KOLUMNE

Na nož!: Na tupi nož

Written by Hardwired Crew

U prethodnom broju Nocturne-a rubrika Na Nož! je prevashodno, a svakako nenamerno, bila posvećena kritikama. U jubilarnom broju, kako dolikuje, slavljenička je atmosfera pa, samim tim,  Na Nož! se okreće pohvalama. Narafski, ova kolumna bez kritika je poput fudbalske utakmice bez golova (dosadna, ali „i to je fudbal“), pa se ipak može desiti da, tu i tamo, bude neke opasne kontre, autogola, igranja rukom u kaznenom prostoru, tuče „navijača“…

na-noz-boban-pantos

Nekako se prirodno postavlja pitanje, već dobrih dvadesetak godina, šta se to, dođavola, dešava sa Srbijom. Ovog puta ćemo dotično pitanje posmatrati kroz prizmu rock i metal muzike, naoštreni pozitivizmom (kako glupa reč, a?). Nije mnogo vremena prošlo od jaukanja, i dranja, i plakanja, i kukulekanja od strane moje malenkosti u (bogme i ne samo) pređašnjem broju, kad krenuše da se dešavaju (samo) pozitivne stvari. Upozoravajući da će biti sve manje domaćih izdavača, dođosmo do toga da – dobijemo još jednog izdavača! I to pravi metal label!

U ovo vreme, koje smo dovoljno opisivali, reč je o, u najmanju ruku, hrabrom potezu. Zato ljudima (ili bolje čoveku – Marko Tica, poznat nam iz koncertne agencije Terra Nostra i benda Decontrolled) ispred distroa Mr. Metal treba čestitati od srca, i u startu ponuditi bezrezervnu podršku. Da sve bude još bolje – čast prvenca u njihovom katalogu pripala je Beograđanima Rain Delay (album „We Forget“, inače njihov drugi u diskografiji), svakako jednom od najzanimljivijih srpskih metal bendova sa, koliko-toliko, odanim fanovima, a najavljuju se još poneka izdanja. Takođe, Mr. Metal (p)održava bendove i koncerte, posluje kao promo i booking kuća i pod njenim okriljem su mahom takozvane Terra Nostra grupe – DecontrolledDraconicConsecrationApocalypse, itd. Pošto vrlo dobro znamo da određeni koncertni i festivalski poduhvati Terra Nostra-e nisu prošli baš sjajno, samo se možemo nadati da će Mr.Metal biti daleko uspešniji. Međutim, crni oblaci su tu i pitanje je koliko danas ima ljudi koji zaista vole ovaj zvuk, pa će ga tako podržati kupovinom npr. Rain Delay albuma, kao i narednih Mr. Metal poduhvata. Takođe, pitanje je i koliko dobar promotivni posao može uraditi nova izdavačka kuća, a pritisnuta bremenom krize (naročito u inostranstvu)… Kako god da se okrene, pred Ticom je, još jednom, prilično nezahvalna borba, a da sve bude još tragičnije, za prilično nezahvalnu publiku jer, je li, albumi se objavljuju zbog fanova (kako to čudno zvuči u Srbiji, zar ne?!). SREĆNO I PODRŠKA!

Verovatno su neki od vas primetili da se rock muzika vratila i na iole veće TV stanice, konkretno na RT Vojvodina, pa samim tim i na „ozbiljnije“ TV stanice zemlje Srbije . Reč je o poduhvatu gRUVanje, autorskoj emisiji nekolicine novinara, a pre svega zaljubljenika u rock muziku (najpoznatiji bi trebalo da vam bude Peđa Novković, nekada voditelj metal emisije na 3K-Svom snagom). Akronim RUV zapravo znači Rok u Vojvodini, pa, sasvim logično, autori najviše energije šalju ka regionalnim bendovima. Slično je radila i Tea sa svojom demo emisijom na TV Panonija. Međutim, koliko je Teina emisija bila zanimljivija zbog izbora bendova, koncerata, svirki i intervjua, toliko je gRUVanje odrađeno na profesionalnijem nivou, što je i logično. Režija je sasvim solidna, koncepcija emisije, iako jezivo minimalna, koliko-toliko je smisleno iseckana, a sama emisija sasvim informativna. Prostora ima za sve vrste rock i alternativne muzike, ali moramo primetiti, metala svakako fali. Naravno, po ko zna koji put, entuzijasti koji se upuste u ovakav poduhvat, kao dobiju podršku od nadređenih (u vidu tehničke podrške od dve, tri kamere) i govnjiv termin (što, u ovom slučaju, nije toliko strašno zbog stalnih repriza), ali i „čitavih“ 45 minuta sedmično!! Po ko zna koji put se u Srbiji rock muzika ponižava, smisleno gura duboko u blato i u takvoj situaciji čovek mora dobro razmisliti i izvagati, nadajući se da će naći pravo rešenje. Da li bi trebalo uniziti se i prihvatiti BEZOBRAZNE i NIPODAŠTAVAJUĆE uslove, ili pak ignorisati bilo kakvu PONUDU ili bilo kakvo PRUŽANJE RUKU ukoliko smatramo da je to ispod nas, da zaslužujemo više… I, bar što se mene tiče, izabrao bih ovo drugo, ali to sam ja. No, to ne znači da ne podržavam akciju ovih ljudi, a sledeće predstavlja gradivo koje svi treba da naučimo – ukoliko bismo u određenim situacijama postupili drugačije, to ne znači da je samo taj put Pravi. S toga – momcima iz gRUVanja sve najbolje želimo, sa realnom nadom da će program postati kvalitetniji i gledaniji, naročito zbog toga što je to jedina PRAVA rock TV emisija, što je zapravo veoma poražavajuće. Savet za vas koji čitate ove redove – ponekad ima nešto zanimljivo i na televiziji, hehe. Dakle, ovoj rock ekipi sledi – SREĆNO I PODRŠKA!

