IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Morcheeba u Zagrebu – Odlična muzika za fanove, tequilla za najvjernije

morcheeba-live-zagreb-2014-photo-vedran-metelko
Written by Hardwired Crew

Vrlo često u najavama za koncerte možemo pročitati rečenice tipa TAJ i TAJ bend i TO i TO mjesto javno se vole. Kao novinarki mi je jasno da se neki klišeji nakon dugo godina pisanja teško izbjegnu, ali svaki put s dozom skepse doživim tu rečenicu. Ipak, skepsa zaista nije bila potrebna za ovogodišnji nastup MORCHEEBE Tvornici. Naime, prva rečenica koja mi je tijekom slušanja koncerta pala napamet bila je upravo ta da se Morcheeba i Tvornica doista javno vole. Štoviše, da je riječ o paru iz stvarnog života, bili bi jedni od onih koji si pišu srčeka po Facebooku i žvale se po tramvajima. Stvarno je teško opisati riječima atmosferu koju sam sinoć doživjela u Tvornici da se i ja moram služiti ovako ofucanim frazama.

morcheeba-live-zagreb-2014-photo-vedran-metelko

Morcheeba uživo u Zagrebu 2014. godine, photo Vedran Metelko

Budimo iskreni, Morcheeba nije najzabavniji bend na svijetu. Slušajući ih jučer, komotno sam se mogla zamisliti na nekoj ležaljci, s koktelom u ruci, dok njihove melodije dopiru do mene iz obližnjeg kafića. Iz tog razloga, prije koncerta stvarno sam se pitala kakvu će atmosferu uspjeti napraviti s tako mirnom i, po meni, ambijentalnom muzikom. U Tvornici mi je na svakom koncertu na kojem sam dosad bila uvijek bilo sjajno, čak i na bendovima kojima se nisam pretjerano veselila, ali mi je na koncu na jednoj smirujućoj i sanjivoj Morcheebi bilo i najzabavnije. No krenimo redom.

Prvo što kao obično žensko moram pohvaliti bio je izgled pjevačice Skye Edwards. Da se nakratko vratimo na klišeje, opis koji obično možemo pročitati pored njenog imena je „božanstvena“. No to stvarno opet je riječ koja mi je pala napamet kad sam prvi put ugledala Syke na pozornici za vrijeme pjesme “Trigger Hippie“, s kojom su otvorili svoj nastup.  Uz predivnu crnu haljinu, za koju se naknadno pohvalila da je sama dizajnirala, i zlatnu traku na glavu, koja je izgledala poput lovorovog vijenca, odavala je dojam grčke boginje. Kojoj je Zeus osim ljepote podario i božanski glas. Naime, nježna boja njenog sanjarskog glasa vjerujem da bi u trenu smirila i najživčaniju osobu. Njene vokalne sposobnosti vjerojatno nisu takve da bi čovjek pao na dupe dok bi je slušao, ali za ovakav tip muzike nije ni potrebno biti Mariah Carey, a ipak Skyein glas na ovaj način pruža puno više od pukog razbacivanja oktavama.

morcheeba-live-zagreb-2014-photo-vedran-metelko

Morcheeba uživo u Zagrebu 2014. godine, photo Vedran Metelko

Ono što me osim njenog izgleda i glasa osvojilo je i njena skromnost. Pred kraj druge pjesme, “Under the Ice“,koja završava falsettom, pobjegao joj je malčice glas. Kao bivša pjevačica znam da se to kod falsetta kojiput zna dogoditi jer je teško kontrolirati glas na takvim visinama, ali kako nisam die hard fan, nisam čak bila ni sigurna da možda to nije napravila i namjerno, odnosno da pjesma tako ide. No, već na završetku pjesme dobila sam odgovor. Naime, Skye je u mikrofon prokomentirala da je ovo bilo užasno i da obećaje da će ostatak nastupa biti bolji. I tom skromnom rečenicom me „kupila“ do kraja. A ta mala greška u izvedbi bila je sve samo ne užasna.

