VESTI

MIST objavili drugi singl, poslušajte „The Ghoul“

Written by Marko Ristić

Slovenačka ženska doom metal grupa MIST objavila je pesmu „The Ghoul“, drugu stvar sa nadolazećeg debi albuma „Free Me Of The Sun“, koji će biti objavljen 1. juna preko holandske izdavačke kuće Soulseller Records.

Snimanje albuma održano je u studiju Ork u Jevnici, za koji su se bez sumnje odlučili. „Kada smo prvi put došli, da razgledamo, nas je uvjerio da ćemo tu snimati – ne samo zbog vintage opreme ili iznad prsnog kipa Josipa Broza – Tita u prostoru za gitare, ali i zbog dobre atmosfere i pomirujuće prirode koja ga okružuje. Obavezna oprema uz glazbenu u studiju uvijek je dobra hrana i jaka kava, za koje se stalno trudio marljivi vlasnik studija, Sašo Kisovec“ kažu u sapštenju benda. Za produkciju i miks je ponovno bio odgovoran Benjamin Kic, dok je mastering ovaj put obavio Patrick W. Engel (Candlemass, Pentagram, Darkthrone, Exodus) iz studija Temple Of Disharmony.

Ovaj put bend je uzeo puno više vremena za pisanje materijala nego za prethodna dva izdanja: „Stoga smo više naglaska dali na pripreme za snimanje i traženje željenog zvuka, za svaki instrument pojedinačno kao i za cjelinu. Može se reći, da smo ponosni što smo ovaj put doista dobili onaj pravi Mist zvuk, kojeg smo izgubili na EP-ju ‘Inan’. Basistkinja Neža još dodaje: „Ja sam osobno također ponosna i na predanost, koju smo pokazali tijekom samih priprema za snimanje i izdržljivost u studiju. Doista smo dali sve od sebe i nismo se prestali truditi, kad smo znali da u određenom trenutku neku stvar možemo odsvirati i bolje.“

„Pjesme na albumu nastajale su pojedinačno, što nam je ostavilo slobodne ruke u stvaranju, ali to ne znači da nisu povezane, jer ih vežu teme, koje su bile kod nas uvijek vrlo prisutne – smrt, uroci, život poslije smrti, priroda… Svaki je tekst proizvod trenutne inspiracije umjesto planiranog slijeda tema ili događaja.“ kažu o nastanku pjesama i moguće veze između njih. Pa i sam omot konceptualno odražava naslovnu pjesmu albuma. Ili kako još kažu Mist: „Valovi krvi i emocija su more, gdje se osoba diže u dubine preostatka svoga života i pozdravlje se od sunca. U mraku onda prihvaća mjesec, koji mu pruža novu nadu u posmrtnom postojanju.“

Zvanična promocija albuma „Free Me Of The Sun“ održat će se 9. juna u Klubu Gromka u Ljubljani, gde će se bendu Mist pridružiti odlični riječki doom metal bend Old Night, kojima će to biti premijerni nastup u Sloveniji. 

MIST – „Free Me Of The Sun“ omot i lista pesama:

01. The Ghoul
02. Ora Pro Nobis
03. White Torch
04. December
05. Altar of you
06. Disembody me
07. The offering
08. Demonized
09. Delirium
10. Free Me Of The Sun