranje Cobain-a svirali taj rif više od sat vremena, nakon čega su Novoselic i Grohl priključili i dodali svoje delova, i tako se ceo bend upisao kao autor pesme. Tekst je napisao Cobain.

Naslov za pesmu inspirisan je rečenicom „Kurt Smells Like Teen Spirit“ koju je Cobain-ova prijateljica Kathleen Hanna pevačica benda Bikini Kill napisala na njegovom zidu jedne večeri. Kako su razgovarali o anarhizmu, panku i sličnim temama Cobain je slogan interpretirao kao revolucionaran, ali ono što je ona kasnije otkrila jeste da se odnosio na marku dezodoransa koji je koristila njegova bivša devojka Tobi Vail.

Kako je debi album dostigao tek 89. mesto na top listi u Americi izdavačka kuća nije očekivala da će se „Nevermind“ prodati u više od 250.000 kopija. Usled loše procene i ograničenog tiraža koji se rasprodao za samo nekoliko dana, album je dostigao 144. mesto. Nakon nekoliko meseci popeo se na 40. a u januaru 1992. godine skinuo je Michael-a Jackson-a i „Dangerous“ sa vrha.

nirvana-nevermind-cover-art

„Nevermind“ lista pesama:

01.Smells Like Teen Spirit
02. In Bloom
03. Come As You Are
04. Breed
05. Lithium
06. Polly
07. Territorial Pissings
08. Drain You
09. Lounge Act
10. Stay Away
11. On A Plain
12. Something In The Way
13. Endless, Nameless [Hidden Track]

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.