INTERVJUI

Markus Grosskopf, HELLOWEEN: „Širimo tradicionalni heavy metal“

markus-helloween-interview-helloween
Written by Jovan Ristić

HELLOWEEN su cenjeno ime u svetu heavy metala koje se često vezuje za stvaranje power metal žanra. I nakon 30 godina bend je zadržao svoj pozitivni stav i smisao za humor koje su savršeno objedinili na svom najnovijem albumu „My God-Given Right“. Imali smo čast da proćaskamo sa basistom benda, Markus Grosskopf-om, uoči beogradskog koncerta sa legendarnim sastavom Judas Priest.

Vratili ste se u Srbiju nakon 8 godina, kada ste svirali u sklopu Hellish Rock turneje. Da li imaš nekih sećanja sa tog nastupa?
Markus:
 Taj koncert sa bendom Gamma Ray je bio dobar, publika je sjajna na ovim prostorima. Uvek naiđemo na topao doček pun emocija.

Kakav je osećaj nastupati sa bendom Judas Priest?
Markus:
 Sjajno je! Svi iz benda smo odrasli uz njihovu muziku, slušajući albume poput „Screaming for Vengeance. To su bila sjajna vremena i sviranje sa njima nam puno znači. Širimo tradicionalni heavy metal sa osnivačima istog. To je sjajna prilika i izuzetno mi je drago zbog toga.

markus-helloween-live-in-belgrade-2015-photo-marko-ristic

Markus, HELLOWEEN live in Belgrade, photo Marko Ristić

Da li vas činjenica da oni ovako sviraju već 45 godina inspiriše da i vi nastavite ka petoj deceniji?
Markus:
 Sjajno je što su i dalje na sceni, što smo mi i dalje na sceni i što sada nastupamo zajedno. Nisam ni sanjao da se tako nešto može desiti kada smo počinjali sa radom.

Vaš poslednji album „My God-Given Right“ se odlično prodavao i dobio uglavnom pozitivne ocene. Kako ti se album čini nakon skoro mesec dana? Da li bi nešto promenio na njemu?
Markus:
 Ne, album je ispao baš onako kako smo hteli. Kada počnemo sa snimanjem ne znamo kako će album ispasti zato što svi pišemo pojedinačno pa nakon toga strpamo sve pesme u jedan koš i odlučujemo koje pesme će se naći na albumu. Nikada ne znate kakav će biti krajnji rezultat. Ne postoji ništa što smo mogli uraditi drugačije pošto je proces jednostavno takav.

Album zvuči kao da je izašao odmah nakon albuma „Time of the Oath“ i „Better than Raw.“ Da li ste hteli ovakav zvuk ili je to spontani rezultat?
Markus:
 Imali smo nameru da ponovimo zvuk iz 80-tih. Teško mi je reći da li smo u tome uspeli zato što smo te pesme pisali, snimali i producirali više od godinu dana pa je stoga teško biti objektivan. Interesantnije je čuti komentare drugih kada ga čuju po prvi put.

markus-helloween-during-the-interview-2015-2

Markus tokom intervjua, photo Marko Ristić

Na poslednja dva albuma ste se držali svog happy, happy Helloween stila, dok ste na prethodna dva, „Gambling with the Devil“ i „7 Sinners,“ eksperimentisali sa mračnijim zvukom. Zbog čega ste se vratili toj tamnoj strani ponovo nakon albuma „The Dark Ride?“
Markus:
 Radi se o tome da svako piše svoje pesme posebno i desi se da one zvuče mračnije nego na prethodnim radovima. Nikada se ne dogovaramo unapred da pišemo ovakve ili onakve pesme, to se spontano desi. Te pesme nastaju iz duše i srca. Bend Helloween trenutno nije fiksiran na bilo kakav koncept, kao što je to bio slučaj sa Keeper albumima. Ono što sada radimo je pišemo odlične pesme i kombinujemo ih na albumu bez ikakvog koncepta. Za sada izgleda da to pali.

Naišao sam na podatak na vašoj web-strani i u bookletu novog albuma da spremate svoju prvu biografiju koja će se zvati „Hellbook.“ Možeš li nam reći nešto više o tome?
Markus:
 To nije baš prava biografija. U knjizi će biti pomalo biografskih tekstova, dosta slika i retkih stvari. To je posebna poslastica za kolekcionare. Biće izdata u ograničenom tiražu, ali ne znam tačno u kom broju. Iz tog razloga je sjajan predmet za ljude koji prave kolekciju omiljenog benda.

Poslednjih godina je trend da bendovi izbacuju proizvode sa svojim imenom: Iron Maiden imaju svoje pivo a HammerFall i Blind Guardian imaju svoje vino. Da li ste ikada razmišljali o takvom poduhvatu?
Markus:
 Zapravo smo imali svoj pumpkin ale pre desetak godina, ali je bio očajnog ukusa. Možda pokušamo sa nekim drugim tečnim proizvodom. Liker od bundeve bi bio odličan za tako nešto i sigurno bi bio boljeg ukusa (smeh).

S obzirom da je muzička industrija mnogo surovija prema novim bendovima nego što je bio slučaj pre 20 ili 30 godina, da li bi i dalje ohrabrivao mlade muzičare da slede svoje snove?
Markus:
 Naravno! Ako sanjate o bavljenju muzikom morate da se izborite sa time. I mi smo se suočili sa sličnim uslovima kada smo počinjali sa radom početkom 80-tih, tako da se stvari i nisu toliko promenile. Tada niste imali internet medije koji su u međuvremenu postali ogroman deo industrije, i morali smo da se prilagodimo tome. Ne znam da li je to dobra ili loša stvar, ali na kraju krajeva ako ne igrate tu igru ne možete ni pobediti u njoj. Morate da se prilagodite ili nećete uspeti u muzičkom biznisu zato što je internet postao tako važan deo istog. Bendovi koji krenu sa radom sada znaju više o tome u odnosu na nas koji smo morali da učimo u hodu dok se sve to tek razvijalo. Ali ako imate takve snove treba da ih pratite, u tome je suština. Ne želite da ostarite žaleći za propuštenim prilikama. Radite ono što volite ili makar probajte.

