INTERVJUI

Matt Klavins, NE OBLIVISCARIS – „Dajemo 100% sebe u svemu što radimo“

ne-obliviscaris-interview-2017-featured
Written by Jadranka Balaš

Extreme progressive metal je etiketa koju sa ponosom nose mnogi bendovi današnjice, ali koliko njih ima violinu kao jedan od vodećih instrumenata u pravljenju ovakve muzike? Petorka iz Australije pod imenom Ne Obliviscaris uspela je ovaj klasični instrument da uklopi u muzički žanr kome ne pripada i to na takav način da kada ih jednom čujete nikada nećete moći da ih zaboravite, kako im i samo ime kaže.

ne-obliviscaris-interview-2017-featured

Počnimo sa imenom benda. Ne Obliviscaris na latinskom znači „ne zaboravi“. Šta je to što čini NeO nezaboravnim? Šta je to što želite da fanovi zapamte?
Matt:
Trudimo se da damo 100%u svemu što radimo. Želimo da stari i novi fanovi odu sa naših nastupasa pozitibnim i nadamo se, nezaboravnim iskustvom.

Kako bi opisao vašu muziku nekome ko je nikada nije čuo? Šta je to što se nadate da će slušaoci zapamtiti u vezi vaših pesama?
Matt:
Extreme progressive metal je kako bih ja opisao našu muziku. Ne oslanjamo se samo na metal žanr kako bi našu muziku učinili ekstremnom. Koristimo kombinaciju različitih žanrova kako bi dopunili ili ublažili tonove pesama i eksperimentišemo sa mnogo različitih stilova. Ništa nije zabranjeno.

Mnogo toga se dešava u vašoj muzici, mnogo je uticaja, kompleksnosti i slojeva, kontrasta, čak su i naslovi pesama kompleksni i nekada ih je teško zapamtiti, moram da priznam. Da li ste ikada razmišljali da uprostite sve malo? Kako bend uspeva da radi i razvija se u tako kompleksnom okruženju?
Matt:
Naravno, ali način na koji mi pravimo muziku nam ne dozvoljava da skratimo pesme. Ja sam za pravljenje kraćih pesama ali sa načinom na koji mi radimo to onda izgleda zbrzano i čini se da uvek ima mnogo prostora za istraživanje. Trudimo se da uvek pravimo najbolju moguću muziku u datom vremenu sa svim dostupnim resursima koje imamo.

Violina je atipičan instrument u metalu. Mora da je veliki izazov komponovati metal pesme na ovom instrumentu. Možeš li nam opisati proces pisanja?
Matt:
Tim pristupa svojoj violini kao još jedan gitarista u bendu. Kada smo počinjali, koristili smo je kao generički tip simfonijskih sekcija koje možete čuti mnogo u metalu. Ali vremenom je počeo da se ugleda na gitariste kao što su John Petrucci i Jeff Loomis tražeći inspiraciju.

ne-obliviscaris-urn-2017-banner

Pročitajte recenziju albuma „Urn“ benda NE OBLIVISCARIS

Prešli ste dug put od nastanka do prvog demo snimka i poslednjeg albuma. Koliko se NeO zvuk promenio tokom godina?
Matt:
Jeste drugačiji ali mislim da je tu i dalje ono „nešto“ što je bilo od samog početka. Samo smo uspeli da pročistimo naš zvuk kako bi bio ono što je danas.

„Portal Of I“ je naišao na neverovatan odgovor i čini se da vas je „Citadel“ stavio u centar pažnje. Da li je pisanje novog albuma izazvalo pritisak? Očekivanja su velika.
Matt:
Uvek postoji pritisak ali lično mislim da je on bio veći kada smo snimali „Citadel“ nego „Urn“ jer je „Citadel“ veoma drugačiji od „Portal of I“ i nismo bili sigurni šta će fanovi misliti o tome. Ispostavilo se da ga obožavaju i to nam je dalo samopouzdanje potrebno da nastavimo da radimo sve što radimo.

„Urn“ izašao pre nekoliko dana. Da li ste uradili nešto drugačije ovoga puta?
Matt:
Veliki deo smo napisali dok smo bili na putu i mislim da se svi slažemo da je to sjajan i veoma produktivan način pisanja tako da ćemo verovatno rad na četvrtom albumu započeti u narednih nekoliko nedelja.

