IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Machine Head u Beogradu – Veče za pamćenje

machine-head-live-belgrade-2015
Written by Jovan Ristić

MACHINE HEAD imaju posebno mesto u srcima ovdašnjih fanova prvenstveno zbog zvuka koji neguju, a na kome su odrastale generacija za generacijom ljubitelja ove muzike. Iz tog razloga je već u startu bilo jasno da ovo neće biti koncert kao bilo koji drugi. Tome valja dodati i činjenice da je ovdašnja publika na njihov drugi solistički nastup čekala 11 godina kao i da bend ovu turneju koncipirao kao niz intimnih večeri sa fanovima tokom kojih će nastupati preko dva sata bez predgrupa, svirajući kako priznate hitove tako i pomalo zaboravljene bisere i pokrivajući karijeru dugu 21 godinu. Pritom, bend je zabranio prisustvo foto-aparata i snimanje sa namerom da ovo veče ostane između njih i fanova. Koliko je to moguće u 21. veku, eri smarphone-ova i društvenih mreža, je sa druge strane pod velikim znakom pitanja.

Satnica je bila maksimalno ispoštovana te su već od 20h talasi fanova hrlili u salu, kako ko je završavao sa svojim pivom. U sali nas je dočekala postavljena bina koja je izgledala impresivno. Zastave u bojama benda, crnoj i crvenoj, kao i njihov grb krasili su binu koja se ovom prilikom činila veća nego inače. Prostor je bio prilično popunjen i pola sata pre zvaničnog početka svirke, što je u startu obećavalo solidnu posećenost. Bend je posle par pesama sa razglasa izašao na binu bez teatralnosti i otpočeo koncert taktovima slavnog hita „Imperium“. Iako sam očekivao da će koncert otvoriti sa „Now We Die“, naslovnom numerom aktuelnog albuma „Bloodstone & Diamonds“, ona je bila tek treća po redu, nakon „Beautiful Mourning“ sa albuma „The Blackening“. I bend i publika su bili vidno raspoloženi, te je od prve pesme krenula masovna šutka, koja je doduše jenjavala kako je koncert odmicao.

Karijera benda Machine Head je u najmanju ruku raznobojna. Nastali u jeku Bay Area thrash metala, Machine Head su bili jedan od najvažnijih bendova koji su ovaj žanr poveli u novom i svežem pravcu. Međutim, sa dolaskom Nu metala u žižu javnosti i Machine Head su probali da svoj zvuk usklade tadašnjoj potražnji. Kako su jež frizure, široke pantalone i rep elementi postali passé dolaskom novog milenijuma tako su se i Robb Flynni kompanija vratili pređašnjoj putanji, pozajmljujući usput elemente cvetajućeg metalcore žanra. Iako je neosporna činjenica da su tokom svoje dvodecenijske karijere bili trend-kameleoni, neosporno je i da to što su svirali svirali su bolje od mnogih savremenika. Stoga je i lista obećavala dosta šarenolikosti.

https://www.youtube.com/watch?v=Rycn48qSiCw

Bend je u više od dva i po sata svirke pokrio svoju kompletnu diskografiju, iako je jak akcenat bio na novijim albumima, a prvenstveno na izdanjima „The Blackening“ i „Through the Ashes of Empires“. Ipak nisu bili zapostavljene ni 90-e, pa su se tako na listi našle „From This Day“ i „The Blood, The Sweat, The Tears“ sa albuma „The Burning Red“, „Bulldozer“ sa ozloglašenog izdanja „Supercharger“ kao i neizbežne „Ten Ton Hammer“ sa „The More Things Change…“ odnosno“Davidian“ i „Old“ sa legendarnog debi albuma „Burn My Eyes“. Iako su sve pesme naišle na jak odziv publike, dalo se primetiti da su rani radovi benda ostavili najjači utisak na masu. Horsko „Let freedom ring with a shootgun blast“ od strane publike i dalje odzvanja u mojim ušima dok pišem ove redove a mosh pit je tokom pesme „Old“ nesumnjivo dosegao kritičnu masu.

Bend je bio vidno raspoložen, mada je ćaskanje sa publikom Flynn sveo na minimum. Prvi put se uzavreloj masi obratio tek prilikom predstavljanja pesme „Darkness Within“ kada je publici ispričao o nemilom događaju prilikom koga je njegov prijatelj i gitarista benda Pantera, Dimebag Darell izgubio život i to baš kada su Machine Head po prvi put nastupali u Beogradu. Vidno uzrujan sećanjem na taj trenutak, Flynn je izjavio kako će Beograd uvek imati posebno mesto u njegovom srcu i nastavio sa programom, posvetivši tu pesmu Dimebag-u. Ćaskanje na stranu, ceo bend je bio vičan u animiranju publike te su Flynn, gitarista Phil Demmel i basista Jared MacEachern bili zaduženi svako za svoj deo bine. Demmel, u čijem delu publike sam se i sam našao, je bio posebno interesantan. Sve vreme se pozdravljao sa fanovima u prvim redovima, podsticao publiku da peva i trudio da goste kod šanka i na balkonu probudi iz polusna i to ne skidajući osmeh sa lica.

O sviračkom umeću benda ne treba trošiti previše reči mada treba napomenuti da je zvuk bio za nijansu glasniji nego što je to predviđeno za prostor ove veličine. Iako se zvuk popravljao kako je koncert odmicao, Flynn-ov vokal se u strofama neretko jedva čuo dok je bas bio slabo prisutan kako napred tako i pozadi, bolest koja je dobrim delom zahvatila i činele. Druga zamerka se odnosi na odluku benda da zabrani snimanje koncerta profesionalnim aparatima navodeći kako žele da to veče ostane između benda i fanova. Iako donekle razumem i poštujem tu odluku u praksi je to malo teže izvesti kako svaki treći fan poseduje smartphone više nego sposoban da to sećanje pribeleži te i ovaj nastup kao i svaki drugi kome sam skoro prisustvovao nije prošao bez telefona u vazduhu. Mišljenja sam da je bend svakako svestan da je fotografisanje na ovaj ili onaj način neminovno kako su i sami članovi njihove ekipe fotografisali, te da je to trebalo dozvoliti i profesionalcima koji bi te trenutke ovekovečili na najbolji mogući način.

machine-head-live-belgrade-2015

Machine HEad uživo u Beogradu 2015. godine

No da ne završim ovaj izveštaj negativnom notom, ovaj koncert je istinski bio jedan od onih za pamćenje. Dužina liste i odabir pesama zaslužuju sve pohvale, a bend se potrudio da niko ne ode kući ravnodušan. Iako zvuk nije bio najsavršeniji hemija između benda i publike je bila neverovatna što je proizvelo nabijenu, pozitivnu energiju doslednu koncerta benda ovog kalibra. Flynn i ekipa su održali lekciju posle koje ćemo se dugo preslišavati i možemo samo biti zahvalni što smo bili deo jedne večeri sa bendom Machine Head.

Piše Jovan Ristić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.