IZDVAJAMO IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

MetalDays 2018 (Četvrti dan) – Poklonite se Metalnim Bogovima

metaldays-2018-day-four-review
Written by Jovan Ristić

Četvrti dan najvećeg regionalnog metal festivala, MetalDays za našu ekipu ujedno je bio i poslednji ove godine, pa smo polako počeli da pakujemo kofere i utiske dok smo se spremali da se pozdravimo od veličanstvenog Tolmina do sledeće godine sa rogovima u vazduhu. Sa vedrije strane, ne postoji bolji način da krunišete šest neverovatnih dana od koncerta veličina kakve su Judas Priest, glavne zvezde kako ove večeri tako i celog festivala.

girlschool-metaldays-jovan-2018-1-5

Girlschool @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Na festival smo stigli tačno pred nastup sastava Girlschool, kultnog ženskog heavy sastava iz osamdesetih. Dame možda ne izgledaju kao u najslavnijim danima već kao tetka Vesna koja živi tri kuće od vas, ali ne dajte da vas to zavara – i dalje silovito praše! Kao što je pevačica Kim McAuliffe i sama primetila, većina prisutnih u publici bila je premlada da bi prepoznala njihove pesme, pa je koncert iako na nivou, prošao bez preterane reakcije.

obituary-metaldays-jovan-2018-1-4

Obituary @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Nakon njih na glavnu binu stupaju legende i začetnike death metala sa Floride, Obituary. Iako su svoj nastup otpočeli dok je sunce pakleno pržilo, masi headbangera nije smetalo da sa kosama na sve strane i uz džinovske šutke isprate žestok nastup majstora svog žanra. John Tardy i ekipa su provozali publiku kroz selekciju najbrutalnijih pesama, pa nije ni čudno što je retko ko mogao da odoli da promlati glavom i strese znoj sa glave.

bsr-metaldays-jovan-2018-1-6

Black Star Riders @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Nakon ozbiljne lekcije ekstremnog metala došlo je vreme da se pojačala stišaju a na binu stupi bend koji neguje korene ovog zvuka, Black Star Riders. Za neupućene, ovaj sastav čine mahom članovi poslednje postave benda Thin Lizzy, pa nije ni čudo što se par pesama legendarnog hard rock sastava našlo u njihovoj listi ni što su one izmamile najbolje reakcije. Scott Gorham, Ricky Warwick i ekipa očigledno sviraju pod ogromnim uticajem zvuka benda Thin Lizzy. Tako i njihove nove pesme zvuče poznato, čemu doprinosi i činjenica da Warwick jezivo glasom podseća na pokojnog Phil-a Lynott-a.

signing-hatebreed-metaldays-jovan-2018-1-7

Hatebreed potpisivanje @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Američki hardcore heroji Hatebreed bili su jedni od retkih predstavnika ovog zvuka na festivalu ove godine i pokazali zbog čega su rado viđen gost na bilo kom festivalu, bez obzira na žanr. Ranije tog dana imali smo prilike da upoznamo frontmena tog sastava, kako je Jamey Jasta održao meet and greet. Neverovatno skroman, veseo i mladolik, kada biste ga sreli na ulici nikada ga ne biste povezali sa muzikom koju svira.

hatebreed-metaldays-jovan-2018-1

Hatebreed @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Ipak, na sceni Jasta je kralj. Sa lakoćom kontroliše masu, pa nije ni čudo što su šutke tokom njihovog nastupa šutke dostigle kritičnu tačku i zahvatile ogroman deo prostora ispred bine. Jasta je na bini nezaustavljiv, a deo svoje energije uspeo je da prenese i na masu koja je sa njim neprestano skakala. Najsvetliji momenat za mene bilo je izvođenje pesme „Looking Down the Barrel of Today“ sa aktuelnog albuma „The Concrete Confessional“, tokom koje niko nije ostao miran.

judaspriest-metaldays-jovan-2018-1-11

Judas Priest @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Da su Judas Priest bili zvezde festivala potvrdila je i činjenica da je broj ljudi na festivalu bio primetno veći nego bilo kog drugog dana, toliko da je kretanje kroz publiku bilo neverovatan poduhvat. Svi su bili zagrejani za nastup velikana koji promovišu aktuelni album „Firepower“, verovatno njihovo najbolje i najuspešnije izdanje još od slavnog albuma „Painkiller“.

judaspriest-metaldays-jovan-2018-1-13

Judas Priest @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Rob Halford možda jeste najprepoznatljivija figura u bendu, ali je gitarista Richie Faulkner bez sumnje figurativno i doslovno ukrao reflektore. Njegova mladalačka energija osvežila je bend i izmamila glasne ovacije. Tu je i Andy Sneap, koji od nedavno obavlja ulogu gitariste kako je Glenn Tipton morao da odstupi sa te pozicije usled Parkinsonove bolesti. Iako je u početku kružilo dosta komentara kako je Sneap neuigran i kako odudara od benda, nemam ništa osim reči hvale za njegov nastup. Siguran i samouveren, Sneap odaje utisak nekoga ko je u bendu mnogo duže.

judaspriest-metaldays-jovan-2018-1-2

Judas Priest @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Iako nema mnogo svrhe pričati o zvuku na festivalima poput ovog, moram primetiti da su Judas Priest imali neverovatan zvuk. Gitare su posebno dobro zvučale: oštro, jasno i metalno, baš kao na pomenutom albumu „Painkiller“. Raspamećen nakon njihovog nastupa, mogu samo da primetim da bend sa svakom turnejom zvuči sve bolje pa bilo kakve priče o raspadu padaju u vodu. Dok ovako zvuče, verujem da će Priest svirati do poslednjeg daha i da će uspeti da iznova oduševljavaju fanove.

myrkur-metaldays-jovan-2018-1-3

Myrkur @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić

Nastupati nakon ovakvih velikana je teška kletva, ali srećom ta uloga pripala je sve popularnijem sastavu Myrkur. Jedan od bendova kome sam se najviše radovao na festivalu, očaravajuća Amalie Bruun nije razočarala. Kao gorska vila u magli, Bruun je demonstrirala neverovatne vokalne i scenske sposobnosti i očarala sve one koji su se našli u publici. Set se sastojao balansiranim miksom materijala sa oba albuma, od kojih je aktuelni „Mareridt“ bend doveo u žižu javnosti. Ovaj nastup je pokazao da je Bruun rođena za velike bine i da je pred nama jedan od budućih headlinera festivala kao što je MetalDays.

Da četvrti dan nije bio ovako jak, opraštanje od festivala bi mi sigurno palo teže. Ali kada te na put isprate bendovi kao ovi, ne možeš da osećaš ništa osim ispunjenosti i entuzijazma. Bukvalno osećaj kao da su baterije napunjene i da je svet tvoj dok reka Soča ostaje u retrovizoru. Do sledeće godine.

judaspriest-metaldays-jovan-2018-1-7

Judas Priest @ MetalDays 2018 | Foto Jovan Ristić