IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Morrissey u Beogradu – Irska krv i englesko srce na delu

morrissey-live-belgrade-2014-featured
Written by Hardwired Crew

Jedan od najuticajnih muzičara prethodnog stoleća sa prostora velikog britanskog ostrva, Morrissey, u okviru jesenjeg Belgrade Calling-a, doputovao je u Beograd ne bi li po prvi put nastupio pred svojom, sudeći po poseti, ne tako malobrojnom publikom. Iako je početak dugo očekivanog koncerta bio najavljen za devet sati, velika sala Belexspocentra počela je da se puni ljudima još pre nego što su kazaljke označile osam časova. Bilo je među njima jednako žena koliko i muškaraca, od onih koji su ne samo Morrissey-evi vršnjaci već i stariji od njega, do onih veoma mlađih. Fenomenalno je bilo videti toliko mnogo publike u tako šarolikom izdanju.

Koncert je počeo prikazivanjem kratkometražnog filma na velikom platnu. Svetla su i dalje bila upaljena, a delovalo je kao da veći deo publike nije bio naročito zainteresovan  za ono što se dešavalo ispred njih na pozornici budući da je većina međusobno razgovarala. Iako se od žagora nije tačno i uvek moglo čuti i razaznati šta se govori u filmu (barem u središnjem delu sale) prikazana je bila kompresovana istorija muzičke scene koje su The Smiths bili deo, što je dalo posebnu čar koncertu i vrlo lep uvod u događaj. Atmosfera je pre svega bila prijatna i prijateljska.

morrissey-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA

Kada su se glavna svetla ugasila, fenomenalna igra šarenih svetala sa fantastično osvetljene bine bljesnula su salom. Publika je počela da skandira i aplaudira, a bend je počeo da svira dobro poznate note velikog hita benda koji je rasplamsao muzičku stvarnost osamdesetih, The Smiths „The Queen Is Dead“. Iza benda na velikom platnu bila je prikazana slika Kraljice koja je buntovno pokazivala srednje prste sa obe ruke. Morrisseyjednostavno odeven u farmerice i crvenu košulju, pevao je svom snagom i jačinom kao i u samim počecima karijere. Godine nisu ostavile previše upečatljiv trag na njegovom baršunastom glasu, a ni bolest sa kojom se borio nije uspela da nanese znatnu štetu. Svakog trenutka koncerta bilo je evidentno da je ovo čovek koji živi za svoju muziku i kompletno se daje kroz nju, snažan i uverljiv.

morrissey-live-belgrade-2014-featured

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA

Ono što se odigravalo na platnu iza benda tokom celog koncerta mahom je ostavljalo bez daha utiskujući snažnu poruku i alarmantni poziv na razmišljanje. Možda je jedan od najpotresnijih prizora koji je apsolutno ciljao na to da ostavi najdublji utisak u svima pristutnima bio video tokom još jedne pesme legendarnog benda The Smiths „Meat Is Murder“. Sam Morrissey kao vegeterijanac nikada nije propuštao priliku da saopšti svetu da oni koji vole životinje ne treba da ih ubijaju niti jedu, te je i ovoga puta iskoristio šansu da na veoma dramatičan način pošalje poruku. Tokom pesme, koja je među poslednjima odsvirana na koncertu, prikazivane su bile različite domaće životinje koje se koriste za prehranu a koje su bile ubijane na farmama. Zaista ne baš prijatno za gledati ukoliko jeste istinski ljubitelj životinja, i nesumljivo nešto što je lako moglo navesti na preispitivanje da li je zaista neophodno jesti meso. Promocija vegeterijanizma i veganizma bila je prisutna i pre koncerta. Publici su bili deljeni leci na kojima je bilo prikazano jagnje koje spava i citat Alberta Ajnštajna koji poziva na ustručavanje od konzumiranja mesa.

Prave ovacije odjeknule su salom kada se Morrissey obratio svojoj publici na srpskom jeziku. Iako je malo pogrešio i rekao „Dobro veči“, niko mu to nije zamerio, već su svi bili oduševljeni. Premda može delovati kao kliše, publika većinom voli kada se njihov omiljeni muzičar potrudi da sazna nešto o kulturi tog naroda za koji svira ili peva, pa makar to bili naučeni najuobičajeniji izrazi. Tokom koncerta, šarmantni Irac iz Engleske se uvek zahvaljivao sa „Hvala“ jednako često koliko sa „Thank You“.

