IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Neprijatelj prelazi zeku u Novom Sadu – Stvari dolaze na svoje mesto

neprijatelj-prelazi-zeku-live-novi-sad-2015-photo-jelena-acin
Written by Hardwired Crew

Nakon što je NEPRIJATELJ PRELAZI ZEKU objavio album prvenac “Vreme je” logičan i obavezan potez bila je promocija ovog izdanja. Za bend je ovaj koncert, verujem, već u najavi bio najveći i najvažniji u dosadašnjoj karijeri, dok sam ja najviše čekao da konačno čujem Zeku u prostoru sa dobrim zvukom. Naravno zanimalo me je i koliko će se količina i ponašanje mase promeniti u odnosu na prethodne koncerte ovog benda. Znate kako sam uvek govorio da NPZ ne dobija pažnju koju zaslužuju…

Elem, za prostor sa dobrim zvukom, koji sam malo pre pomenuo, odabran je klub The Quarter. Ono što me je začudilo kada sam ušao u klub je bila činjenica da ga nisu prepolovili, što je skroz izvodljivo, nego hrabro odlučili da sviraju u prostoru za 700 ljudi. Ova ‘greška’ se neretko pokazala katastrofalnom kod neafirmisanih bendova, a kako je Zeka prošao po tom pitanju ostavljamo za kraj.

odvojena-stvarnost-live-novi-sad-2015-photo-jelena-acin

Odvojena Stvarnost uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Jelena Aćin

Za gostujuće bendovi odabrani su bendovi koji su prijatelji ove novosadske petorke, a veče je otvorila ODVOJENA STVARNOST. Radi se o iskusnom bendu, osnovanom još devedesetih godina, koji se nedavno reaktivirao. Sa njima se ranije nisam susretao tako da me je svakako zanimalo da čujem šta imaju da ponude. Da se radi o kvalitetnom bendu koji krase dobri rifovi (tvrdnja koju sam ranije čuo) nema dileme, ali sumnjam da su ovim nastupom prigrlili veći broj fanova. Njihov alternativniji zvuk je daleko od zvuka Zeke, zbog kojeg je velika većina masa došla, a statičnost na bini i izostatanak komunikacije samo su kumovali mojoj tvrdnji. Sa druge strane, verujem da će Odvojena stvarnost svoje mesto naći u nekim drugim krugovima scene.

kolaps-live-novi-sad-2015-photo-jelena-acin

Kolaps uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Jelena Aćin

Bend za koji domaćini ovog koncerta kažu da su sa njima od početka su bili logičan izbor za druge goste i direktnog prethodnika na bini. Ekipa iz novosadskog benda KOLAPS obezbedila je odličnu atmosferu kombinacijom svojih hardcore hitova, od kojih su neki na srpskom, i odličnom komunikacijom sa publikom za koju se pobrinu pevač Kimi. Nastup su otvorili pesmom “Ustajem”, da bismo kasnije čuli i hitove popu “Psa”, ali i neke pesme koje najavljuju novi materijal. Kako bend tvrdi, pesme za treći album su spremne, ali još uvek nisu ušli u studio. Više puta je u pauzi između pesama Kimi pohvalio prisutne i ukazao na veliki problem koji Novi Sad ima sa nedolaženjem mase na koncerte, a zatim su se povukli sa bine.

neprijatelj-prelazi-zeku-live-novi-sad-2015-photo-jelena-acin

Neprijatelj Prelazi Zeku uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Jelena Aćin

‘Potencijalna katastrofalna greška’, kako sam ranije nazvao odluku domaćina da koncert održe u celom The Quarter-u ipak nije zadesila i ovaj bend. Da veći deo kluba nije bio popunjen činjenica je, ali u trenucima do početka nastupa benda Neprijatelj prelazi zeku gotova sva prisutna masa pribila se uz binu i time je prazan prostor kod ulaza učinila nevidljivim. Svi preduslovi za odličnu atmosferu bili su zadovoljeni, falio je samo još bend. Koncert otvaraju numerom “Moj svet” i odmah je postalo jasno da je album učinio svoje. Mnogo bolji odziv publike u odnosu na prethodne svirke benda imali smo prilike da vidimo od samog početka nastupa, a njihovu šalu koju meni često upućuju, da uvek napišem da su dobri zato što ne čujem šta zapravo sviraju, ovog puta su pobili.

neprijatelj-prelazi-zeku-live-novi-sad-2015-photo-jelena-acin

Neprijatelj Prelazi Zeku uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Jelena Aćin

Tačnog redosleda pesama se ne sećam, u konstantno dobroj atmosferi to se brzo zaboravi, ali ovog puta se pokazalo da su meni najhimničnije pesme i ostalima takođe, pa su “Odlazim zauvek”“Lice đavola” i “Ja nisam bolestan” propraćene i horskim pevanjem i podignutim rukama. Na bini im se pridružila i Sonja koja je u studiju snimila “Pseto”, a ova pesma se posebno izdvojila kao mnogo bolja u live varijanti. Osim pomenute numere gošča je ostala i na staroj pesmi “U vrtlogu”, koju nisu ponovo snimili. Pored celog albuma koji su promovisali od starih pesama smo imali prilike da čujemo i “Why Don’t You Leave Me Alone” i “Subotu”, a za sam kraj je ostavljena i do sada nepoznata pesma koja dokazuje da je Zeka po završavanju albuma automatski krenuo da radi na novom materijalu. Za bis je odsvirana njihov sklop obrada “Rege”.

neprijatelj-prelazi-zeku-live-novi-sad-2015-photo-jelena-acin

Neprijatelj Prelazi Zeku uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Jelena Aćin

Album je upalio i Neprijatelj prelazi zeku je konačno krenuo da dobija pažnju koju zaslužuju u svom gradu. Verujem da će se njihova popularnost u skorije vreme sve pojačavati i pojačavati, ali prvi, ključni, korak je odrađen. To će ići svojim tokom, a na njima je da nastave ovako produktivno da prave pesme i da kreću ozbiljnije da se šire i po Vojvodini, a zatim i ostatku regiona.

Piše Feđa Popov

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.