IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Marčelo u Novom Sadu – Napeti vremeplov

marcelo-live-novi-sad-2015-photo-tamara-samardzic
Written by Hardwired Crew

Dan nakon beogradskog koncerta, i premijere sa Napetim Quintetom, Marčelo je najavio koncert u Novom Sadu. Od početka nije bilo najjasnije da li dolazi sa pričom iz Beograda, ili u standardnoj formaciji sa Filterima. Kada je najavljeno da ipak dolazi i bend, bilo mi je neverovatno da samo dve sedmice nakon “probnog nastupa” mogu da odsviraju pun koncert, ali stvari su brzo postajale jasnije, a moje pretpostavke se pokazale tačnim.

Već izlaskom na binu i pesmama “Kompromiskuitet” i “20.000” postalo je jasno da ćemo videti dva izdanja opusa ovog muzičara. Kasnije je i sam potvrdio da su se odlučili za koncert iz dva dela – prvi, u kom je na bini bila poznata četvorka, i drugi na kom im se na bini pridružuje bend. Za sada, čini mi se da je ovo dobitna kombinacija, barem do potpunog prelaska na novi koncept.

marcelo-live-novi-sad-2015-photo-tamara-samardzic

Mačelo uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Prvi deo je doneo energetske bombe, i dosta iznenađenja. Kako je ovo bila svojevrsna promocija novog albuma, dotakao se pesama poput “Laž”“Pegla”, i „Komplikovani“ dok je sa druge strane odlučio da zagrebe daleko ispod površine i vrati se nekim starim pesmama. U izveštaju iz Beograda napisao sam da mi fali energija, bes i bunt koji je imao na početku karijere. Na ovom koncertu, dobili smo vraćanje korenima.

Karte su bile promešane, a na setlisti se našlo nekoliko pesama sa prvog albuma, pre svega “Kuća na promaji”, neočekivane “Pismo bratu” i “Bekstvo”, ili pak nešto više očekivana “2 (Bol i Revolt)”“Puzzle Shock” je dotaknut sa “Novim Vavilonom” “Otkucajima”, dok su “Treću stranu medalje” predstavljale “Neko treći”“Krasnokalipsa”,“Možda baš ti” i “Ponos”.

marcelo-live-novi-sad-2015-photo-tamara-samardzic

Mačelo uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Kako je na koncertu mahom bila mlađa publika, i ona je bila ta koja je okupirala prve redove, bilo je zanimljivo pratiti reakcije. Iznenađujuće veliki broj je znao neke od starijih pesama, koja su dočekane burnim reakcijama, dok su nove praćene velikom bukom. Takođe, pomalo iznenađujuće, “Novi Vavilon” je ispraćena mnogo većim oduševljenjem, dok su “Bekstvo” ili “Pismo bratu”, dve kultne pesme izazvale čak i neke zbunjene reakcije. Kao što smo i svih pvih godina pretpostavljali, „Pismo bratu“ i jeste prava priča. Kraj prvog dela koncerta označila je pomenuta “Pegla”.

Izlaskom benda na binu započet je drugi deo koncerta. Dok su se nameštali Marčelo je iskoristio priliku da se našali sa svojim kolegom DJ Raidom, nazivajući ga nuklearnom silom njihovog sastava, i kako će ga čuvati da više nikada ne ode u Švajcarsku. Svetla su se promenila u plavu boju, usledio ”Muk” na bini, dok je reakcije publike potpuno suprotna nazivu te pesme. Nije prvi put da Marčelo nastupa sa bendom, ali ovo nije bilo kakav bend, Napeti quintet nam donosi potpuno nov zvuk pesama, i publika je to odlično prihvatila! Usledile su pesme ”Baba”, ”Šurda”, ”Bube”, i ”Tunel” koji je publika horski ispratila uz podignute upaljače. Drugi deo kao da je trajao kraće, jer već posle otpevane pesme ”Šanker”Marčelo je najavio da su došli na kraj nastupa i nekako tradicionalno, uz ogromnu podršku publike, otpevao ”Pozerište” od kojeg se ceo klub tresao.

marcelo-live-novi-sad-2015-photo-tamara-samardzic

Mačelo uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Do izlaska novog albuma, navikao nas je na standardni koncert sa Iskazom, gde se znao raspored svake pesme, kada oni nastupaju kada se kombinuju. I da, ja sam bil pet godina ubeđena da ne postoji bolja kombinacija, način da se izrazi taj bes i ta sila, nego njihovim nastupom. Do sinoćnog koncerta. Sinoć u Quarteru osetili smo pravu snagu Marčela i njegovih pesama, bez Iskaza, sa novom energijom, novim bendom koji isključivo prati njegove pesme, i predstavlja ih na onaj, možda pravi način. Sirovo iskreno kako su i snimane. Vratio nas je sedam do deset godina unazad sa starim hitovima poput “Novog Vavilona” i “Pisma bratu” kojih je publika bila gladna. Ali i dalje stojim iza toga da čovek sa pesmama “Senke”“Gola vera” i “Sveti bes” ne može da ih stavi tu negde na set listu, izbaci možda jednu “Kitu” koja je već i predugo bespotrebno zauzimala mesto.

Za kraj koncerta ide himna “Sunce” koju uz upaljače, osmehe peva ceo Quarter, i time zvanično završavaju koncert. Svetla se pale, publika se vraća u svoj deo svakodnevnice. Polovina kluba je bila puna, nagurana, dok je druga bila prazna. Šta se desilo da možda stariji fanovi odustanu od dolaska, od borbe,  ili možda pak mlađi nisu prihvatili novi album, koji se mnogo razlikuje od “Dece i sunca”. Ostaje nam da vidimo na sledećem velikom koncertu u Beogradu da li u publici još ima snage ili se polako dižu ruke. Čekamo oktobar. Marčelo je odavno prozvan glasom generacije. Mi smo ta generacija. Gde smo?

Pripremili Miljan Milekić Jelena Aćin

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.