GODIŠNJE LISTE

Najbolje u 2017. godini: Marko Ristić, glavni i odgovorni urednik

najbolje-2017-marko-ristic
Written by Marko Ristić

najbolje-2017-marko-ristic-clanak

10-najboljih-stranih-albuma-2017-hardiwred

1. PROPEHTS OF RAGE – „Prophets Of Rage“ (Fantasy)
Muda sebi hoću da pojedem svaki dan kada shvatim da je isti prošao i da ja još uvek nisam napisao recenziju ovog albuma. Potpuno bespotrebno gurnut u drugi plan u svim medijima koji se bave muzikom. Odličan album koji nije doneo ono što su svi očekivali – bledu kopiju RATM, već opasno dobru ploču sa stavom. I boli me stojko da li ste orijentisani levo ili desno, ovo je dobar album sa dobrom muzikom.

2. MASTODON – „Emperor of Sand“ (Reprise Records)
Sigurno je da “Emperor of Sand” ne možete lako uporediti sa nekim prethodnim albumom, ali ćete isto tako biti potpuno sigurni da slušate četvorku koja ponosno nosi ime Mastodon. Emotivno, oporo i žestoko. Nemojte da propustite ovu priču koja ni jednog momenta nije laka. Najteža je upravo onda kada se završi.

3. BODY COUNT – „Bloodlust“ (Century Media Records)
Ima tu raznih komentara. Te Ice T je u rijaliti programu, te ovo, te ono. Aman više. Niste preslušali Bodycount album zbog toga? Blago meni. Eto, zato su ovi još na vlasti. 

4. THIEVERY CORPORATION – „The Temple of I  & I“ (ESL Music Records)
Odzvanjao mi je u slušalicama celo leto. Nema greške kada su Rob Garza i Eric Hilton u pitanju. Treba da čujete ovaj (nikada ne bih rekao da im je ovo tek osmi) album.

5. KREATOR – „Gods of Violence“ (Nuclear Blast)
Ovako treba da zvuči thrash metal album koji je izdat 2017. godine. Kraj svake dalje priče.

6. AKERCOCKE – „Renaissance in Extremis“ (Peaceville)
Nisam siguran da li sam se više obradovao kada sam video da je ovaj bend najavio reunion i album ili kada sam shvatio da ni sada nisu omanuli. Deset godina bez nove muzike londonskih satanista je puno vremena. 

7. WU-TANG CLAN – „The Saga Continues“ (eOne)
Nemojte reći da niste znali za ovo? Čekajte, treba neko da vam kaže da je izašao novi album ovih legendi. Znam, znam, sad ćete svi da pričate kako ovome nema mesta na ovom sajtu, jer ovo je rock portal, bla, bla bla. Ja muziku delim na onu sam mudima i onu bez. Ova je sa mudima. Do poda.

8. MARILYN MANSON – „Heaven Upside Down“ (Loma Vista/Caroline)
Razvlačio ga je Brian do kasno u 2017. godinu, ali je vredelo. Posle dugo vremena Manson ima dobar album, što se za koncerte baš i ne može reći. 

9. ULVER – „The Assassination Of Julius Caesar“ (House Of Mithology)
Kvalitet će uvek da ispliva. Ovaj bend ga je uvek imao. Za razliku od većine ljudske populacije. Na žalost. Fanzastična ploča. Nju nećte naći na listama eminentnih muzičkih portala širom sveta, ali zato treba da dozvolite da vam uši krvare uz ovo.

10. LIVING COLOUR – „Shade“ (MRI)
Ovo je jedan od bendova koji zalslužuje svaku moguću dozu poštovanja koju možete da iskažete. Nakon punih osam godina stiže nova muzika iz kuhinje u kojoj zajedno kuvaju Vernon Reid i Corey Glover kao nepogrešiv par za ukusnu kombinaciju.

 
 
5-najboljih-regionalnih-albuma-2017-hardiwred
1. JUSTIN’S JOHNSON – „All In“ (Aquarius Records)
Šta jedan mladi bend treba da uradi da bi bio primećen na našim prostorima? Evo, splićani imaju fantastičan album. Vrlo vesela ploča koja tu i tamo ima vrlo pitku poruku koju treba vrlo ozbiljno shvatiti. Gledao sam ovaj bend i uživo. Za prvi udar imaju više nego solidnu stvar. Ja se nadam da ćete za njih tek čuti.
 
2. NIKOLA VRANJKOVIĆ – „Veronautika“ (Multimedia Music)
Ovaj album se dugo čekao. Nema potreba da trošim reči da kažem koliko je bilo neophodno da se desi. I desio se. Apsolutno sve na šta nas je Nikola navikao. Ni manje ni više.
 
3. THE STONE – „Teatar Apsurda“ (Mizantropeon Records)
“Teatar apsurda” je album godine što se metal scene u Srbiji tiče, a siguran sam da će sa odličnim ocenama završiti i na moru drugih sajtova i medija širom sveta. The Stone su odavno prerasli brdoviti Balkan.
 
4. JONATHAN – „To Love“ (samostalno)
Još jedan od pejade „mlađih“ bendova koji, polako ali sigurno, grabi svoje mesto na muzičkoj sceni. Čime? Kvalitetom. Poslušajte ih i samo će vam se kasti.
 
5. RITAM NEREDA – „30 godina“ (Nocturne Media)
Ovo je ploča koju sam živeo celu 2017. godinu. Bezobrazno bi bilo da je nema prema samom sebi. Stari dobri hitovi onako kako treba da zvuče.
 
 
5-najboljih-koncerata-2017-hardiwred
 
1. PROPHETS OF RAGE @ Šalata, Zagreb
Ovaj bend je moje najveće oduševnjenje protekle godine generalno. Koncert put svega bukvalno. Nenormalne energije, hitova, novih pesama, odavanja počasti… O.D.L.I.Č.N.O.
 
propehts-of-rage-live-zagreb-217-photo-marko-ristic

Prophets Of Rage uživo u Zagrebu, photo Marko Ristić

 
2. AMON AMARTH @ MetalDays, Tolmin, Slovenija
Vikinzi se ne zajebavaju ni malo. Fantastičan spoj vizuelnih efekata i odlične svirke. Bez premca.
 
3. RITAM NEREDA @ The Quarter, Novi Sad
Bend koji 30 godina žari i pali imao je svirku u svom gradu. Neverovatna energija.
 
4. OPETH @ Metaldays, Tomin, Slovenija
Opeth sam imao prilike da gledam više puta. Na moju sreću. Čak ni pauza od 15 minuta u sred seta (kvar pojačala) nije uspela da pokvari utisak.
 
5. THE PRODIGY @ Seastar Festival, Umag
Standardno dobar nastup. Nema greške sa ovim bendom.
 
najvece-razocarenje-u-2017-godini-hardwired
 
FOO FIGHTERS – „Concerte And Gold“ (Roswell Records)
Mislim da niko nema pravo objašnjenje šta se ovde zapravo desilo. Nadam se da je samo faza koja će brzo proći.