Koji je tvoj lični stav o digitalnom dobu muzike, kada su stream i download zamenili diskove. Jasno je da ovo ima dobru i lošu stranu, ali koja je po tebi prevagnula?
Markus:
 Zaista ne znam. Neke izdavačke kuće su načinile dosta grešaka u prethodnih 20 godina zato što nisu iskoristile ove promene u svoju korist, i to zato što su bili previše arogantni. I odjednom se pojavio taj ogromni biznis koji ih je progutao. Neke od njih su preživele a neke nisu. Ali svi moramo da naučimo da izađemo na kraj sa time, i ja zaista neću da sudim. Naravno da treba da platite ono što dobijete, ali neću da osuđujem nekoga ako ne kupuje albume. Ko sam ja da sudim o tome? To je neminovno i morate da naučite da izađete na kraj sa time. Mi nadoknađujemo prodaju turnejama i zarađujemo od koncerata. Navikli smo na to od samog početka. Ostali su vremenom shvatili isto to: kada izdate novi materijal morate da izađete na binu i prezentujete ga uživo. Kako prodaja ploča i diskova nije što je bila morate da svirate, svirate i svirate.

Kad smo već kod turneja, pred vama je izuzetno gust raspored. Nakon ove mini-turneje sa bendom Judas Priest krećete na istok u Rusiju i Japan, nakon toga u Australiju i napokon u Ameriku. Kada ćete biti opet u Evropi?
Markus:
 Imaćemo solo turneju u Evropi februara ili marta 2016.

Uvek sa sobom vodite jake predgrupe i specijalne goste, još od turneje za album „Rabbit Don’t Come Easy.“ Da li imate nekoga na umu za ovu turneju?
Markus:
 Ne, trenutno nemamo predstavu o tome. Tek treba da smislimo koga ćemo voditi ovog puta kako bi nastupi bili interesantni za posetioce. Zato smo i organizovali turneje sa bendovima poput Gamma Ray ili Rage, kako bismo dali ljudima paket koji vredi videti. Treba nam samo vremena da vidimo ko će ovog puta ići sa nama.

Pretpostavljam da vam je ovo pitanje o reunion-u mrsko, ali ipak moram pitati: da li ima šanse da krenete na turneju sa bendom Unisonic?
Markus:
 Nije mi mrsko, samo trenutno ne znam da li će se to desiti. Ne bih rekao ne. Nikada ne znate šta može čekati iza ugla.

markus-helloween-during-the-interview-2015-1

Markus i Jovan tokom intervjua, photo Marko Ristić

S obzirom da je pred vama evropska turneja, a nakon toga nova festivalska sezona, da li možeš pretpostaviti kada ćete krenuti sa radom na novim pesmama i kada će eventualno biti izdat novi album?
Markus:
 Ne, još uvek ne pričamo o tome. Sada smo skoncentrisani na turneju, na pronalaženje predgrupa i sve što ide uz to. To je ono čime se trenutno bavimo. Još uvek ne razgovaramo o novom albumu, još uvek je prerano za to. Mislim, poslednji je izašao pre samo tri nedelje (smeh).

Pre nekog vremena si pokrenuo projekat pod nazivom Bassinvaders. Da li imaš planova da ponovo pokreneš tu priču?
Markus:
 Taj projekat iziskuje dosta vremena, a ja sam trenutno zauzet turnejom sa bendom Helloween, što oduzima sve moje vreme. Nemam vremena ni da se bavim time u pauzama između tih obaveza. Videćemo vremenom šta će biti s time, ali ne mogu da tvrdim da ću snimiti još jedan album. Snimanje prvog je bilo izuzetno zabavno, a sam album vrlo eksperimentalan. Taj projekat se nije proslavio zato što je u suštini bio eksperiment.

Ako bi ti se ukazala prilika, da li bi krenuo na turneju sa bendom Bassinvaders?
Markus:
 Nemam predstavu. To bi bilo izuzetno teško organizovati. Treba da sa sobom povedete dosta ljudi koji bi odsvirali samo po koji solo. Izuzetno je komplikovano.

Kako to da se na ovom albumu našla samo jedna tvoja pesma?
Markus:
 Većina mojih pesama je završila na bonus disku. Mi smo dali sav materijal izdavaču a oni su odlučili šta će gde ići. Kada izbacujemo limitirana izdanja koja su obično skuplja moramo dodati par dobrih pesama kako bi bila vredna tih para. Na kraju kajeva, sve su to pesme benda Helloween.

Kad smo kod toga, da li ste zadovoljni saradnjom sa izdavačem Nuclear Blast?
Markus:
 Zadovoljni smo, dosta su se bavili promocijom novog albuma. Odlično se razumemo. Oni su ipak metal klinci i znaju šta rade. Na neki način osećaj je kao da smo se vratili kući, i to je sjajno!

Da li imaš neku poruku za naše čitaoce i fanove u Srbiji?
Markus:
 Drago nam je da ponovo sviramo ovde. Nadamo se da ste uživali u nastupu bendova Helloween i Judas Priest. Vratićemo se da se zahvalimo što ste uz nas više od 30 godina. Da nije vas ja ne bih bio ovde!

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.