morrissey-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA

Već sa pomenutom prvom pesmom, publika se zanjihala u ritmu, ali ne toliko uživljeno koliko kada je počela jedna od najpoznatijih i najomljenijih pesama iz solističkog opusa proslavljenog pevača. Svi su bili oduševljeni sa „Suedehead“  i delovalo je da je koncert usmeren u pravom smeru. Premda bi se mnogi obožavaoci složili da su pojedine važne pesme falile, ne može se reći da nije dat osvrt na prošlost kroz mnoge druge. Na kraju krajeva, ovo je bila turneja posvećena poslednjem albumu „World Piece Is Non Of Your Business“ po kojem je i nazvana, te je bilo sasvim za očekivati da će veliki broj pesama sa albuma koji je dosegao do uglavnom vrlo pozitivnih kritika muzičke javnosti i publike ispuniti veći deo večerašnjeg Morrissey-evog nastupa.   Između ostalih, izvedena je i „Scandinavia“ koja se nalazi samo na deluxe izdanju albuma. Pre nje pevač je predstavio svoj bend kao i samog sebe rekavši i našalivši se da on nema ime.  Nije se primećivalo da je publika manje upoznata sa novim materijalom u poređenju sa starim, ipak, pesme koje su zatvorile koncert i bile izvedene na bisu bile su upravo one koje su bile najbolje prihvaćene jer je cela sala pevala „Asleep“ i „Every Day Is Like Sunday“.

Morrissey je neumorno pevao i pevao, ostavljajući svu energiju i sve najbolje što ima u sebi upravo na bini pred publikom. Pevač koji je sam izrazio želju da nastupa u Beogradu bio je svakako toplo dočekan. Fan pit neposredno ispred bine bio je zaista ispunjen najvernijim ljubiteljima njegove muzike. Morrissey se nije previše mnogo obraćao publici, niti je pričao mnogo, niti je delovalo da je želeo da komunikacijom stupi u prisniji kontakt sa prisutnima; on je prosto govorio kroz svoje pesme tkajući nevidljivu sponu između sebe i svojih obožavaoca.

morrissey-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA

Mirnije pesme održavale su ležernu i opuštenu atmosferu koja je preovladavala ovim koncertom. Kada se pevač nakon gotovo sat i po vremena pevanja zajedno sa svojim bendom povukao sa bine, nije se dugo moralo čekati na to da se opet vrati. Došetao je svečano sa jednom od najpoznatijih i najboljih pesama njegovog legendarnog benda The Smiths, tako da su se sa prvim tonovima klavira svi u publici razneželi i uskomešali. „Asleep“ su gotovo svi pevali zajedno sa Morrissey-em. Publika je gotovo nadglasala pevača. Bili su to bez ikakve sumnje najlepši trenuci koncerta ne samo zbog same pesme, već i zbog osećanja koje je ona probudila među publikom, atmosfere koja je okupirala prostor i unisa zvuka koji je pevač proizvodio zajedno sa ljudima ispred sebe. Ne bi li previše tužno i sentimentalno završio koncert, bend je rasprštio još jedan veliki hit. Tekst pesme „Every Day Is Like Sunday“ su takođe svi znali i pevali njišući se u ritmu. Divan koncert je u pravom manuru završen na takav način da ni jedan istinski ljubitelj Morrissey-eve muzike ne ode nezadovoljan kući.

Promena mesta dešavanja, pak, ostavila je trag. Iako je bend bio dobro usviran i tonski spreman, zvuk nije bio naročito dobar. Akustika prostora Belexpocentra definitivno nije pogodna za uživu svirku ovog tipa jer je često zvučalo kao da sve prašti i ječi; kao da sam prostor daje sopstvenu vrstu odjeka koji nije bio baš poželjan. Pozicija tonca primala je nešto kvalitetniju zvučnu sliku, premda ni ona nije bila idealna. Druga mana bila je preniska bina. Iz centralnog dela sale gotovo je bilo nemoguće videti šta se zapravo na bini događa. Ukoliko ste imali sreće, ponekad biste mogli ugledati Morrissey-evu glavu i ramena, inače ste jedino mogli uživati u zaista izvanrednom osvetljenju koje je na trenutke bilo očaravajuće impresivno. Premda je pre samog početka koncerta publika zamoljena da se uzdrži od pušenja, izgledalo je kao da ni jedan pušač to nije ispoštovao, pa je često bilo toliko zadimljeno da vetilacija nije mogla sasvim pročititi vazduh.

morrissey-live-belgrade-2013-photo-marko-ristic

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA

Ipak, veliki broj publike izašao je zadovoljan, prepun pozitivnih utisaka i sa osmesima na licima, što je svakako ovaj koncert učinio uspešnim i jednim od upečatljivijih muzičkih dešavanja ove godine.

Piše Milica Marić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.