IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Neprijatelj prelazi zeku u Novom Sadu – Interventna prekinula zabavu

neprijatelj-prelazi-zeku-live-novi-sad-2014-photo-jelena-acin
Written by Hardwired Crew

Pisati izveštaj sa pola svirke ili ne? Hajde ipak da to bude ‘DA’, treba informisati ljude kakav je koji bend i kakav je koji prostor, bez obzira na situaciju. Ipak ćete se malo strpeti i sačekati nastavak prethodnih rečenica, tj. da prvo kažem koju uvodnu reč koju bih rekao da je ovo bila svika, a ne pola svirke.

Novi Sad je nekad bio grad punka, nije da sada apsolutno nije, ali u poređenju sa starim vremenima… Svega par bendova koji su radili početkom devedesetih rade i dalje, nešto više bendova nastalih početkom ovog veka je i dalje aktivno, a imamo i solidan broj mladih punk bendova. Među ovim poslednjim ima nekoliko imena koje treba istaći, no sada bih se bavio isključivo bendovima FRONTLINE i NEPRIJATELJ PRELAZI ZEKU koji su odlučili da nastupe u Novom Sadu nakon godinu dana, ovog puta na istoj bini.

neprijatelj-prelazi-zeku-live-novi-sad-2014-photo-jelena-acin

Naime zajednički član ovih bendova, gitarista Paja, je bio na studijama u inostranstvu što je prouzrokovalo pauzu oba benda dužu od šest meseci. Uprkos svim lošim pričama koje smo čuli (ili bili svedoci) vezanim za organizaciju u klubu Pelican International Social Exchange i činjenici da je ovo mesto antipropaganda prostora za punk svirke izostajanje sa svirke bendova Frontline i NPZ nije bila opcija.

Uprkos prohladnom i kišovitom četvrtku klub koji nema masu koja se redovno okuplja tu šta god se dešavalo postaje gotovo krcat u vreme kada je svirka trebala da počne, mada je ona naravno kasnila. Oko 23h svoj nastup počinje ekipa Neprijatelj prelazi zeku. Sada više nisu ni mlad bend, dve godine rada je iza njih, ali od starta oni sviraju u nepromenjenoj postavi sastavljenoj od iskusnih novosadskih muzičara. Iako bendova koji gaje klasični punk zvuk, poput Zeke, nema mnogo u Novom Sadu do sada nisu dobijali pažnju koju zaslužuju, ali izgleda se za ovih godinu dana pauze dosta ljudi nakanilo da presluša njihov demo album „Bolje nedeljom“, pa je i odziv bio bolji nego na prethodnim svirkama u Novom Sadu.

neprijatelj-prelazi-zeku-live-novi-sad-2014-photo-jelena-acin

Otvorili su jednom novom pesmom, kojom su nastavili fazon sa demoa, a zatim moj favorit, a čini mi se i favorit većine, „Ja ne mogu da ne mogu“. Usledio je zatim asortiman poznatih, tj. snimljenih pesama, uz koju novu, među kojima bih izdvojio „Odlazim“, dok je bend energično prašio sa bine (visoke 20 centimetara). Posebno mi je ovom prilikom bio zanimljiv basista Davor koji je uglavnom bio konstanto pokretljiv, ali sa nabijenim kačketom i uz svoje pojačalo, kao oružje iz senke. Da je bend uvežban nema dileme, a zvuk ne bih komentarisao detaljnije pošto je u skladu sa prostorom bio dosta loš, osim činjenice da se vokal zaista čuo i solidno razumeo. Šutki nije bilo ovog puta, no s obzirom da bi neko vrlo verovatno proleteo kroz staklo i pao sa prvog sprata, to je srećna okolnost. Za kraj su ostavili dve nove pesme i obe poprilično odskaču od prethodnih Zekinih radova. Uskoro bi trebalo da uđu u studio da snime prvenac, koji će po svemu sudeći biti zanimljiv čak i ako niste ljubitelji ovog zvuka.

neprijatelj-prelazi-zeku-live-novi-sad-2014-photo-jelena-acin

Nakon energičnog i ubedljivog nastupa NPZ dolazi na red bend zbog kojeg je, da se ne lažemo, klub bio krcat. Frontline je poslednji svirku održao na proslavi 100 godina FK Vojvodina početkom ovog marta, no tada su pripremili nešto drugačiji repertoar, u skladu sa povodom za slavlje, pa su se Primati (ekipa Limanaca koja prati bend još od starta) poprilično uželeli benda, što važi i za ostale fanove benda, bilo one ‘stare’ bilo one koji su došli sa „Drugim dolaskom“. Bend se namestio, mislim da bi prošlo još otprilike četiri sekunde pre nego što bi krenuli prvi tonovi, kada je odjednom neko pored mene uperio jaku baterijsku lampu ka bini i bendu. Okrenuo sam i video interventnu. Ponavljam – video sam interventnu, znači ne komunalca, ne policajca, nego baš interventnu. Čovek je samo jasno rekao „Gašenje!“ mirnim tonom, no ipak je vrlo jasno bilo da nema prostora za diskusiju.

Bend zatim ostavlja instrumente, pošto im je bilo zapraćeno oduzimanjem instrumenata, a takvih situacija je bilo u Novom Sadu, doduše do sada ne na normalnim svirkama. Frontmen Oskara odmah odlazi da vidi šta se dešava, a za to vreme masa skandira. Kada se vratio, Oskar je objavio da svirka ipak neće biti održana, ali je najavio da će se Frontline u subotu priključiti bendovima The BayonetsBomber i Red Union na protestu za Društveni centar u Kineskoj četvrti.

neprijatelj-prelazi-zeku-live-novi-sad-2014-photo-jelena-acin

Reći ACAB ili je ovo ipak krivica kluba koji su insistirali da svirka počne što kasnije? Sa jedne strane ne znam zašto nije komunalni policajac poslat da reši problem buke, već onaj u plavoj uniformi, u gradu u kojem svako veče razbijaju pekare, a nažalost na tome se ne završava, dok sa druge strane ovo nije prvi put da svirka u Pelikanu nije prošla kako treba. ‘Dobar glas daleko se čuje, a loš još dalje’ – loš glas o Pelikanu se odavno pročuo, ovo će možda biti kap koja je prelila čašu.

Piše Feđa Popov

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.