RECENZIJE ALBUMA

MØL – „Jord“ (2018)

Written by Jadranka Balaš

MØL
„Jord“
Blackgaze
Holy Roar Records (2018)

Spojivši black histeriju, ambijent i melodiju shoegaze žanra Møl su doneli osveženje blackgaze pokretu a da možda niko nije ni primetio da mu je to potrebno dok „Jord“ nije stigao.

Jedna od bezbrojnih lepota muzike jeste što se stalno menja, razvija, nikada ne znate u kom pravcu će da ode i gde da vas odvede. Granice ne postoje, mogućnosti su beskonačne. A kao takve, njenom istraživanju i upoznavanju ne vidi se kraj. Lepota interneta je baš u tome, ne postoji ništa nedostupno, i ako ga koristite u prave svrhe mnogo toga možete da vidite, čujete, saznate. Praćenje 666 x 10 muzičkih magazina/portala/stranica otvara vrata u beskrajni muzički svet i kada na nekom od njih ugledate link sa opisom „For fans of Alcest, My Bloody Valentine, Defheaven“ ne možete da ne kliknete na njega. Ono što dobijete je uznemirujuća mešavina baš ovakvih bendova u samo jednom. Njihovo ime je MØL, dolaze iz Danske, i spremni su da svojim debijem „Jord“ ponosno stanu rame uz rame sa najvećim imenima blackened shoegaze pokreta. A ovo je tek početak.

Ako ste se pitali, prevedeno sa danskog Jord znači zemlja ili planeta Zemlja kao celina. Tema albuma se bazira na prolaznosti. Ništa nije konstantno, sve se menja, i svi ćemo jednog dana završiti u toj istoj zemlji. Ali album ne nosi negativan ton. Iako je činjenica da ćemo svi umreti neosporna, Møl poručuju nešto drugo. Život je prekratak i živite ga onako kako želite, uživajte u svemu što vam donosi zadovoljstvo i uzmite od njega sve što ima da ponudi. Naslovna numera, napisana na danskom, govori baš o tome, žeđi za životom. Ništa za čime težimo, ništa što želimo da ostvarimo ili zadržimo u životu neće biti ostvareno ako smo opsednuti krajnjom destinacijom – zemljom.

Ovu priču Møl su ispričali na maestralan način spojivši black histeriju, ambijent i melodiju shoegaze žanra tako da su doneli osveženje blackgaze pokretu a da možda niko nije ni primetio da mu je to potrebno dok „Jord“ nije stigao. Kao rezultat toga isporučili su debi koji će vam i te kako pokazati zube ali je uprkos svojoj agresiji izuzetno pristupačan za slušanje. Dakle, ako ste ljubitelji velikih melodija, atmosfere i emocije na pravom ste mestu.

„Storm“ kako joj samo ime kaže, najavljuje oluju soničnim haosom, „Alcest-ovska“ atmosfera prožeta manijakalnim vokalima. „Penumbra“ moj lični favorit, ujedno i prvi singl sa albuma, govori o promenama i na savršen način temu prati struktura koja se kroz pesmu konstantno razvija i ne ponavlja do samog kraja. Miran uvod numere „Bruma“ će vas na trenutak možda zavarati ali je ona najmračnija pesma na albumu što se posebno oseti kada zagazi u sirove black vode. „Vakuum“ je verovatno najagresivnija i najbrža pesma na albumu utemeljena na moćnim rifovima i mnelodiji dok je instrumental „Lambda“ nežnija oda ranim danima shoegaze pokreta. Album zatvara naslovna numera čija sirovost i predivno histerični vokali zaokružuju ovu priču prepunu diverziteta na idealan način.

Møl su sa albumom „Jord“ postavili snažne temelje i nadam se da ćemo ih u godinama koje dolaze gledati i slušati uz neka od najzvučnijih imena shoegaze žanra. Ako ništa drugo, za sebe mogu sigurno reći da ću budno motriti na ovaj bend i sve što imaju da ponude. Ako je suditi po ovom debiju – toga je mnogo.

Piše Jadranka Balaš

Lista pesama:

01. Storm
02. Penumbra
03. Bruma
04. Vakuum
05. Lambda
06. Ligament
07. Virga
08. Jord

4

Spojivši black histeriju, ambijent i melodiju shoegaze žanra Møl su doneli osveženje blackgaze pokretu a da možda niko nije ni primetio da mu je to potrebno dok „Jord“ nije stigao.