IZDVAJAMO SPECIJAL

10 rock komedija koje morate pogledati

Written by Jovan Ristić

Iako svi volimo rock ‘n’ roll više nego neke članove porodice koje viđamo samo po slavama svake prestupne godine, morate se složiti da je dosta toga vezanog za ovaj žanr izuzetno podložno ismevanju, bilo da su to elitizam, snovi o slavi i bendovi koji nikako da se raspadnu. Holivudski čelnici su očigledno istog mišljenja, pa nije ni čudo što su rock komedije bile izutetno popularne, posebno 90-ih godina koje mnogi karakterišu kao suton heavy metal žanra. U najavi je i par nastavaka kultnih dela pa smo tim povodom za vas pripremili specijal o 10 najboljih rock komedija koje morate pogledati, posebno ako pripadate mlađim generacijama kojima su ovi filmovi možda promakli.

10. Airheads (1994.)

Ne mogu da verujem da ću da iskoristim fraze „sjajan film“ i Adam Sandler u istoj rečenici, ali evo ga: Airheads je sjajan film u kome Brendan Fraser, Steve Buscemi i Adam Sandler igraju članove heavy metal trija pod imenom The Lone Rangers. Nakon što ih izdavačke kuće iznova i iznova nemilosrdno odbijaju, čudnim spletom okolnosti članovi grupe opsedaju popularnu radio stanicu i pod pretnjom plastičnim puškama traže od njih da puste njihov singl u etar. Ovu simpatičnu heavy metal komediju režirao je Michael Lehmann, a u filmu se pojavljuje i pokojni Lemmy Kilmister koji je tu da podeli reči mudrosti.

9. The Rocker (2008.)

Nastavićemo listu sa jednim od skorijih filmova na istoj koji je pokušao da uhvati duh heavy metal komedija iz prethodne decenije. Glavni lik u filmu je Robert „Fish“ Fishman, propali bubnjar koji je proživeo svojih pet minuta slave 80-ih u bendu Vesuvius, koji ga je izbacio tik pre nego što su se probili. Fish dobija drugu priliku da svira u nećakovom bendu A.D.D. i ostvari svoje rock and roll snove. Film je režirao Peter Cattaneo, a glume Rainn Wilson (poznat po ulozi u seriji „The Office“) i Emma Stone.


Povezano:


8. Tenacious D in the Pick of Destiny (2006.)

Ovaj film je na platnu oživeo fantaziju mnogih mladih metalaca: Dio koji progovara iz postera i ohrabrava mladog Jack Black-a da prati svoje rock and roll snove. Kako ne voleti ovu priču o formiranju jednog od najpoznatijih comedy rock sastava, Tenacious D. Ova rock komedija priča fiktivnu (i malo naduvanu) priču o tome kako su se Black i Kyle Gass upoznali, formirali bend i pokušali da pronađu mitsku trzalicu sudbine, napravljenu od đavoljeg zuba, kog u ovom filmu tumači niko drugi do Dave Grohl (Foo Fighters). Mnoge je obradovala vest da će film dobiti nastavak, a ostaje da vidimo ko će popuniti prazninu koju je Dio ostavio. Film je režirao Liam Lynch a pored protagonista pojavljuju se i Meat Loaf, Ben Stiller i drugi.

7. Detroit Rock City (1999.)

Ova tinejdžerska komedija u duhu popularne Američke pite govori o grupi klinaca koji sviraju u KISS tribute grupi koji pokušavaju da na svaki mogući način upadnu na koncert pomenutog benda, po čijoj pesmi je i dobio ime. Radnja filma je smeštena u 1978. godinu, kada su KISS bili na vrhuncu popularnosti, režirao ga je Adam Rifkin a pojavljuje se i poznati porno glumac Ron Jeremy. Kako može biti loš?

6. Bill & Ted’s Excellent Adventure (1989.)

Jedan od pionira i bisera klasične rock komedije, Bill & Ted’s Excellent Adventure prati pustolovine kroz vreme dvojice kalifornijskih metalaca koji sanjaju da postanu zvezde sa svojim bendom Wyld StallynsBill S, Preston ESQ. i Ted Theodore Logan su spremni da odustanu od snova kako Ted-a jedna loša ocena deli od odlaska u vojnu školu. Srećom, u pomoć im priskače putnik iz budućnosti pod imenom Rufus (koga tumači pokojni komičar George Carlin) kako je njihov bend ključ spašavanja čovečanstva. On pomaže momcima da pripreme prezentaciju iz istorije time što ih vodi na putovanje u prošlost gde upoznaju mnoge istorijske ličnosti. Film je režirao Stephen Herek, a fanove će obradovati vest da je u najavi i treći deo komedije u kome će glavne uloge reprizirati Keanu Reeves i Alex Winter.

