RECENZIJE ALBUMA

MIKI SOLUS – „Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama“ (2017)

miki-solus-muzika-o-nogometu-jazzu-i-palačinkama-2017-featured
Written by Hardwired Crew

MIKI SOLUS
„Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama“
Jazz/Rap/Pop
(Croatia Records, 2017)

Kada se pravi poređenje sa prethodnim albumima, vidi se da tu nema mnogo razlike. Miki fura svoj fazon i to odlično prolazi. Moje mišljenje je da je ovaj album za nijansu bolji od prethodnih, jer mi se čini da je sam Miki za nijansu zreliji.

„Harmonika je instrument za turbo folk, ja sam Aca Lukas i sviram hip hop“ kaže MIKI SOLUS u uvodnom stihu njegovog novog albuma „Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama“. Miki je reper, šansonjer, džezer, kantautor, zabavljač, a svoje mesto na sceni stekao je vrlo brzo, pre svega zahvaljujući svojim kreativnim tekstovima. Kako sam kaže, ovim albumom zatvara trilogiju, koja još sadrži albume „Muzika sumnjive kvalitete“ iz 2011. godine i „Muzika za decu i penzionere“ iz 2015. godine.

Miki Solus voli da se igra sa svojim tekstovima, kojima posvećuje mnogo pažnje i u njima pominje veliki broj poznatih ličnosti iz svih mogućih sfera života. U njegovim tekstovima možete čuti imena od Jürgen Klopp-a i Zlatana Ibrahimovića, preko Tom Waits-a, Novaka Đokovića i Fred Astaire-a, do Snoop Dogg-a, Biggie Smalls-a i 2Pac-a.

Album „Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama“ sadrži 10 pesama i traje 32 minuta. Iz nekog razloga, većinu pesama sa ovog albuma publika je imala prilike da čuje mnogo ranije. Na primer, prve tri pesme su se pojavile na prošlogodišnjem EP izdanju „Rep na harmonici“, spotovi za pesme „Život je palačinka“ i „Bugi vugi“ izašli su pre više od dve godine i još 3-4 pesme su izašle kao singl, sa pratećim spotom pre izlaska albuma.

Album otvara, meni ne baš omiljena, pesma „Rep na harmonici“, kojom Miki obaveštava svoje slušaoce da je klavijaturu, koja je dominirala prethodnim albumom, zamenila harmonika. Slede „Talent za pizdarije“, pesma koja savršeno opisuje Mikija, i „Zlatan Ibrahimović“, zatim sjajna vesela pesmica „Život je palačinka“ i pesma „Ožujak“, kojom prati zimu i doziva proleće. Naredna pesma i moj lični favorit je „Talent Show“ u kojoj Miki peva o svom prijatelju Alenu, iz malog mesta pokraj slovenačke granice, koji se godinama prijavljuje na Talent Show i nikako ne prolazi u drugi krug. Sledi jedna, za Miki Solusa neobično ozbiljna pesma, duet „Lastavce“ koju peva sa glumicom i pevačicom Lucijom Šerbedžijom. U pesmi „Bugi vugi“ glavnu reč vode klavijatura i saksofon i kako sam tekst kaže, tera nas na „Bugi vugi hopa cupa ples“. Album zatvarju pesma „Penzioneri“, balada o penzionerima i pesma „Sladoled na plaži“, pravi letnji, morski hit ukulelama i slajd gitarom. U ovoj pesmi napravljen je mali osvrt na pretodni album, kada devojka, sa kojom je Miki na plaži, kaže da joj se sviđa njegova pesma „Suncobran“.

Ono što je novo, cajon je zamenjen bubnjem, koje svira Karlo Mrkša, saksofon je postao sastavni deo benda i svira ga Branimir Norac. Zanimljivo, nedostatak gitare u bendu se uopšte ne primećuje i tu rupu sjajno popunjavaju klavijature, harmonika i saksofon.

„Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama“ nas je provela kroz rep, šlagere, polke, jazz, letnje hitove, pop pesmice i ceo album je uokviren pozitivnim zvukom. Kada se pravi poređenje sa prethodnim albumima, vidi se da tu nema mnogo razlike. Miki fura svoj fazon i to odlično prolazi. Moje mišljenje je da je ovaj album za nijansu bolji od prethodnih, jer mi se čini da je sam Miki za nijansu zreliji. Moj favorit na ovom albumu je definitivno pesma „Talent Show“, a kao najveće iznenađenje bih izdvojio pesmu „Lastavice“, duet sa Lucijom Šerbedžijom.

(Nažalost) Ovaj bend sam uživo gledao samo jednom. Prethodnog leta sam se sa ćalom našao u Sloveniji, u mestu Škofja Loka, baš kada je Miki Solus imao nastup. Ćale, kao neko ko i nije baš zagrejan za novu scenu, je tad rekao, da je Miki Solus današnja verzija Džonija Štulića i da mu se to mnogo sviđa. Neko će se složiti sa tom konstatacijom, neko ne, ali ću taj komentar svakako zapamtiti. Moja preporuka je da ne propustite prvu njegovu svirku u vašem gradu, jer će zasigurno napraviti opasnu žurku.

Piše Uroš Matović

Lista pesama:

01. Rep na harmonici
02. Talent za pizdarije
03. Zlatan Ibrahimović
04. Život je palačinka
05. Ožujak
06. Talent Show
07. Lastavice ft. Lucija Šerbedžija
08. Bugi Vugi
09. Penzioneri
10. Sladoled na plaži

4

Kada se pravi poređenje sa prethodnim albumima, vidi se da tu nema mnogo razlike. Miki fura svoj fazon i to odlično prolazi. Moje mišljenje je da je ovaj album za nijansu bolji od prethodnih, jer mi se čini da je sam Miki za nijansu zreliji.