Svima nama dobro poznati fanzin Metal Sound vraća se na velika vrata. Budući da, iz objektivnih razloga, glavni čovek fanzina – Marko Miranović nije u mogućnosti da finansira štampanje, Metal Sound se nanovo pregrupisao i „postao“ web-zine, koji funkcioniše već duže vreme. I to sjajno! Redovno ažuriran, ovaj e-zine najzad menja sliku o ovom vidu metal novinarstva u Srbiji. Finog dizajna, pregledan, kako interesno tako i informativno koristan, bogat intervjuima, recenzijama i raportima s koncerata, definitivno odskače u odnosu na sve slične pokušaje koji su pokrenuti sa ovih prostora. Najzanimljivije od svega jeste fakat da je zine u celini urađen na engleskom jeziku, što znači da domaći, kao i bendovi iz regiona, imaju prezentaciju za faktički ceo svet, što je višestruko korisno, kako za same bendove, tako i za Metal Sound ekipu (ipak je lakše ubediti izdavače da vam šalju promose kada sve vide crno na belo, odnosno kada razumeju napisano). Iako usled takve odluke ima podosta grešaka, takav potez svakako treba nagraditi. Dobronameran savet bi bio da se zine, ukoliko je tako nešto moguće naravno, unapredi još više tako što bi sa svakim većim update-om dolazila i naslovna strana. Mnogi strani, a kvalitetni online zine-ovi se ažuriraju jednom mesečno ili jednom u tri meseca i to sa naslovnim stranama, sadržajem, brojem stranica, a mnogi imaju i mogućnosti da se ceo broj skine u pdf formatu, da se skine njihov soundcheck, itd. Dakle, kao pravi online časopis. Svakako, za tako nešto je potrebno i vremena i strpljenja kao i za „pravu“ novinu, pa se nadamo da će jednog dana Metal Sound uspeti da izgura i to, ako već ne bude mogao da izlazi kao ta, je li, „prava“ novina. No, kako god da se okrene, ovo što sada ekipa radi, za svaku je pohvalu. SREĆNO I PODRŠKA!

Pri kraju ove ode trudu izdvajamo mesto za neku vrstu najave. Reč je o fanzinu Eraser, sa komandnim štabovima u Kovinu i Novom Sadu koji bi uskoro trebalo da procirkuliše našom zemljom, a koliko uspešno, još ćemo videti. Ono što je poznato u trenutku kucanja ovih redova jeste gotovo frapantan podatak da će Eraser biti posvećen i podređen ISKLJUČIVO domaćim bendovima i izvođačima! Baš zbog toga smo i odlučili da pomenemo fanzin, iako konkretnijih rezultata još uvek nije bilo. Realno gledano, to uopšte nije loš (komercijalan) potez jer grupe poput Infest, Nadimač, već pomenutih Rain Delay, kao i mnoge druge koje će se pojaviti na stranicama premijernog broja, imaju sasvim dovoljno fanova da cela ideja u potpunosti zaživi. Svakako, nadamo se da će prvenac biti na zadovoljavajućem nivou za debi, pa da će uslediti brojeva i brojeva, a sa tiražem rasti i kvalitet. Za ovu ideju, za svojevrsnu veru u i support za domaću scenu – SREĆNO I PODRŠKA!

A tačku na celu ovu priču voleo bih da stavim zahvaljujući još jednom „veteranu“ ovog „posla“ (šta ćete, pisanje o metalu zahteva mnogo navodnika, haha). I pored toga što svira (i to odlično), studira (uskoro će, nadamo se, diplomirati), uređuje Butcherian Vibe (što je, u poslednje vreme, pomalo nezahvalno „zaduženje“), Nebojša Lakić„popularniji“ kao Laki, i dalje izgurava celu priču oko Serbian Metal Portala, koji je ranije faktički bio sinonim za celu srpsku web Borbu, budući da je jedini imao sažete a tačne informacije o domaćim snagama, odnosno da je bio jedina kvalitetna online prezentacija, kad je reč o metal muzici. Još od 2003. godine, Serbian Metal Portal je za mnoge ljude glavno svratište, primaran vid informisanja, ali i mesto gde se podosta zanimljivog i (uskoro i doslovno) stručnog može pročitati. Naravno, želja svih nas je da Laki, uz pomoć odabrane ekipe, nastavi Borbu na svim mogućim frontovima, naravno još bolje sa još snažnijim utiscima i rezultatima. SREĆNO I PODRŠKA!

Na nož!

Kao što vidite, Borba protiv vetrenjača nikad ne prestaje. Na našoj sceni se ipak nešto pozitivno dešava, talasa se more… Time i završavamo ovo „javljanje“ koje je, po mnogo čemu, bilo prilično netipično za ove stranice. No… Ne brinite ništa, imate obećanje da u narednom broju nastavljamo sa Torturom!!! Hehehe.
     
Korisni info/linkovi:

Mr.Metal  – www.mr-metal.com; info@mr-metal.com
gRUVanje – sreda, 23h, RTV1, repriza četvrtak 17h RTV2, petak 02.30h RTV1/ www.myspace.com/gruvanje; groovanje@gmail.com
Metal Sound – www.metal-sound.net; redakcija@metal-sound.net
Erazer – www.myspace.com/eraser_zine; eraser_hordes@yahoo.com
Serbian Metal Portal – www.serbian-metal.org

Piše Boban Pantoš

** objavljeno u broju 10 Nocturne magazina, leto 2009.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.