IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Malevolent Creation i Krisiun u Beogradu – Savršeno ekstremno veče

krisiun-live-belgrade-2012
Written by Hardwired Crew

Najvažnija stvar kod ovog koncerta jesta ta da se ispostavilo da je klub Gun bio premali da bi primio sve zainteresovane fanove. Sounds of Extreme Tour 2012 beše rasprodat i samo se možemo nadati da će to postati uobičajena slika za koncerte u Srbiji. Iako se dotičan klub ne može pohvaliti velikim kapacitetom, odlična poseta daje snagu organizatorima, ali i šalje još jedan signal da vernost fanova prema ekstremnom metalu ne jenjava.

Zahvaljujući ozbiljnosti i profesionalnosti organizatora i bendova, desila se još jedna stvar pomalo atipična za Srbiju – koncert je počeo na vreme. Zbog razgovora sa bendovima Malevolent Creation i Krisiun, ali i sumiranja raznih utisaka u kafani Romantika (pozdrav za ekipu, hehe), propustili smo nastup Italijana HATESOWER. Koliko smo uspeli da saznamo, s obzirom na to da publika većim delom nije znala šta i kako momci sviraju, Hatesower su iskoristili šansu da se u sasvim dobrom svetlu predstave srpskim fanovima. Čim su oni završili sa svirkom počelo je gurkanje fanova, ne bi li došli do same bine. Dupke pun, Gun je bio spreman za rafal kultnih VITAL REMAINS.

Iako su bili u okrnjenom sastavu, iako se još jednom pokazalo da je Gun loš izbor za metal koncerte, Vital Remains su pak pokazali zašto na sebi nose žig „jebeni kult“. Počeli su ubitačno, a tako su i završili. Isporučili su ekstremne note i udarce u svojoj najprimalnijoj formi, što su i mlađi i stariji fanovi propratili skakanjem, dranjem, slemovanjem, šutkama…dakle, baš kako i treba da bude na koncertima poput ovog. Nedostatak Suzukija se itekako primetio, momci su čak i dosta grešili u sviranju, ali to kao da nikoga nije brinulo – atmosfera među fanovima je bila odlična, a na najvišem nivou beše, naravno, tokom „Let the Killing Begin/Dechristianize“, dok je na kraju Tony Lazaro skočio u publiku!

krisiun-live-belgrade-2012

Utisci nakon tog sabijanja se nisu ni propisno slegli, a binu su već zaposeli legendarni MALEVOLENT CREATION. Oni koji zaista prate death metal znaju da su ovi stanovnici Floride oduvek bili u zapećku, da su predstavljali tzv. „II ligu death metala“, jer nikada nisu bili popularni poput Death, Morbid Angel, Cannibal Corpse, itd. Neopravdano? Naravno! A to su upravo i dokazali na bini! Srpski fanovi su konačno mogli da osete prave a direktne old school udarce na sopstvenoj koži. Tokom njihove svirke bilo je i stage diving-a, što je nas starije neizbežno vratilo u te čuvene početke devedesetih godina prethodnog veka, kad se eksplozija teškog metala širila po celom svetu. Nažalost, i Malevolent Creation su nastupili u okrnjenom sastavu, ali ih ni ta činjenica nije mogla sprečiti da zvuče i ubitačno i precizno. Publika je umela da prepozna taj suvi kvalitet kojim se ovi momci i dan danas ponose. Naravno, ubistveno dobra svirka najviše „žrtava“ je odnela tokom „Malevolent Creation“ i „Multiple Stab Wounds“. Zaista smo se mogli osetiti kao da smo deo iste istorije, kao da smo učestvovali u nastajanju nove. Možda izraz „jebeno savršenstvo“ nije primeren, ali svi koji su bili na ovom koncertu složiće se – najbolje opisuje nastup jednih jedinih Malevolent Creation.

Uzbuđenje u publici kao da je splasnulo tokom nastupa KRISIUN. Ipak, iskusna braća iz Brazila su se hrabro držala pred relativno mlakom atmosferom i pružila nam prilično ubedljiv set. Tokom njihove svirke ton je bio najbolji (tačnije najmanje loš), a na licima im se videlo najveće zadovoljstvo. To zadovoljstvo isticali su u nekoliko navrata zahvaljivanjem fanovima koji su došli i koji podržavaju underground metal bendove i koncerte. Ubedljivo su isporučivali ogromnu količinu energije, pa su ubrzo i fanovi adekvatno reagovali, dok se kao kulminacija njihovog nastupa izdvaja stara i proverena „Black Force Domain“, uz obradu „In League with Satan“ (Venom).

malevolent-creation-live-belgrade-2012

Najiskrenije čestitke i pohvale prvo moraju otići na „adrese“ bendova. Ma u kakvoj kombinaciji da je nastupio, svojevrstan triling velikana je pružio maksimum. Dali su sve od sebe ne bi li se odužili fanovima koji su prepunili Gun klub. Svirali su ubistveno, bez mnogo pauza, bez mnogo priče – najviše su govorili muzikom, kako i valja. Takođe, reči hvale moraju otići i fanovima koju su, nakon dužeg vremena, omogućili da veče ekstremne muzike prođe savršeno. Naravno, zasluge za to idu i organizatorima, a dok se nadamo da će u budućnosti biti još ovakvih koncerata, moramo konstatovati da su događaji poput ovog očigledno preveliki i prezahtevni za klub kao što je Gun.

Piše Boban Pantoš
Ovaj članak je prvo objavljen na Nocturne Magazine sajtu

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Share via