IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

MetalDays 2016 (treći dan) – Ekstremna agresija, baklje i konfete

metal-days-2016-day-3-featured
Written by Jadranka Balaš

Tamni oblaci nadvijeni nad Slovenijom nisu obećavali ništa dobro što se ispostavilo kao tačno kada se pljusak spustio u ranim popodnevnim časovima. Ovo je za sobom povuklo i promenu našeg plana odlaska na festival pa smo se odmarali čekajući da stane. Moramo čuvati opremu, trebaće nam.

publika-metaldays-2016-photo-marko-ristic

Publika @ MetalDays 2016, photo Marko Ristić

Stigli smo za vreme postavljanja scenografije pred nastup grindcore majstora NAPALM DEATH. Brutalni Englezi praše još od osamdesetih i do sada su izdali 16 studijskih albuma, imaju armiju fanova iako njihova muzika definitivno nije za svakoga. Mada nijedan od originalnih članova benda više nije u njemu, ekipa koju čine Mark „Barney“ Greenway, Shane Embury, Mitch Harris Danny Herrera na okupu je preko 25 godina i odgovorna je za uspeh i najbolja izdanja benda. Priliku da ih čujemo uživo imali smo nekoliko puta u našoj zemlji, poslednji put prošle godine kada su u okviru promo turneje albuma „Apex Predator – Easy Meat“ nastupili na Exit festivalu. Set su otvorili upravo naslovnom numerom sa ovog albuma, koji je dobio odlične ocene i oberučke prihvaćen od strane fanova. Doza brutalnosti ovog benda nije opala ni nakon toliko godina karijere, što se oseti u pesmama „Smash A Single Digit“, „Dear Slum Landlord…“ „Timles Flogging“ koje su se takođe našle na set listi. Ni energija benda na bini nije opala s’ godinama, Barney i dalje gubi kontrolu na svakoj pesmi i još uvek vrišti skoro kao u najboljim danima. Vratili su nas čak i u davnu 1987. i prvi album „Scum“ sa kojeg smo čuli pored naslovne i pesmu „You Suffer“, podsetnik na isto tako brutalne početke benda.

napalm-death-metaldays-2016-photo-marko-ristic

Napalm Death @ MetalDays 2016, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA NAPALM DEATH ***

Onu drugu „big 4“, malo manje poznatu i često guranu u drugi plan, „Teutonic thrash metal“ četvorku Nemaca koju pored legendarnog KREATOR čine Tankard, Sodom Destruction vrlo često zaboravljamo. Zašto je to tako ne znam, jer muzika koju oni prave i zaveštanje koje su ostavili iza sebe mogu bez imalo stida da stanu rame uz rame sa onom čuvenom četvorkom u koju su uvek uperena sva svetla. Trećeg dana MetalDays festivala je kultni Kreator dobio pažnju koju zaslužuje. Dupke pun „Ian Fraser „Lemmy“ Kilmister ili Main Stage sa nestrpljenjem je čekao početak spektakla, najvećeg na ovogodišnjem festivalu do sada. Kada su nam iz obezbeđenja rekli da fotografima nije dozvoljeno da fotkaju prvu pesmu, već da u photo pit ulaze tek od druge, pretpostavili smo šta se sprema i zauzeli najbolju poziciju da gledamo spektakularan thrash metal show.

total-konfete-metaldays-2016-photo-marko-ristic

Kreator @ MetalDays 2016, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA KREATOR ***