5. Still Crazy (1998.)

Bill Nighy i Billy Connolly tumače glavne uloge o filmu koji prati bend Strange Fruit iz 70-ih, nekada slavni rock ‘n’ roll sastav čiji su se članovi razišli nakon incidenta na bini i smrti pevača od predoziranja. Članovi benda su u međuvremenu osnovali porodice i počeli da se bave „normalnim“ poslovima poput baštovana i recepcionera. Ideja o ponovnom okupljanju sastava podstiče klavijaturistu Tony-a da potraži svoje bivše saborce kako bi ponovo okupili Strange Fruit. Film obrađuje ideju ponovnih okupljanja koja je i dalje više nego aktuelna i nakon 20 godina, a režirao ga je Brian Gibson.

4. The Rutles: All You Need is Cash (1978.)

Film koji je režirao jedan od čuvenih Pajtonovaca, Eric Idle, je parodija na maniju koja se stvorila oko popularnog britanskog sastava The Beatles. Film je urađen u stilu dokumentarca, sa Idle-om kao voditeljem koji priča priču o bendu The Rutles, paraleli na pomenuti popularni bend. Pored parodiranja benda The Beatles, film parodira i brojne „ozbiljne“ dokumentarne filmove snimljene o njima, i priča o usponu fiktivnog benda.

3. School of Rock (2003.)

Naravno da smo u ovu listu morali da uvrstimo film o propalom muzičaru koji igrom slučaja dobija priliku da klince edukuje o tome šta je rock ‘n’ roll i osveti se bendu koji ga je najurio time što će tu decu oblikovati po sebi i sa njima oformiti bend simpatičnog imena School of Rock. Još jedan film u kome Jack Black pleni harizmom i u suštini glumi samog sebe, koji na simpatičan način podučava vrednosti klasičnog roka. Interesantno je da su sva deca koja igraju u filmu zapravo (tada) mlađani muzičari koji sviraju sve instrumente u filmu i muzici za film koji je režirao Richard Linklater.

2. Wayne’s World (1992.)

Ukoliko ste već gledali film, jasno vam je zašto se priča o dvojici podrumskih rock novinara i njihovih prijatelja našla tako visoko na našoj listi. Ako niste, ono što treba da znate je da prati protagoniste filma Wayne Campbell-a i Garth-a Algar-a, koje tumače Mike Myers i Dana Carvey. Glavni junaci filma su propaliteti koji ne mogu da nađu „pravi posao“ ali vode izuzetno uspešnu TV emisiju pod imenom „Wayne’s World“ koju lokalna televizija želi da otkupi i komercijalizuje. Možete pretpostaviti kako se radnja odvija nakon toga. U filmu se pojavljuje čuveni shock rocker Alice Cooper, u verovatno najčudnijoj sceni ikada, a režirala ga je Penelope Spheeris koja je poznata i po zloglasnom dokumentarnom filmu The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years.

1. This is Spinal Tap (1984.)

Da li ste čuli za onaj izraz „smešno je zato što je istinito?“ Otac i majka, alfa i omega svih rock komedija, This is Spinal Tap je urađen u stilu dokumentarca koji prati fiktivni bend Spinal Tap koji čine glumci Michael McKean, Christopher Guest i Harry Shearer. Zapanjujuće je koliko fanova ove muzike nije pogledalo sjajan film koji uz zdravu dozu humora ismeva sve od cirkuskih scenskih produkcija, cenzure seksističkih omota, česte promene bubnjara (koji su preminuli pod izuzetno čudnim okolnostima) i druge metal i rock klišee koji su vladali 80-ih. Interesantno je da su glumci nastavili da izbacuju albume i prave turneje sa bendom Spinal Tap u stvarnom životu, a svoj poslednji album „Back from the Dead“ objavili su 2009. godine. Film je režirao Rob Reiner, koji i u filmu glumi režisera tog dokumentarca pod imenom Marty Di Bergi. To je više meta i od Deadpool-a!

Dodaj komentar