IZDVAJAMO IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

MetalDays 2018 (Treći dan) – Bez vatrometa i klovnova

metaldays-2018-day-three-review
Written by Jovan Ristić

Kažu da vreme leti kada se zabavljaš. Uprkos tome što je tek treći dan festivala, nisam mogao da se oduprem mislima kako ćemo za samo par dana pakovati torbe i prepustiti maleni gradić Tolmin svakodnevnici, bez zvuka gitara i žamora (bar do sledećeg festivala – Punk Rock Holiday). No, tugovaćemo nad tom činjenicom kasnije. Danas je vreme za još ozbiljnog headbangovanja.

dreamspirit-metaldays-jovan-2018-1

Dreamspirit @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Nažalost, usled gomile obaveza oko sređivanja galerija i pisanja izveštaja (vi ste mislili da se ovde samo zezamo?) propustili smo nastup sastava 1000Mods i Tremonti, koji su bili na listi prioriteta. Ali nešto se mora žrtvovati. Srećom, to nam je dalo priliku da sasvim spontano uhvatimo nastup kineskog sastava Dreamspirit na bini Boško Bursać. Zbog ovakvih stvari vredi posećivati festivale – momci su nas potpuno oduvali! Sa sve kimonima i šminkom, svojim zvukom i izgledom odveli su nas u neko drugo vreme i dočarali duh Azije.

rage-metaldays-jovan-2018-1-4

Rage @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Prvi bend koji smo uhvatili na glavnoj bini bio je Rage, kultni nemački heavy metal sastav, i jedan od retkih predstavnika power metal žanra na festivalu ove godine. Podmlađeni novim članovima, Rage su predstavili selekciju klasika kako ih kasnih osamdesetih tako i sa novijih izdanja. Frontmen Peavy Wagner i dalje zvuči kao u najboljim danima, ali nije preterivanje reći da je gitarista Marcos Rodriguez ukrao šou imitirajući slavnog Dio-a.

loudness-metaldays-jovan-2018-1-3

Loudness @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Na binu nakon njih stupa legendarni heavy metal sastav iz zemlje izlazećeg sunca – Loudness. Kako su zbog teške oluje bili primorani da svoj nastup na prošlogodišnjem izdanju festivala MetalDays dostojanstveno presele na binu Boško Bursać, Loudness su dobili priliku da pokažu šta znaju i na glavnoj bini. Kultne pesme kao „Crazy Nights“ i „In the Mirror“ zapalili su masu, a činjenica da je u istoj bio veliki broj posvećenih fanova sa majicama koji su pevali sve od reči do reči bio je krajnji šok.

igorrr-metaldays-jovan-2018-1

Igorrr @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Nakon dva klasična heavy sastava, došlo je vreme da okrenemo na avangardu kada je na scenu stupio sastav Igorrr čija se muzika i nastup teško mogu verodostojno preneti. Uz bubanj i miksetu za kojom je mastermind ovog sastava po kome i nosi ime, bez ijednog žičanog instrumenta na bini, ekipa koju je Igorrr okupio je uspela da pokrene više mase nego mnogi drugi bendovi koji su ovih dana nastupali. Verujem da je većina bila zapanjena pojavom pevača i pevačice Laurent Lunoir i Laure Le Prunenec, koji su priredili pravi scenski performans u pravom smislu te reči, koristeći glumu i balet da dočaraju izuzetno avangardnu prirodu muzike.

Sorcerer-metaldays-jovan-2018-1-3

Sorcerer @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Pola sata njihovog nastupa sam „ukrao“ da odletim do druge bine, gde je svirao heavy /doom metal sastav Sorcerer. Iako su po pitanju scenskog nastupa univerzumima daleko od Igorrr-a, momci su priredili fantastičan nastup kojim su predstavili pesme sa svoja dva albuma, od kojih je poslednji „The Crowning of the Fire King“ pokupio brojne hvale.

soulfly-metaldays-jovan-2018-1-3

Soulfly @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Natrag na main stage, gde se bina uveliko priprema za nastup benda Soulfly koji je privukao ogroman broj publike ispred glavne bine. Jedan od ubedljivo najaktivnijih muzičara na sceni, Max Cavalera se uprkos godinama ne predaje već i dalje bez pogovora komanduje masom koja je skakala uz tribalne ritmove njihovih probranih, najpoznatijih hitova. Gitarista Marc Rizzo već je tradicionalno ukrao šou, emitujući divlju energiju na masu i skačući i ludujući kao da je i sam u publici.

kataklysm-metaldays-jovan-2018-1-4

Kataklysm @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Priznajem da me je izbor zvezde treće večeri ostavio pomalo zbunjenim, kako na Kataklysm nikada nisam gledao kao na bend koji je toliko popularan da privuče najveći broj posetioca na festivalu. Da nisam prisustvovao njihovom nastupu, ostao bih zbunjen. Najveće otkrovenje festivala je ovaj bend, koji je bez mnogo pompe, ili što kaže frontmen Maurizio „bez vatrometa i klovnova“ uspeo da pokrene najveće šutke i stavi obezbeđenje na test, kako su crowd-surferi non stop navirali, kao sa pokretne trake u fabrici. Veterani death metala, Kataklysm nisu prestali da mlate glavama i praše ne dopuštajući bilo kome da stoji mirno i posmatra šou bez ijednog pokreta. Maurizio je stara škola frontmena i zna kako da potpali masu pričama o slobodi, jedinstvu i drugim metalskim idealima, a kao šlag na tortu objavio je vest da čeka dete i izveo svoju ženu na binu, što je izmamilo brojne ovacije.

belphegor-metaldays-jovan-2018-1-7

Belphegor @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Za kraj smo se uputili ka bini Boško Bursać, gde je scena uveliko bila spremna za nastup benda Belphegor. Iskreno, teško je nadmašiti utisak koji je Watain ostavio na istom mestu veče ranije, ali ruku na srce Belphegor su se svojski potrudili. Uz zvuke crkvenih zvona, mantri i neizbežnim obrnutim krstovima, bend je postavio podlogu za set prepun blast beat-ova i režećih gitara. Uprkos tome što je većina potrošila svu energiju na nastupima bendova Soulfly i Kataklysm, Belphegor su uspeli da potpale i pokrenu masu.

Naše vreme na festivalu možda lagano prolazi, ali ko će razmišljati o tome kada znamo da nas sutra iščekuje nastup ubedljivih zvezda festivala, Judas Priest. Treći dan nas je ostavio neočekivano izmorenim kako smo uspeli da vidimo mnogo više bendova nego prethodnih dana, ali to nije ništa što kafa i par sati kvalitetnog sna neće srediti.

kataklysm-metaldays-jovan-2018-1-8

Kataklysm @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić