SPECIJAL

NINE INCH NAILS – Kako je nastala „mašina mržnje“

nine-inch-nails-pretty-hate-machine-article-featured
Written by Hardwired Crew

I dan danas kruži priča o mladiću koji je radio čudne poslove i našao se na pravom mestu u pravo vreme, upoznao prave ljude i ostvario značajne kontakte. Taj mladić je postao veliki producent i muzička ikona. Kao domar u Right Track Studios koristio je vreme provedeno tamo da stvori osnove svog prvog albuma i započne blistavu karijeru. Njegovo ime je Trent Reznor, bend se zove Nine Inch Nails a ovo je priča koja se krije iza debi albuma „Pretty Hate Machine“.

Danas je jedan od naproduktivnijih i najuticajnijih muzičara i producenata na sceni ali pre 27 godina Trent Reznor bio je samo mali štreber zaljubljen u synth zvuk koji je radio kao noćni čuvar i domar u Right Track Studios u Klivlendu, družeći se sa alatom i održavajući opremu. Upravo u tom studiju počeo je da razvija zvuk benda koji mi danas poznajemo kao NINE INCH NAILS. Od ideja sakupljenih u tom studiju 1989. godine NIN su izdali debi koji je postavio osnove industrial revolucije. Ostalo je istorija.

„Pretty Hate Machine“ izašao je 20. oktobra 1989. godine i predstavlja prekretnicu karijere Reznor-a koji se tokom devedesetih borio da ne sagori i odupre se samouništenju koje je opisivao u svojim tekstovima i nije ni sanjao da će dogurati ovako daleko. Reznor se ubrzo sastavio i izgradio karijeru koja od tada konstantno raste i razvija se a „Pretty Hate Machine“ je intimna, lična ispovest umetnika koji pokušava da shvati šta želi da bude, pronalazi ključne komponente svog zvuka i pravi neke zanimljive greške na tom putu. 

Kada nije dežurao Reznor je slobodno vreme koristio da snima svoju muziku. Brzo je učio. Koristio je klavijature, drum machine, gitare i sampler-e da snimi svoj prvi demo „Purest Feeling“ a neke od tih traka prerađene su i našle su se na albumu. „Pretty Hate Machine“ je većim delom tvorevina jednog čoveka, Trent Reznor je napravio pravo malo remek delo koje nosi sirovu emociju. Jedina stvar koja nas podseća na to da iza ovog ludila zapravo stoji ljudsko biće jesu vapaji i vrisci, i tekstovi prepuni straha za egzistenciju koji potiču od samoprezira iz dubina njegove psihe.

Album je naravno prepun mnoštva uticaja. Industrial je rođen i pre „Pretty Hate Machine“ a uticaji sastava poput Skinny Puppy, Throbbing Gristle, Cabaret Voltaire i Ministry nisu mogli da izostanu. Udaljeni, neljudski synth zvuci, u neku ruku frigidna muzika koja je ipak neodoljiva ljudskom uhu. Reznor je zagazio i u post-punk paranoju, Joy Division Nick Cave se mogu čuti na momente, u mrzovolju koju sa sobom nose The Cure, umetničku ekscentričnost kakvu je imao neponovljivi David Bowie, ali bio je i veliki fan pop muzike. Prince, Jane’s Addiction i Public Enemy, su navedeni kao umetnici čija je muzika semplovana. Prince-ova „Alphabet St.“Jane’s Addiction’s „Had a Dad“ mogu se čuti na „Ringfinger“.

Za razliku od svojih industrial vršnjaka NIN su „Pretty Hate Machine“ delimično bazirali na zaraznim rifovima i strofa-refren strukturi pesama pre nego na repetirivnim elektronskim bitovima. Tekstovi izražavaju adolescentsku anksioznost i osećanje izdaje od strane voljene osobe, društva ili boga. Očaj isprepletan sentimentalnošću. Kako je sam Trent objasnio: „Ako želite stage dive, možete, ako ste veliki Depeche Mode fan, možete da dobijete ono što želite takođe.“ Ima savršenog smisla što je „Pretty Hate Machine“ stigao na samom kraju osamdesetih. Kao ljubavno pismo posvećeno nekim od najboljih muzičkih pokreta tog doba. I kao takav, ranjiv, sirov i strastven, odoleo je vremenu.

Raditi samostalno bio je neodoljiv izazov ali i greška, iskustvo koje je Reznor uspeo da pretoči u muziku. Naoružan svojim demo snimkom privukao je pažnju izdavačke kuće TVT Records i počeo sa snimanjem albuma u saradnji sa nekim od najvećih producenata i idola: Flood, Keith LeBlanc, Adrian Sherwood John Fryer. Kao i za svoj demo, Trent je odbio da snimi album na tradicionalan način sa bendom i snimio ga uglavnom sam. 20. oktobra 1989. „mašina mržnje“ ugledala je svetlost dana. Snažan, prepun gruva, mračan industrial koji pokreće.

Album otvara „Down In It“ koja je kao drugi singl postala miljenica na MTV-ju, predstavila NIN široj publici i pomogla naglom skoku u prodaji albuma. Naspram sirovosti koju nosi prva, na „Terrible Lie“ Trent se oslobađa i pušta muziku da „diše“. „Head Like A Hole“ je predstavljena kao vodeći singl a ujedno je i prva pesma koju je Reznor napisao. „Djavolska“ „Sanctified“ praćena je jednom od prvih Trent-ovih balada „Something I Can Never Have“„Kinda I Want To“ promenljivog ritma prelazi u kraljicu plesnog podijuma, fenomenalnu „Sin“. „That’s What I Get“ je još jedna sa zaraznim bitom. Seksi zver zvana „The Only Time“ uvodi u veliko finale i „Ringfinger“. 

Za Trent-a Reznor stvari su počele da se menjaju vrtoglavom brzinom. „Pretty Hate Machine“ privukao je pažnju koju nije mogao ni da sanja. Poptuno nepripremljen za ovakav uspeh vrlo brzo morao je da okupi bend kako bi svoje pesme mogao da svira uživo. Pridružili su mu se Chris Vrenna i Richard Patrick. 1990. nastupili su kao predgrupa za Peter Murphy i The Jesus and Mary Chain. Ne dugo nakon toga Nine Inch Nails svirali su na festivalu Lollapalooza i otvarali nastupe benda Guns N’ Roses u Evropi.

28 godina kasnije „Pretty Hate Machine“ je lična demonstracija soničnih i emocionalnih visina koje će bend dostići u godinama koje slede. Da je Reznor ostao unutar granica prvog albuma i da se nije desila evolucija NINmašine kakvom je sada poznajemo, debi album bi možda zauvek ostao samo kuriozitet. Na sreću svih nas, udaljio se od skromnih početaka prikazanih na ovom albumu i sada je vlasnik Oscar i Grammy nagrada, sa milionima prodatih ploča i nebrojeno nastupa održanih širom sveta. Daleko je od usamljenika kojeg možemo čuti na „Pretty Hate Machine“, savršenom nesavršenstvu koje je bilo sam prvi, brutalno iskreni korak koji su Nine Inch Nails napravili ka postajanju čudovišta kakvo jesu – jednog od najvećih sastava na planeti.

pripremile Aleksandra Prodanović i Jadranka Balaš

nine-inch-nails-pretty-hate-machine-1989

01. Head Like A Hole
02. Terrible Lie
03. Down In It
04. Sanctified
05. Something I Can Never Have
06. Kinda I Want To
07. Sin
08. That’s What I Get
09. The Only Time
10. Ringfinger

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.