IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Magic People – EXIT People – Najava letnje avanture

killo-killo-banda-live-novi-sad-2016-photo-tamara-samardzic
Written by Hardwired Crew

Još jednom, novosadski Exit dobio je priliku da se pohvali laskavom titulom najboljeg festivala u Evropi. To je svakako veliki povod za slavlje, a organizatori su ponudili proslavu u svom stilu. U dva omiljena novosadska kluba, “blizancima“ Quarter i Fabrika, nastupila su mnoga imena domaće scene koja su obeležila razvoj festivala tokom godina. Quarter je ugostio DJ program, donoseći dašak Dance Arene i No Sleep bine, dok je Fabrika ugostila nama interesantniji program, i predstavnike FusionPositive Vibrations i glavne bine.

Priliku da otvori proslavu dobio je novosadski sastav Killo Killo Banda. Svojim reggae zvukom uspeli su da ugreju okupljene kojih je u početku bilo malo, ali kako je nastup odmicao, tako je i Fabrika bila sve punija. Pored pozitivne atmosfere koju su slali sa bine, najavili su i novi album koji se očekuje tokom marta, pa tako njihovi fanovi imaju razloga da budu zadovljni. Svoj kratki set završili su u bržem ritmu, pesmom “Etiopljanin“, i predali binu dalje.

killo-killo-banda-live-novi-sad-2016-photo-tamara-samardzic

Killo Killo Banda uživo u Novom Sadu 2016. godine, photo Tamara Samardžić

Hornsman Coyote je jedan od ljudi koji su ikona ovog festivala. Ako se ne varam, sa nekim od svojih projekata nastupio je na svakom izdanju festivala, te je potpuno razmljivo da ovu nagradu doživljava kao svoju, što je sa ponosom nekoliko puta i sam rekao. U DJ pratnji pokazao je zašto se smatra jednim od najboljih reggae muzičara na svetu, a nije propustio da prenese poruke koje njegova muzika nosi odavno. Pozvao je na ljubav, mir, slobodu, i istakao kako je ovaj festival nešto što moramo da čuvamo, i simbol slobode za koji su se njegove i mnoge druge generacije borile.

hornsman-coyote-live-novi-sad-2016-photo-tamara-samardzic

Hornsman Coyote uživo u Novom Sadu 2016. godine, photo Tamara Samardžić

Lollobrigida je hrvatsko-slovenački synth pop bend. Osim što više nije. Pored toga što je sada kompletan bend stacioniran u Beogradu, i sintovi su zamenjeni matricama, dok četvorka nudi dosta siroviji i tvrđi zvuk. Kao jedna od posledica nameće se i činjenica da je baš zbog te promene sam vokal Ide Prester sada mnogo više u fokusu, a primetan je veliki napredak nje kao pevačice. Od “karaoke atrakcije“ preko “najšljokičastijeg benda“ koji je svirao velike bine i velike festivale, vraćaju se u underground klubove gde itekako imaju šta da ponude. Zanimljivo, poslednje dve pesme odsvirane su u postavi bubanj-bas-harmonika-saksofon, te je Ida to najavila kao početak novog projekta koji za sada nema ime. Svakako zanimljiva pojava čiji razvoj ćemo ispratiti dalje.

lollobrigida-live-novi-sad-2016-photo-tamara-samardzic

Lollobrigida uživo u Novom Sadu 2016. godine, photo Tamara Samardžić

Za sam kraj gitarskog programa ostavljen je beogradski sastav Artan Lili. Kako sam se o ovaj bend u prošlosti poprilično ogrešio, pogrešno interpretirajući jednu njihovu izjavu, smatram da nije u redu da budem taj koji će pisati o njima. Ipak, njihov nastup možete ispratiti putem fotografija u galeriji.

Do kraja večeri, binom u Fabrici zagospodarili su još i VIPStrukaRasheedDJ Krust, kao i DJ kolektiv Vatra. Za to vreme, elekronske bine u klubu Quarter predstavljali su Alexandar IvkovićDejan MilićevićkLausLagMarko MilosavljevićMarko Nastić i Otto von Disko.

artan-lili-live-novi-sad-2016-photo-tamara-samardzic

Artan Lili uživo u Novom Sadu 2016. godine, photo Tamara Samardžić

Velika poseta u oba kluba pokazala je da novosadska publika ima potrebu za ovakvim događajima, i da bi jedan zimski festival itekako dobro došao, te da bi ovakve proslave mogle da prerastu i u nešto više. Znam da je ranije bilo pokušaja za tako nešto, sećam se sličnih festivala na Novosadskom sajmu ili nekim drugim lokacijama, a još je sveža i žurka na Spensu koji je predvodio Roni Size. Ostaje nam da vidimo u kom smeru će se ovo dalje kretati.

Piše Miljan Milekić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.