RECENZIJE ALBUMA

NICK CAVE & THE BAD SEEDS – Skeleton Tree (2016)

Written by Hardwired Crew

NICK CAVE & THE BAD SEEDS
„Skeleton Tree“
Alternative rock / Ambient
Bad Seeds Ltd. (2016)

Albumom dominira klavir i tek poneki sintisajzer dok se ostatak benda čuje tek stidljivo u pozadini, ne želeći da zadire u splet emocija koje Cave proizvodi.

Iako je „Skeleton Tree“ najavljen pre tragedije koja je zadesila Nick Cave-a, ona se nadvila nad ovim albumom kao tamni oblak i promenila tok njegovog stvaranja. Note koje odišu tugom i setom, beznadežni tekstovi i njegov ranjeni glas koji oplakuje tragično nastradalog sina, ovaj album čine, verovatno, najtužnijim koji ćete ikada poslušati.

Nick Cave & Bad Seeds u čijim tekstovima pesmama ljudi zaista umiru, ovoga puta su motiv smrti podigli na viši nivo i to sa razlogom, nažalost. Naime, 25. jula 2015. godine Cave je ostao bez svog petnaestogodišnjeg sina Artura kada je dečak doživeo nezgodu padom sa litice u blizini njihove kuće u Brightonu. „Skeleton Tree“ je najavaljen pre pomenute tragedije, ali se ona nadvila nad njim kao tamni oblak i promenila tok njegovog stvaranja. Note koje odišu tugom i setom, beznadežni tekstovi i njegov ranjeni glas koji oplakuje tragično nastradalog sina, ovaj album čine, verovatno, najtužnijim koji ćete ikada poslušati. Gospodar simbolike i ironije je ovoga puta otvorio svoju bolom skrhanu dušu kroz osam emotivnih pesama koje verovatno niko od nas ne može, niti želi razumeti na pravi način. 

„Skeleton Tree“ podseća na svog prethodnika iz 2013. godine, „Push the Sky Away“ jer je i na njemu bio zastupljen ambijentalni zvuk pa se tako i ovde mogu čuti morski talasi, zavijanje vetra ili pesma sirena. Albumom dominira klavir i tek poneki sintisajzer dok se ostatak benda čuje tek stidljivo u pozadini, ne želeći da zadire u splet emocija koje Cave proizvodi. Uvodna „Jesus Alone“ počinje potresnim stihovima “You fell from the sky, crash-landed in a field near the River Adur” koji upućuju na prolaznost života ali i po mišljenju mnogih otkrivaju detalje tragične smrti njegovog sina, dok duboki glas ponavlja reči “With my voice, I am calling you” kroz celu pesmu. Ističu se i „Girl In Amber“ prelepa balada koja će istinski dopreti do vas i „I Need You“ u kojoj je Cave svoje recitovanje zamenio glasom koji se približava plaču, kao i mistična „Magneto“, potpuno mračna i minimalistička u muzičkom smislu ali pesma izuzetno snažnih reči. Karakteristična „Distant Sky“ je pojačana umirujućim, anđeoskim sopranom danske pevačice Else Torp i samo na trenutak će vam popraviti raspoloženje svojim vedrijim notama, ali samo pod uslovom da ne posvetite pažnju njenom tekstu.

„I used to think that when you died you kind of wandered the world
In a slumber til your crumble were absorbed into the earth
Well, I don’t think that anymore…“

Cave-ovi motivi su oduvek bili mračni ali je ovog puta, s obzirom na okolnosti, pokazao da čak i jak bol koji je došao neočekivano i lična tragedija mogu biti inspiracija za stvaranje umetnosti. Puno simbola, emocija, tame, beznađa i intrige, uz stihove od kojih se ledi krv u žilama poput “I call out, right across the sea, but the echo comes back empty“ okupiraće vam sva čula na potpuno bizaran način. Ovaj album je teško slušati a još teže ignorisati i svakako je među boljima koji su proizašli iz saradnje sa bendom Bad Seeds, potvrdivši time da je Nick Cave i dalje jedan od najvećih tekstopisaca današnjice. Stihom koji uliva nadu “It’s all right now” završava svojevrsni fenomen zvani „Skeleton Tree“ ali nikako ne prihvata stvarnost koja će definitivno ostaviti trag na dalje stvaralaštvo ovog umetnika, ako ga uopšte i bude.

Piše Aleksandra Prodanović

Spisak pesama:

01. Jesus Alone
02. Rings Of Saturn
03. Girl In Amber
04. Magneto
05. Anthrocene
06. I Need You
07. Distant Sky
08. Skeleton Tree

4.5

Albumom dominira klavir i tek poneki sintisajzer dok se ostatak benda čuje tek stidljivo u pozadini, ne želeći da zadire u splet emocija koje Cave proizvodi.