Mrak na bini označio je početak. Momak sa crnom maskom izlazi, staje u levi ćošak i pali baklju. Dimna zavesa a zatim paljenje reflektora dok u pozadini ide „Choir of the Damned“. Muk publike prerastao je u opštu euforiju kada su sa bine ispaljene konfete i bend se pojavio svirajući „Enemy Of God“. Ređale su se bomba za bombom, „Terrible Certainty“, „Phobia“, „Awakening Of Gods“, „Endless Pain“Petrozza-ini majstorski old school thrash vokali, gitarska magija najmlađeg člana Yli-Sirniö-a i magova za bubnjevima i basom predstavljaju pravi praznik za uši koji ne želite nikada da prestane. Uz „Mars Mantra“ koja se čuje sa razglasa podsetili su nas još jednom da metal ujedinjuje, da muzika ujedinjuje, da samo zajedno možemo da se suprotstavimo terorizmu i agresiji, momenti od kojih kreće jeza da se spušta niz kičmu pa sve do nožnih prstiju kada se zahvaljujete što ste tu, i što ste privilegovani da prisustvujete ovakvim nastupima. Onda vas iz sanjarenja probudi „Phantom Antichrist“ a čitava plejada hitova koji slede ne dozvoljava da ni za sekund više odlutate. Vatra, dim, još konfeta, vizuelni momenti podgrevali su atmosferu do usijanja. Horski su otpevane i šutkama ispoštovane „From Flood Into Fire“, kultne „Extreme Agression“, „Pleasure To Kill“ i za sam kraj „Betrayer“. Sa glasnim uzvicima i osmehom na licima ispratili smo bend sa bine iako ni mi ni bend nismo želeli da se ova noć ikada završi.

kreator-metaldays-2016-photo-marko-ristic

Kreator @ MetalDays 2016, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA KREATOR ***

Nešto duži nastup benda Kreator od planiranog rezultovao je i kašnjenjem programa na glavnoj bini pa je tako nastup benda DIE APOKALYPTISCHEN REITER počeo nešto kasnije od predviđenog ponoćnog termina. Još jedno veliko ime sa Nemačke thrash metal scene koje, moram da budem iskrena, nikad mi nije privuklo pažnju. Razlog više da ispratim bar deo njihovog nastupa i upoznam se sa bendom na najbolji mogući način – uživo. Death/thrash metal sa dovoljno melodičnih momenata da zainteresuje veći broj slušalaca veoma je privlačan uz scenski nastup koji je atraktivan lako je napunio glavnu binu fanovim kao i onima koji su bili radoznali kao ja i želeli su da čuju šta bend ima da ponudi. Pesme su većim delom na nemačkom jeziku pa ih je malo teže ispratiti ali sve u svemu odlično zvuče i odlično izgledaju na bini, pa ovo nikako nije bilo gubljenje vremena. Baš naprotiv.

die-apokalyptischen-reiter-metaldays-2016-photo-marko-ristic

Die Apokalyptischen Reiter @ MetalDays 2016, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU SA NASTUPA BENDA DIE APOKALYPTISCHEN REITER ***

U međuvremenu, oko jedan sat posle ponoći svoj nastup na drugoj bini započinjali su SECRETS OF THE MOON.Nemački black metal sastav koji je tokom dvadeset godina karijere postao jedan od najuticajnijih i najinovativnijih u pogledu modernog black metal zvuka, koji kako to obično biva nikada nije dobio zasluženo priznanje za to. Izmiču mi već neko vreme i oduševljenje zbog njihovog nastupa nije moglo ništa da pokvari, pa čak ni bolovi u stomaku. Kad adrenalin kaže da se ide u prve redove, to i uradiš. Pogotovo kada se sa bine smeši Steffen Kummerer koji od ove godine svira bas sa njima na nastupima uživo, kad Phil Jonas dovodi do ludila svojim fenomenalnim, specifičnim vokalom uz pratnju Michael-a Zech-a na gitari. Nisam mogla da poželim bolji momenat i bolju postavu u kojoj bih ih čula. Sa aktuelnog albuma „SUN“ zagrmela je „Dirty Black“ u kontrastu sa fenomenalnom „Man Behind The Sun“, pravom black metal poslasticom, mojom omiljenom pesmom ovog sastava. Čuli smo i nešto starije „Serpent Messiah“, „Dirty Black“, „Ghost“. Kada je sat počeo da odbrojava do kraja nastupa počastili su nas jednom od najboljih i završili set sa „Lucifer Speaks“, tokom koje je Phil u ekstazi završio na kolenima. U sličnom maniru i mi smo se jedva odgegali kući.

piše Jadranka Balaš

secrets-of-the-moon--metaldays-2016-photo-marko-ristic

Secrets Of The Moon @ MetalDays 2016, photo Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA SECRETS OF THE MOON ***

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.