IZDVAJAMO IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

MetalDays 2018 (Drugi dan) – Napad metalnih titana

metaldays-2018-day-two-review
Written by Jovan Ristić

Još uvek puni uzbuđenja nakon prvog dana festival, bili smo nestrpljivi kao klinci da stignemo na drugi dan festivala MetalDays u Tolminu u Sloveniji. Sa plejadom jakih imena na listi drugog dana, dobar provod je bio zagarantovan.

tesseract-metaldays-jovan-2018-1-9

Tesseract @ MetalDays 2018 | Photographer Jovan Ristic

Prvi na našoj listi bili su Tesseract, neverovatni britanski modern metal sastav. Iskreno sam bio iznenađen time što je njihov nastup zakazan toliko rano, kako je jarko sunce još uvek držalo većinu posetilaca daleko od glavne bine. Za bend koji se hvali tehničkom svirkom, bilo bi suvišno govoriti o kvalitetu iste. Ono na čemu bi definitivno mogli da porade je pojava, ali pretpostavljam da su jedan od onih bendova koji glavnu reč prepušta muzici (a nisu ni bili jedini). Ne govorim o cirkusi kakav prave Ghost, ali bar nekom znaku da im je stalo što su tu – energija ipak radi obostrano.

battle-beast-metaldays-jovan-2018-1-8

Battle Beast @ MetalDays 2018 | Photographer Jovan Ristic

Sledeći sastav koji je protutnjao binom bio je finski Battle Beast, power metal ratnici koje predvodi žestoka Noora Louhimo. Bend je naterao publiku na ples i probudio one koje Tesseract nije preterano zadivio, što nije iznenađujuće. Battle Beast svoj ushep duguju staroj tezi: metalci vole pop muziku ali im žanrovska ubeđenja ne dozvoljavaju da to priznaju sebi ili drugima. Zato će uvek biti mesta za Battle Beast, Sabaton i slične na sceni. Metalcima treba bend koji će opravdati slušanje popa time što će ga maskirati u žestoke distorzije i zajeban imidž. Sve u svemu, Battle Beast su talentovana i zabavna gomila koja je ubedljivo razdrmala publiku.

coroner-metaldays-jovan-2018-1-6

Coroner @ MetalDays 2018 | Photographer Jovan Ristic

Sledeći na glavnoj bini su bili niko drugi do progressive metal pionira i lidera, benda Coroner. Njihov nastup bio je kao hirurški zahvat: proračunat i precizan ali hladan i sterilan, no uprkos tome vam je drago što ste mu se podvrgli. I Coroner su muzici prepustili glavnu reč, zaboravljajući čak i da se oproste od publike na kraju koncerta. Posebna mi je čast što sam na bini video legendu kao što je Tommy Vetterli, koji je svoj pečat ostavio na rad benda Kreator.

ensiferum-metaldays-jovan-2018-1

Coroner @ MetalDays 2018 | Photographer Jovan Ristic

Kao što je prvi dan pokazao, folk metal ima posebno mesto na bilo kom festivalu, a MetalDays nije izuzetak. Ko bi bolje pokrenuo masu od veselih Finaca iz benda Ensiferum. Razdragani kao i uvek, naterali su publiku na skakanje, ples, šutkanje i surfovanje na tuđim rukama i nikoga nisu ostavili ravnodušnim na svoje scenske kerefeke. Iako su bili kratki klavijaturistu (ili harmonikaša), nije im smetalo da predstave svoje folk metal klasike. Doduše, kako sam ih pre par godina gledao u daleko manjem prostoru, moram priznati da su tada ostavili mnogo jači utisak.

accept-metaldays-jovan-2018-1-16

Accept @ MetalDays 2018 | Photographer Jovan Ristic

Noć je pala, a reflektori osvetlili industrijsku scensku postavu benda koji je predvodio ovaj dan, Accept. Kako sam ih prošle godine gledao kao goste benda Sabaton, ostao sam željan prave, duge svirke kao što je bila ova.  I nisu me razočarali. Precizni kao sat, bend je protutnjao kroz najveće hitove poput „Balls to the Wall“, „Restless and Wild“ i „Fast as a Shark“, ali i novije stvari koje su snimili od kako je za mikrofonom Mark Tornillo. Tražiti mane u njihovom nastupu bilo bi svetogrđe i Sizifov posao, kako je bend priredio neverovatan set vredan zvezde večeri.

watain-metaldays-jovan-2018-1-11

Watain @ MetalDays 2018 | Photographer Jovan Ristic

Sa druge strane, Accept nisu bili jedini koji su zaslužili tu titulu. Na bini Boško Bursać scena je bila spremna za nesvetu misu a masa jurila da vidi jedan od najkontroverznijih bendova danas, Watain. Kako sam čuo dosta o njihovim nastupima, mogu samo reći da reči nisu dovoljne. Zato ih neću previše trošiti. Mumlajući sebi u bradu dok je bakljom palio rekvizite na sceni, Eric Danielsson je figura koja unosi strah u kosti. Šta god mislili o njima, ne možete reći da njihov nastup nije impresivan, a zvuk čistiji od bilo kog black metal benda koji sam slušao uživo. I da rasvetlim misteriju: svinjska krv koju zalivaju po masi, po čemu su postali ozloglašeni je prava – kako sam bio jedan od nesrećnika koji je njome pogođen.

Sve u svemu, drugi dan je ostavio jači utisak nego prvi, sa par legendarnih imena koje sam dugo želeo da čujem. Okrutni Bogovi vremenskih prilika u Tolminu su nam se opet smilovali i podarili topao i suv dan. Ostaje da vidimo šta će treći dan doneti.

Piše Jovan Ristić

accept-metaldays-jovan-2018-1-17

Accept @ MetalDays 2018 | Photographer Jovan Ristic