GODIŠNJE LISTE

Najbolje u 2017. godini: Danijela Radojković, fotograf

najbolje-2017-danijela-radojkovic

najbolje-2017-danijela-radojkovic-clanak10-najboljih-stranih-albuma-2017-hardiwred

1. BODY COUNT – „Bloodlust“ (Century Media Records)
Repovanje na socijalne teme, o problemima rasizma i klasne podele, na agresivnoj metal podlozi. Gosti na albumu su: Dave Mustaine (Megadeth), Max Cavallera (Soulfly) i Randy Blythe (Lamb of God). Album uključuje i obradu Slayerove pesme „Raining Blood“. Body Count ćemo imati prilike da gledamo u Beogradu, 18. juna 2018.

2. GLASSJAW – „Material Control“ (Century Media Records)
Posle 15 godina (mislila sam da su se raspali!), Glassjaw su najzad izdali novi album. Glassjaw je nedovoljno poznat post-hardcore bend, bend koji generalno nije za svakoga i nije za slušanje u svim prilikama, a ovo im je najteži album. Svako ko ih je ranije slušao znao je šta može očekivati – kakafoniju, a to smo upravo i dobili.

3. LIFE OF AGONY – „A Place Where There’s No More Pain“ (Napalm Records)
Nikada nisam volela Life Of Agony, ne prija mi naročito boja glasa Mine Caputo. There, I said it. Ali, nakon što sam album čula po ko zna koji put (suprug je fan), moram priznati da je odličan. Volim strastvenu, emotivnu muziku, a ovaj album je upravo takav.

4. SEPULTURA – „Machine Messiah“ (Nuclear Blast)
„Machine Messiah“ nije najbolji Sepultura album, ali je svakako vredan pomena. Pun je socio- političkih poruka, a muzički imamo od svega po malo – thrash i power metal, jazz, hardcore… dok album ostaje vredan Sepultura korenima.

5. DOG EAT DOG – „Brand New Breed“ (Samostalno)
EP od četiri pesme, Dog Eat Dog nam daje ono zbog čega smo ih voleli i u srednjoj školi – muziku za žurke.

6. COMEBACK KID – „Outsider“ (Nuclear Blast/New Damage Records)
Iako su malo promenili formu, dodavši melodične vokale, album ima prepoznatljiv CBK zvuk – težak, brz i  ‘catchy’, uz puno breakdown-a. Dolaze nam po drugi put u Beograd, 23.januara sledeće godine, a svako ko je bio na prvom koncertu zna zašto treba doći i na ovaj.

7. INTEGRITY – „Howling, For The Nightmare Shall Consume“ (Relapse Records)
Da mi je neko pre samo godinu rekao da ću učvrstiti Integrity u svoju top 10 godišnju listu, nasmejala bih se. Da, nisam fan benda, ali album je dobar. Ima neki Catharsis vibe koji mi se sviđa. E, da, album je o Armagedonu.

8. POWERFLO – „Powerflo“ (New Damage Records)
All-star bend – Billie iz Biohazarda, Sen Dog iz Cypress Hill-a, Christian iz Fear Factory… očekivala sam više od ovog rap core benda, ali album je mekši od očekivanog od članova ovih bendova, kao da su pokušali da budu radio – friendly.

9. STICK TO YOUR GUNS – „True View“ (Pure Noise Records)
Emocijom i agresijom, a ne samo tekstovima, album ima svrhu da širi poruku o tome koliko je važno ostati veran sebi. 

10. ENTER SHIKARI – „The Spark“ (Reprise Records)
Ovo nisam očekivala od njih – neka čudna mešavina Britanskog popa iz ’80.-ih i ne znam ni ja čega… 10. Mesto za hrabrost. I šizofreniju. Mislim da ni oni više ne znaju šta sviraju. I’m a sucker for accent (a i moram da popunim listu, ovo nije bila dobra godina, što se mene tiče).

 

5-najboljih-regionalnih-albuma-2017-hardiwred

1. S.U.S. – “Slepi putnik” (Odličan hrčak)
Jaz od nekoliko godina između prvog i drugog albuma, ali vredelo je čekati. S.U.S. su izdali jedan od najboljih punk albuma kod nas od 2000.te navamo.

2. MORA – “Neuma” (Tribal Rajber Label)
Ovaj bend je za mene bio otkrovenje. Etno, ambient, experimental i predivni, emotivni vokali.

3. PONOR – “Prah i pepeo” (Samostalno)
Jedan od najperspektivnijih ‘domaćih’ hardcore-punk bendova s novim albumom, pevaju na hrvatskom a album ima crust vibe koji meni baš leži.

4. SENTENCE – “Svaka riječ zakletva“ (samostalno)
Odličan oldschool hard-core punk, s mosh deonicama, scream vokalima i 2 ženska singalong back vokala.

5. IN FROM THE COLD – “The Unknown Lives” (Nautilus)
Domaći doom/ stoner/ sludge velikani su izdali brutalno težak album, sa atmosferomom kao u starim horror filmovima i Lavkraftovim knjigama.

 

5-najboljih-koncerata-2017-hardiwred

1.DEFTONES @ Gasometer, Beč
Da moram da slušam samo jedan bend do kraja života, to bi bio deftones. I ne bi bilo moranje. Nisam se nadala da mi bude dobro baš kao na prvom njihovom koncertu (jer prvi put je uvek najbolje. Drugi put je bilo odlično. Ovo je bila treća- sreća), ali jeste. Najduži koncert na turneji, odlična setlista, odlična publika, iI iznenađenje večeri “Teething” iz filma “The Crow”, koju baš volim, a nisam mislila da ću je ikacda čuti uživo.

deftones-vienna-2017-live-photo-danijela-radojkovic

Deftones uživo u Beču, photo Danijela Radojković

2. SKINDRED @ Arsenal Fest (Kragujevac)
Skindred je jedan od najboljih bendova uživo, a Benji definitivno spada u najbolje frontmene ikada, pa tako ni na Arsenalu nisu omanuli, mnogo energije, skakanja, dranja i interakcije sa publikom.

3. ASIAN DUB FOUNDATION @ Belgrade Beer Fest
Iako je ovo najslabiji Asian Dub Foundation koncert na kome sam bila, i Gheto Priest nije bio, svakako zaslužuje svoje mesto na listi. Ne znam, možda sam pristrasna, ali meni je bilo lepo.

4. DEBELI PRECJEDNIK @ Dom omladine Kragujevac
Hardcore koncert u manjem gradu u unutrašnjosti, pun klub, klinci znaju sve tekstove, vrućina je i nema vazduha ali nema veze, skače se i singalonguje.

5. S.U.S. @ Dom omladine, Beograd
S.U.S. je odličan live band, sa bubnjarem koji je vokal, i gitaristom koji siđe u publiku, zagrli neku devojku, i s njom svira gitaru, ali ovaj put su nadmašili sami sebe – zapaljene činele i žice na gitari, konfete…

 

najvece-razocarenje-u-2017-godini-hardwired

Cover/ tribute bend stage na Exit festivalu

Čemu to??? Ne nalazim dobar razlog za postojanje takvih bendova na prvom mestu, a postojanje stage-a za neautorske bendove na jednom od najvećih festivala u Evropi mi je apsurdan u najmanju ruku.