KOLUMNE

Na nož!: Svaki početak je težak

Written by Hardwired Crew

Pokušaćemo, ovog puta, da predstavimo izlizanu priču na jedan drugačiji način. Pogađate, reč je o našoj metal sceni, a upravo ova rečenica predstavlja polaznu tačku za dalje sagledanje, nažalost ne malog problema. Dakle, početak se mora ogledati u tome da srpska metal scena zaista postoji! Time u startu mnogima dajemo na znanje da nisu u pravu. Evo i zašto…

Postojanje skoro svake muzičke scene, u bilo kojoj zemlji sveta, zavisi od nekoliko stvari. Na prvom mestu od bendova i izvođača, zatim od koncertnih prostora, booking agencija i organizatora koncerata, fanzina, magazina, kritičara i novinara, izdavačkih kuća, raznih kontakata, ton-majstora, producenata, televizijskih i radio stanica i, na kraju, armije fanova.

Što se tiče Srbije, već možete primetiti da imamo i po nekoliko predstavnika u svakoj oblasti. Međutim, pravo pitanje bi bilo da li sve to funkcioniše makar na zadovoljavajućem nivou. Na Nož! ponosno počinje sa beskompromisnim seckanjem iznutrica naše scene do najsitnijih detalja i delova.

Fanovi – Počinjemo sa najosetljivijom temom! Mnogi od vas misle da ste upravo vi sami najveći fanovi određenog pravca, određene grupe, određenog izvođača. Takav stav je, donekle, razumljiv ako se u obzir uzme npr. poznavanje tekstova, imena članova bendova, celokupnih diskografija, bitnih i manje bitnih podataka direktno ili indirektno vezanih za bend, muzičare, itd. Međutim, čini se da dolazimo do ključne tačke kada tolerancija prestaje da bude prijatelj ovih prostora (ako je uopšte ikada i bila). I bilo je krajnje vreme da vam neko opali jednu sočnu, pravu domaćinsku šamarčinu kako biste se osvestili! Poznavanje određene materije ne znači da ste fan iste! To bi bilo isto kao kada biste rekli da je navijač Partizana zapravo Delija, jer voli da gleda utakmice, poimence zna sve igrače – Crvene zvezde. Apsurd! Nonsens! Biti ljubitelj određenog pravca ili benda ne sme se shvatiti kao sinonim reči fan, jer ovaj amerikanizam ima potpuno šire, dublje značenje, epitete iskrenosti i odanosti. A, činjenica je, u Srbiji imamo na hiljade „true fanova“. Zašto onda prodaja originalnih diskova (domaćih i stranih) ide tako slabo? Zašto onda na koncerte raznih bendova (domaćih i stranih) dolazi sramno mali broj ljudi? Zašto onda domaći bendovi (makar oni kvalitetni) nemaju fanove, već samo prijatelje koji posećuju svirke? Zašto onda prodaja časopisa i fanzina (domaćih i stranih) ide tako očajno? 
Naravno, većina vas ima odgovor – nema se para! Ma nije valjda!! Ali, radi sebe samih, vredi se pogledati u ogledalo. Nema ništa gore od toga kada se propije 1.000 dinara za jedno veče, a posle se na raznoraznim forumima priča „kako se nema para“ za koncerte ili diskove! Sledeća jednačina – četvoročlana ekipa doputuje iz Novog Sada u Beograd, ne bi li prisustvovala koncertu fantastičnih Vader Domu omladine. Rezultat – umesto karata, kupuju dve flaše vodke i ko zna koliko grama marihuane! Okej! Njihov izbor, zar ne? Niko ih ne tera da dolaze tamo gde zapravo ne žele da budu, ali čemu onda priče tipa „ja sam veliki fan Vader-a“?! Još je dotičan koncert i bio solidno posećen. Ali, šta možemo da kažemo za GuttedCarpathian ForestRotting ChristPungent StenchCasketgardenMortiisSusperia, da ne pominjemo bendove koji su nastupali pre 5, 10 ili 15 godina!? Apsolutno ništa… Eventualno neke sočne psovke, sočne poput pomenute šamarčine. Nemaš para za diskove? Okej! Koliko trošiš na garderobu, ne bi li izgledao/la u „fazonu“, „true“ i tome slično? Koliko trošiš na glupe izlaske koji podrazumevaju napijanje i drogiranje do besveti? Koliko trošiš na mp3 diskove? Koliko trošiš na Internet vreme, ne bi li prosipao/la razne gluposti, laži i uvrede? Sve pošteno priznaj i izračunaj, pa neće izaći da se baš toliko nema para.

Večiti protesti i žalbe na cene ulaznica, diskova, časopisa! Zar zaista mislite da organizatori koncerata namerno odrede tako „paprenu“ cenu?! Verujte sestre i  braćo, većina njih UVEK odredi NAJNIŽU MOGUĆU cenu. Ista priča važi i za diskove, časopise, fanzine. Takođe, imate makar dva, tri omiljena benda, zar ne? I smatrate se fanovima istih? Okej! Koliko imate njihovih originala? Jeste li se nekad zapitali da li ste uopšte fanovi određenih bendova i pravaca, ukoliko njihovu muziku imate u kompjuterskim formatima, na piratskim diskovima? Niste…? E, pa greška. Pravi fan, onaj iskonski, učiniće sve što je moguće ne bi li upotpunio kolekciju! Zadužiće se, radiće 12 sati dnevno i, ne daj bože, prodaće neki drugi kako bi došao do tog, željenog komada plastike! Tako to ide, to je normalna stvar, to je fan. Još bolje – mislite li da vas omiljen bend smatra svojim fanom ako ih podržavate tako što nemate njihove albume? Tako se gleda na stvari – veoma jednostavno! „Nemaš original, samim tim nemaš naš album, što znači da nisi naš fan“ i to je ispravan i zdrav stav. Devedesetih godina prethodnog veka bila je potpuno drugačija priča! Originali su se jedino mogli nabaviti u inostranstvu, dok je odomaćena piraterija pomagala umornim i izmučenim mozgovima da pobegnu od ratova, bede, RTS-a, sankcija, Slobodana Miloševića i drugih. Ali, danas – kada imamo celokupne ponude malih i velikih izdavača, skoro pa ispred svog nosa, ta vrsta ignorisanja, da ignorisanja!, nema nikakvog smisla.

Da se razumemo, niko ne kaže da ne volite određeni bend ili pravac, da ne slušate tog i tog izvođača po ceo božji dan, da ne znate pregršt informacija o novim izdanjima! Međutim, ukoliko ne kupujete originale, ukoliko ne kupujete časopise i fanzine, ukoliko ne idete na UG koncerte, jednostavno i realno rečeno, niste fan! Vaša, ma koliko ona bila velika i iskrena, moralna podrška ne znači mnogo! Jer, ne zaboravimo da je „fan“ u stvari „fanatik“ i ništa drugo.

Dakle, upravo si ti ljubitelj metala, a ne fan. Je l’ sada jasnije? Vidiš kako si se odmah prepoznala u celoj ovoj priči? I ti isto mali, a? Da, i vas dvojica što se skrivate! I ti što crveniš! Nema razloga za strah! Ima vas još mnogo, mnogo, zaista mnogo …

Piše Boban Pantoš

** objavljeno u broju 4 Nocturne magazina, zima 2005./2006.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.