IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Mando Diao u Beogradu – Više od jednog hita

mando-diao-izvestaj-2018
Written by Jovan Ristić

Kladim se da MANDO DIAO nisu očekivali ovako srdačan doček koji im je Beogradska publika priredila sinoć. Svoj debi u prestonici bend je održao u petak uveče, i priredio svim posetiocima u Hali sportova “Ranko Žeravica” odličnu zabavu.

“Hvala vam Srbijo, drago nam je što smo ovde” zahvaljivao se pevač Björn Dixgård dok je ostavljao svoju gitaru. Nakon što su publiku potpuno razmrdali jednom od svojih poznatijih stvari „Gloria“ na samom početku, bend se okrenuo starijem materijalu i predstavio „Sweet Ride“ i „Mr. Moon“ sa svog debi albuma. Naravno, u setu se našlo i pregršt pesama sa aktuelnog albuma „Good Times“.

mando-diao-beograd-2018-jovan

Mando Diao @ Hala Sportova, Beograd | Foto: Jovan Ristić

„Ko se od vas dovezao kolima na koncert?“ upitao je Björn i naišao na stidljivu reakciju publike. „Dobro je, ostali možete da pijete do mile volje,“ nastavio je pre nego što je bend uplovio u „Voices on the Radio“. „Ovo nam je jedina pesma za vožnju koju imamo,“ dodao je gitarista Jens Siverstedt.

Put u prošlost bend je nastavio kroz pesme „Long Before Rock ‘n’ Roll“ sa albuma „Ode to Ocharsy“ I „Down in the Past“ sa „Hurricane Bar“. Publika je ispratila najenergičnije pesme plesom, aplauzima i jednoglasnim pevanjem uz bend, dok su tokom sporijih stvari osvetlili polu-mračnu halu upaljačima i moblinim telefonima.

dingospo-dali-beograd-2018-jovan

Dingospo Dali @ Hala Sportova, Beograd | Foto: Jovan Ristić

Ne zaboravimo ni na dva lokalna benda koja su publiku pripremila za nastup zvezde večeri, DINGOSPO DALI i HERZ. Oba sastava su negovala nešto drugačiji, smireniji i manje komercijalni stil od benda Mando Diao, pa je i reakcija publike bila vidljivo skromnija.

Opet, za pohvalu je to što je dobar deo publike bio prisutan već na nastupu sastava Dingospo Dali. Iako su muzički izuzetno potkovani, čini mi se da njihova muzika nije bila usmerena istoj publici koja je bila tu zbog simpatičnih šveđana, pa nije bilo ni preterane razmene energije između bine i partera.

mando-diao-beograd-2018

Mando Diao @ Hala Sportova, Beograd | Foto: Jovan Ristić

Mando Diao su na sebe skrenuli pažnju albumom „Give Me Fire!“ na kome se našla i njihova najpoznatija stvar „Dance With Somebody“ koja je za kratko vreme postala jedan od najprepoznatljivijih klasika moderne rock scene, voljena i od strane alternativne i mainstream ekipe. I stari i mladi, alternativni i oni koji bez pitanja upijaju sve trendove sinoć su potajno najviše iščekivali upravo ovu pesmu koju je bend ostavio za sam kraj, kada je publika očekivano eksplodirala.

Međutim, bend definitivno ne želi da živi od stare slave i jednog hita, pa su većinu svog seta posvetili upravo najnovijem „Good Times“, ali i predstavili jednu novu stvar u vidu „He Can’t Control You“. „Želimo da nam pomognete time što ćete na refrenu svi do jednog skakati“ Björn je zamolio publiku.

mando-diao-beograd-2018

Mando Diao @ Hala Sportova, Beograd | Foto Jovan Ristić

Odsustvo većeg broja ljudi nije previše narušilo ugođaj onima koji su petak veče posvetili upravo ovom događaju. Ne verujem ni da je prizor poluprazne Hale sportova zasmetao bendu, kada su oni koji su bili tu bili i više nego glasni da uguše odjeke. Bend se sa druge strane vidljivo dobro zabavio i delovao usviranije nego na snimcima koje sam imao prilike da vidim pre kocnerta.

Sudeći po osmesima na licima publike dok su napuštali osvetljenu salu, gazeći plastične čaše po podu čini mi se da su bili zadovoljni odlukom da ovaj vikend započnu koncertom koji je dokazao da je Mando Diao više od jednog hita.

Tekst: Jovan Ristić i Marijana Nikolić
Foto: Jovan Ristić

mando-diao-beograd-2018-jovan

Mando Diao @ Hala Sportova, Beograd | Foto Jovan Ristić