Da se na kraju ovaj izvještaj ne bi pretvorio u „odu Skye Edwards“, vratimo se Morcheebi. Evidentno je da se Skye ne bi tako samouvjereno i koketno kretala po pozornici da iza nje ne stoji bend kojem vjeruje i s kojim voli nastupati. Bez obzira na njen odlazak iz benda krajem 2003. te period dug sedam godina tijekom kojih su se razvijali u različitim pravcima, Morcheeba u Tvornici ni na koji način nije odavala činjenicu da su neko vrijeme bili razdvojeni. Štoviše, netko tko nije znao za njihove kreativne razlike i prekid suradnje, nikad ne bi posumnjao da je bend iskusio ikakve poteškoće u tom smislu. Činilo se da cijeli bend, a naročito basist Steve Gordon te gitarist Ross Godfrey, istinski uživaju u nastupu. Pa kad je Skye nakon pjesme “By the sea“ podjelila s publikom da je upravo u Tvornici doživjela najveće ovacije za ovu pjesmu tijekom ove turneje, stvarno sam joj povjerovala i nije mi zvučalo kao isprazna fraza koju bendovi obično bacaju na svim svojim nastupima.

morcheeba-live-zagreb-2014-photo-vedran-metelko

Morcheeba uživo u Zagrebu 2014. godine, photo Vedran Metelko

Vrhunci koncerta zasigurno su bile pjesme “Part of the process“, “Col“, “Blood Lemonade“ te “Slow down“.“Otherwise“ “Rome wasn’t built in a day“, njihove najpoznatije pjesme, bile su pak sasvim neka druga kategorija. No, ono što vjerojatno svakom izvođaču bude poseban gušt je kad se fanovi sjećaju i njihovih samih početaka, a ne samo kad uživaju u hitovima. To je bio slučaj i sa Skye koja je obećala piće onom fanu koji se sjeti naziva njihove prve pjesme s prvog albuma. Odgovor je bio “Moog Island“čege se sjetio valjda najveći fan u publici i par pjesama nakon za to je bio nagrađen tequillom koju je dotad dijelio bend. Skye je prije nastavka koncerta provjerila da li sretnik planira voziti nakon koncerta (na svu sreću, to mu nije bio plan) i, na sreću svih oko njega, naložila mu da podjeli piće i s ostalim fanovima pa je boca kružila Tvornicom. Koliko je Skye prizemljena pokazuje i činjenica da se u jednom trenu obratila zaštitaru, govoreći mu da nije problem ako je netko iz publike dodirne, fotka ili nešto slično, a u kasnijoj prilici je tog istog zaštitara podragala po glavi.

Uz još pokoje “Hvala“ i konstantne ovacije publike, službenom dijelu koncerta brzo je došao kraj. Iako se dalo za pretpostaviti da će se vratiti na bis, Morcheeba je pustila publiku da ih zaziva i nekoliko minuta. Naposljetku su se vratili Skye i Ross Godfrey te kao prvu pjesmu bisa izveli “Over and Over“ s albuma “Big Calm“, s kojeg je naposljetku i bila većina pjesama s koncerta. No, ne prije nego što je Skye uslikala publiku u Tvornici. A i to je izvela na najsimpatičniji način mogući, s obzirom na to da je cijela akcija fotkanja trajala par minuta jer je imala malo memorije, pa je trebala brisati fotke, pa se nije snašla na drugom mobitelu koji joj je donio roadie… U svakom slučaju, ako joj ikad propadne karijera pjevačice, slobodno može u komičare. Za drugu je pak pjesmu, “Fear and Love“, zamolila publiku da uključe mobitele i upaljače, pa se u Tvornici uz ovu mirnu pjesmu stvorila i prekrasna romantična atmosfera. Za posljednju pjesmu na nastupu, “Let me See“, također je angažirala publiku, ovaj put u ulozi back vokala.

morcheeba-live-zagreb-2014-photo-vedran-metelko

Morcheeba uživo u Zagrebu 2014. godine, photo Vedran Metelko

Naposljetku, publika je toliko uživala i pljeskala da sam bila uvjerena da će doći i do drugog bisa, no to se nažalost nije dogodilo. No ako je za vjerovati Skye Edwards, a ja joj, kako sam već napomenula, zaista vjerujem, u Zagreb će se vratiti i prije nego što mislimo. A sudeći po jučerašnjoj atmosferi, Zagreb će je sigurno ponovno dočekati raširenih ruku.

Piše Sanja Srdić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.