U julu ste pokrenuli audiciju u potrazi za novim basistom, da li ste ga pronašli?
Matt:
Našli smo neverovatnog Martino-a Garittoni-a koji će nam se pridružiti na Severno Američkoj turneji. Izabrali smo ga među skoro 200 prijavljenih i razbio je pesme na probama. Tako da probno svira sa nama za sada a trajnu odluku ćemo doneti kada započnemo sa procesom pisanja novih pesama.

Crowdfunding kampanje postale su tužna realnost u muzičkom biznisu današnjice. Kako se osećaš povodom toga kao čovek i kao umetnik? Patreon kampanja koju ste vi pokrenuli je revolucionarna, možeš li nam reći nešto više o tome?
Matt:
Nije tužno. Tako je kako je. Nema svrhe žaliti se na to što stari način više ne funkcioniše. Ideš dalje i prihvatiš to kako se muzička industrija i konzumiranje muzike menjaju.

ne-obliviscaris-band-promo-2017

Naši Patreon članovi su razlog zbog koga je album izašao tako brzo i zašto smo toliko bili na turneji 2016/17. Bez njih ne bi bilo moguće da to uradimo. Uz podršku Ne Obluminati članova radimo na tome da pružimo više i da im damo iskustvo koje nemaju sa drugim bendovima. 25 članova pevaju na novoj pesmi „Libera“. Leteli smo od Grand Masters do Audio Hammer studija na Floridi da miksamo „Urn“ i oni su dobili demo snimke i snimke sa proba nekih od novih pesama i njihovog progresa od pre godinu dana. Imamo i mnoštvo drugih stvari poput tutorijala, live strimova proba, nastupa i Q+As itd., previše je toga. Ako ste zainteresovani možete pogledati na: www.patreon.com/neobliviscaris.

Teško je biti extreme metal bend u današnje vreme. Šta je to što vas gura napred da nastavite da pravite muziku?
Matt:
Ne mislim o tome na takav način. Sviram od kako sam bio dete i nastupi uživo su razlog zašto to radim. Snimamo nove albume kako ne bi morali da sviramo istu stvar svako veče.

Postoji mnogo bendova i mladih talentovanih muzičara koji dolaze iz Australije, pogotovo u okviru progressive žanra. Da li bi izdvojio neke?
Matt:
Neki od mojih omiljenih australijskih bendova i umetnika su Caligula’s Horse i Plini. Ostali fantastični bendovi iz Australije su Hybrid Nightmares, Orpheus Omega, Belakor, Circles i I Built The Sky.

Još nešto neverovatno se desilo bendu Ne Obliviscaris. Vaša muzika uključena je u nastavni plan Konzervatorijuma u Sidneju. To nije česta stvar u metalu, mora da ste veoma ponosni?!
Matt:
Ovo je nešto na šta sam zaista ponosan. Bio sam oduševljen kada su nas pitali da li mogu da je uključe u nastavni plan. Mislim da je ovo najveća počast koju je NeO dobio kao bend.

Čini se da nema kraja turnejama za NeO u poslednjih nekoliko godina, kako se pripremate za nastupe, imate li neke rituale? Šta po tebi čini idealan nastup uživo?
Matt:
Znaj šta radiš. Pesme moraju da budu druge prirode. Mišićna memorija mora da bude uvežbana kako bi nastup bio na najvišem nivou. Mislim da je ovo ključ naših nastupa. Poslednjih godina vežbamo manje kao bend a više individualno. Dokle god svi redovno vežbaju nemamo nikakvih problema. Generalno ja sviram ceo set mesec dana pred turneju kako bih bio siguran da sam svež i da ću izdržati jer povremeno težina pesme zavisi i od promene pesama u setu.

Najavili ste novu turneju povodom izlaska novog albuma. Možemo li se nadati da ćemo vas čuti u našoj zemlji u budućnosti?
Matt:
Da. Volimo da sviramo i na starim i na novim mestima i trudimo se da naš nastup vidi što više ljudi kad krenemo na put! Nadam se da se vidimo uskoro.