RECENZIJE ALBUMA

MASTODON – “Emperor of Sand” (2017)

Mastodon-Emperor-of-Sand-2017-featured
Written by Marko Ristić

MASTODON
“Emperor of Sand” (2017)
Progressive / Sludge Metal
Reprise Records

Sigurno je da “Emperor of Sand” ne možete lako uporediti sa nekim prethodnim albumom, ali ćete isto tako biti potpuno sigurni da slušate četvorku koja ponosno nosi ime Mastodon. Emotivno, oporo i žestoko. Nemojte da propustite ovu priču koja ni jednog momenta nije laka. Najteža je upravo onda kada se završi.

Ne znam da li sam vam ikada to rekao, ali MASTODON je opak bend. Svideli se oni vama ili ne, voleli uvrnuti prog/sludge ili ne, oni su opak bend. U svako doba dana mogu sa bar 20 činjenica da potkrepim tu tvrdnju, a verujem da se tu nećemo mnogo raspravljati.

Već neki uobičajeni tempo čekanja od dve i po godine je prošao i nova skupina numera pod nazivom “Emperor of Sand” je pred nama. Sigurno ste već pogledali sve epizode iz studija koje su izašle i tu i tamo nam nagovešavale o čemu se radi na novom albumu. Da smo znali da neće omašiti, znali smo. Da li smo znali dokle su spremni da idu? Na to pitanje niko ne može da da precizan odgovor.

Mastodon su najavili konceptualan album. Ništa novo za njih. Ova četvorka je sigurno jedna od najkreativnijih i najluđih skupina koje sam imao prilike da slušam u poslednje dve decenije. Niti jedan album do sada nisam u potpunosti istražio iako sam ih besomučno vrteo satima i to je sigurno ona spona koju sam tražio svakim novim izdanjem. I  nemojte da očekujete onaj šok kada ste prvi put čuli “Leviathan”. Neće vas toliko šokirati sigurno, jer sada znate sa kim imate posla.

A kada već pričamo o šokovima, nikako ne smemo zaobići pesmu koja otvara ovu posve tešku i oporu priču o borbi sa smrću. “Show Yourself” je pesma koja je upravo ona koja je fanove ostavila potpuno šokirane, jer su svi imali prilike da čuju onu “cathcy” stranu ovog benda i time su pokazali kako su u stanju da naprave apsolutni hit. Sa druge strane, ako pratite priču pažljivo, već maaaalo kasnije će vam biti potpuno jasno zašto je baš ta i takva pesma A1. Puzzle sami sastavljajte, recenzije nisu tu da album razlome u detalje, već da vam skrenu pažnju na isti.

Naravno da to nije smernica kuda će se kretati ceo album. Naravno da će gitare prštati na sve strane, zato što sa ukupno 12 gitarskih živa upravljaju Bill i Brent i zato što kada su njih dvojica upleteni znate da vam ni jednog momenta neće dati mira. Ali i ne treba. Količina emocija koja se nalazi u ovih 11 pesama je neverovatna i teško je preneti na papir. Lična borba sa kancerom kod ljudi koji su vam bliski je vrlo jebena stvar. I upravo zato je izuzetno teško reći koliko je ovo emotivno nabijena ploča. Ili ćete to osetiti ili nećete. Trećeg nema. 

Još jedna činjenica koja će ovom albumu dati veliki plus je ta što je Scott Kelly (Neurosis) ponovo tu. I ovoga puta kao gostujući vokal u numeri “Scorpion Breath” koja je po mom skronom mišljenju jedna od najzajebanijih. Činjenica je da vas album kako tekstualno, tako i muzički vodi kroz pravu borbu koja pokušava da vas razori na najsitnije komade. Kulminacija te borbe dešava se upravo u ovoj numeri i Scott-ovo prisustvo nikada nije bilo smislenije ako mene pitate. Pravi horor u tri minuta i devetnaest sekundi.

Još jedno gostovanje prošlo je potpuno u senci vesti da su Mastodon 7. marta objavili novi singl. Pojavljivanje Kevin Sharp-a (Brutal Truth) nije činjenica koju treba zanemariti. Kao ni to da je bend na ovoj ploči sarađivao sa Brendan O’Brien-om sa kojim su radili na proči “Crack The Skye”

Mastodon ni ovoga puta nisu otišli daleko od dobro utabanog puta. Sigurno je da “Emperor of Sand” ne možete lako uporediti sa nekim prethodnim albumom, ali ćete isto tako biti potpuno sigurni da slušate četvorku koja ponosno nosi ime Mastodon. Emotivno, oporo i žestoko. Nemojte da propustite ovu priču koja ni jednog momenta nije laka. Najteža je upravo onda kada se završi. I dobro je dok može da traje. Momci su otišli korak dalje.

Piše Marko Ristić

Lista pesama:
01. Sultan’s Curse
02. Show Yourself
03. Precious Stones
04. Steambreather
05. Roots Remain
06. Word To The Wise
07. Ancient Kingdom
08. Clandestiny
09. Andromeda
10. Scorpion Breath
11. Jaguar God

4

Sigurno je da “Emperor of Sand” ne možete lako uporediti sa nekim prethodnim albumom, ali ćete isto tako biti potpuno sigurni da slušate četvorku koja ponosno nosi ime Mastodon. Emotivno, oporo i žestoko. Nemojte da propustite ovu priču koja ni jednog momenta nije laka. Najteža je upravo onda kada se završi.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.