IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Megawatt i UPS! u Crnom biku – Petrovčani demonstrirali pank u gradu panka

neprijatelj_prelazi_zeku-live-novi-sad-2013-photo-marta-jakab
Written by Hardwired Crew

O bendovima iz Petrovca na Mlavi se zna jako malo ili ni malo u Novom Sadu, a poslednji put je jedan petrovački bend svirao za Novosađane pre više od 4 godine. Uzevši to u obzir, prijatno iznenađenje je bilo novosadska svirka dva pank benda iz Petrovca, MEGAWATT-a i UPS!-a. To je bio odličan povod da se poseti pivnica „Kod crnog bika“ i isprate njihovi nastupi, a podršku su dobili od lokalnih bendova GET OFF MY PROPERTY i NEPRIJATELJ PRELAZI ZEKU.

Ne pamtim kada sam bio na svirci koja je počela na vreme, ali ova zaista jeste. U tačno 21:30 na binu se penju gosti večeri, lokalni pankeri Neprijatelj prelazi zeku. Od samog starta, pesmom „Nisam kriv“, i energičnom svirkom bend je pokrenuo publiku. Nizale su se „Reci ne“„Subota“„U vrtlogu“, a najnovija pesma „Ja ne mogu da ne mogu“ je horskim pevanje podržana od strane publike, iako je retko ko čuo ovu pesmu (a i bend uopšte) pre ove svirke. Oduševljenost publike ovim bendom bila je prisutna tokom cele svirke, a uz „Hertz“ i „Vreme je“napravljena je i po koja šutka. Nakon pola sata NPZ su završili svirku hitom „Ja nisam bolestan“. Slušao sam ovaj bend svaki put kada su svirali kod kuće i po mom mišljenju ovo je njihova najbolja svirka na domaćem terenu, za sada.

neprijatelj_prelazi_zeku-live-novi-sad-2013-photo-marta-jakab

Neprijatelj prelazi zeku, photo Marta Jakab

Nastupu benda Ustani protiv sistema sam prisustvovao 2009. na takmičenju GBOB u Beogradu. Od tada se u bendu promenilo sve sem pevača i imena benda. Sa melodičnog panka UPS! su prešli na hardcore-punk koji sviraju i više nego dobro. Od pesama sa albuma „Evolucija kroz tranzicju“ nije bilo ni traga, a na repertoaru su se našle potpuno nove pesme, od kojih su tri objavljene na demo snimku ove godine. Popriličan broj ljudi je došao zajedno sa bendom iz Petrovca i oni nisu stajali ni onda kada bend jeste. Za vreme izvođenja pesme „PTHC“ (Petrovac Hardcore) mikrofone su preuzeli upravo Petrovčani iz publike, jer je ova pesma, očigledno, himna njihove scene. UPS! su, na oduševljenje publike, završili svoj nastup obradam Madballa i Agnostic Fronta. Pola sata je možda kratko za nastup benda koji je prešao toliki put zbog subotnje svirke, ali uzevši u obzir da su nedavno praktično krenuli ispočetka, jasno je da su došli da pokažu ko su, kakve su im namere i da privuku publiku na svoje nastupe u Novom Sadu i u budućnosti.

Drugi petrovački bend Megawatt ima vrlo sličnu priču kao i njihovi sugrađani. I oni su nedavno menjali postavu što je dovelo do nekih promena u zvuku ovih pankera. Svoj nastup su otvorili obradom NOFX, da bi zatim usledio blok pesama snimljenih pre promene postave, „Konjić“„Ljubavna“ i „Mi volimo da pijemo“. Većina pesama je horski ispraćena od strane publike, kako fanova tako i onih koji su po’vatali reči u toku svirke. Zatim je pevač najavio blok novih pesama, tj. „kako će bend u budućnosti zvučati“, a pevanje i šutke u publici su nastavljanje, zaduženi su bili uglavnom Petrovčani. Još jedna obrada je usledila, „Bro Hymn“ od Pennywise, a za kraj „Kraj“, starija autorska pesma, kojom je bend završio odličnu svirku. Za Megawatt definitivno ima mesta u ušima Novosađana, a nama ostaje da pratimo i slušamo šta će bend raditi u narednom periodu.

ups-live-novi-sad-2013-photo-marta-jakab

UPS!, photo Marta Jakab

Kao lokalna podrška i najmlađi bend u svakom smislu Get of my Property su vrlo nelogično bili postavljeni da sviraju poslednji. Uprkos tome ovi pop-pankeri su privukli sasvim solidan broj ljudi, uglavnom svojih vršnjaka, koji su došli samo zbog njih i koji su se pojavili tek sa njihovim izlaskom na binu. U četrdesetak minuta svirke GOMP su odsvirali svoj set na kojem se nalazi i pet autorskih pesama. Ovog puta bend nije blistao, ali se njihov repertoar svideo publici, kako domaćoj tako i onoj iz Petrovca, pa je atmosfera bila na nivou. Desetak minuta nakon ponoći mladi novosađani su se oprostili od publike.

Iako je zvuk bio loš, ja sam njime bio zadovoljan jer je bio fantastičan naspram onog kakav zna da bude i kakav je uglavnom bio u Biku. Tužno je što su nastupi dva odlična benda iz Petrovca na Mlavi ispraćeni i podržani uglavnom od publike koja je došla sa njima, ali… to je Novi Sad.

Piše Feđa Popov

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.